Siyaset İYİ Parti, üç aşamalı Suriyeli planı açıkladı

İYİ Parti, üç aşamalı Suriyeli planı açıkladı

17.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye’deki Suriyelilerin evlerine dönüşü amacıyla hazırlanan 3 aşamalı planı açıkladı.

İYİ Parti, üç aşamalı Suriyeli planı açıkladı

 “Mevcut iktidarın atması gereken, ancak onlar atmadığı için İYİ Parti iktidarında atacağımız adımları ortaya koymuş olduk” diyen Akşener, Suriyeli Sığınmacıların Ülkelerine Dönüş konulu çalıştayın sonuç bildirgesini açıklarken özetle şunları söyledi: “Çalıştayımızın en önemli çıktısı, ‘Geri Dönüş Planı’ oldu. Planın ilk aşaması, kalıcı çözüm için gereken adımların atılabilmesi için ihtiyaç duyulacak hazırlık dönemini tanımlıyor. Bu dönemde, ‘Açık Kapı Politikası’ uygulamasına son verilecek. Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere, vatandaşlık verilmeyeceği ilân edilecek. Suriye yönetimi ile aracısız resmi görüşmeler daha fazla gecikmeden başlatılacak. Güney illerimizden başlayarak tüm il, ilçe ve köylerde denetimler başlatılacak; böylece Türkiye’de bulunan kayıtsız Suriyelilerin tamamı tespit edilerek, sınır dışı edilecek. Bayram ziyareti, ticaret veya çeşitli nedenlerle ülkelerine giden Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Türkiye’ye dönüşlerine, mevcut kanunlara uygun olarak izin verilmeyecek.

Haberin Devamı

Şam ile komisyon

Planın ikinci aşamasıyla eve dönüş sürecini başlatacağız. Şam hükümeti ile ortaklaşa kurulacak bir komisyon aracılığıyla, Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Türkiye’ye göç etmeden önce yaşadıkları evlerine, köy, kasaba veya şehirlere geri dönmeleri için uygun şartlar oluşturulacak. Geçici Koruma Altındaki iki milyon Suriyeli için 53 milyar Euro büyüklüğünde yatırımla güvenli bölgede kurulması planlanan, 60 ilçe, 280 köy projesinden hemem vazgeçilecek, Suriye vatandaşları için yapılacak villaların faturasının, kendisi kirada oturan vergi mükellefi Türk vatandaşlarının omuzlarına bindirilmesine engel olunacak. Planın üçüncü aşamasında, Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin geri dönüş sürecinin kalıcı ve sürdürülebilir olabilmesi için atılacak tamamlayıcı nitelikteki adımlara odaklanacağız. Hem Geçici Koruma Altındaki Suriyeli misafirlerimizin mutluluğu, hem de vatandaşlarımıza mutlu, huzurlu ve müreffeh bir gelecek sunmak için Geri Dönüş Sürecinin acilen başlatılması gerekiyor. Önümüzdeki süreçte daha da detaylandıracağımız Geri Dönüş Planı ile, İYİ Parti iktidarında bunu en doğru, sürdürülebilir ve kalıcı bir biçimde gerçekleştireceğiz.”

 

Yazarlar