Siyaset Kabinede gece yarısı 9’u yeni 10 değişiklik

Kabinede gece yarısı 9’u yeni 10 değişiklik

26.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Tayyip Erdoğan beklenen kabine değişikliğine gitti ve 9’u yeni 10 bakan değişti. Erdoğan’ın, tercihlerini kendisine yakın çalışan isimler arasından kullanması dikkati çekti

Kabinede gece yarısı 9’u yeni 10 değişiklik

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin “en fazla 3 dönem milletvekilliği” kuralı değişmez ve yeni sürprizler olmazsa, Başbakan sıfatıyla son olması beklenen kabine değişikliğine imza attı ve yolsuzluk soruşturmasından kaynaklı istifalarla sarsılan kabinedeki dokuz ismi değiştirdi.

Haberin Devamı

Kabinede gece yarısı 9’u yeni 10 değişiklik

Kabinede gece yarısı 9’u yeni 10 değişiklik


Gün içerisinde birkaç kez Köşk’e yeni kabine listesini sunabileceği ancak görüş ayrılıkları ve gelişmeler nedeniyle Başbakanlık Konutu’nda liste üzerinde çalışmayı sürdüren Erdoğan, dün akşam 21.30’da, Çankaya Köşkü’nden konutu olarak kullandığı Dışişleri Konutu’na geçen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştü. Görüşmenin beklenin aksine uzun sürmesi ve eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le yapılan kabine görüşmeleri gibi 1 saati aşması isimler üzerinde görüş ayrılıkları olduğu yorumlarına yol açtı. 1.5 saat süren görüşmenin ardından 23.10’da Başbakanlık’ta açıklama yapan Erdoğan, şunları söyledi:

Takdirim içerisinde
“Şu andan itibaren açıklayacağım yeni değişikliklerle birlikte kabinemizde mevcut kabinede 10 değişiklik söz konusu. Kabine üyelerimizin değişikliği ile alakalı biliyorsunuz ay sonu itibarıyla bunu yapabileceğimi daha önce zaten açıklamıştım. Arkadaşlarımın bir kısmı mevcut gelişmeler nedeniyle görevlerinden aflarını istediler. Bir kısmı zaten adaylıklarıyla ilgili şu anda bakanlıklarından ayrılmış oluyorlar. Bir kısmı da takdirim içerisinde Cumhurbaşkanımıza teklif ettiğim kendilerinin de onadığı böyle bir değişiklik oluyor. 10 bakanlıkta yeni bir süreç başlamış olacak. Bu değişikliğimizin Bakanlar Kurulu’na ülkemize milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu saatte sizleri rahatsız ettiğim için de kusura bakmayın diyorum, hayırlı geceler diliyorum.”

İsmi geçenler yerine yenileri
Erdoğan’ın, yerel seçimlerde aday gösterdiği isimleri kabine dışında bırakacağı biliniyordu. Bu nedenle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in kabine dışında bırakılması sürpriz olmadı. Erdoğan’ın dün istifa eden İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yerlerine atama yapacağı da konuşuluyordu. İstifalarla bu atamalar da kesinleşmişti.

Bağış da gitti
Ankara’da dün gün boyu istifa eden üç bakandan sonra dosyada ismi geçtiği iddia edilen AB Bakanı Egemen Bağış’ın istifa edip etmeyeceği, etmezse kabine dışında bırakılıp bırakılmayacağı konuşuldu. Bağış’ın kabine dışında bırakılmasının düşünülmediği ancak Cumhurbaşkanı’nın bu konuda ısrarcı olduğu, bu nedenle yeni kabine listesinin Köşk’e sunulmasının geciktiği iddiaları kulislere yansıdı. İlerleyen saatlerde Başbakan’ın Bağış’ı Başbakanlık Konutu’na çağırması ise görevden alınacağı yorumlarını güçlendirdi. Kısa süre öncesine kadar ismi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için bile geçen Bağış kabine dışında kaldı.

Takdir kullandım
Erdoğan’ın herhangi bir fiili durum olmaksızın kabine dışında bıraktığı isimler dikkati çekti. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Bağış, Erdoğan’ın takdiriyle kabine dışında bırakılan isimler oldu. Özellikle Ergün’ün kabine dışında bırakılması şaşkınlık yarattı. Ergün’ün ismi kulislerde, İçişleri, Ulaştırma ya da Adalet bakanlıkları için geçiyordu.

Suat Kılıç sürprizi
Sürprizlerden biri de Kılıç’ın kabine dışında kalması oldu. Kılıç’ın ismi son olarak 112 Acil Servis İstasyonu Yolsuzluğu iddialarında gündeme geldi. İstanbul’un olimpiyat adaylığı için yoğun biçimde çalışan ancak İstanbul elenince “kına stokları tükendi” tweeti ile tartışma yaratan Kılıç’ın daha önce de Ankara’da yüksek fiyatlı bir tarihi evi çok düşük fiyata aldığı iddiaları gündeme gelmişti.

Başörtülü bakan yok
Erdoğan’ın kabinenin tek kadın bakanı Şahin’in yerine yine bir kadın vekili tercih etmesi, bunun dışında kadın vekillerden yana tercih kullanmaması dikkati çekti. TBMM’ye başörtüsü ile giren vekillerden birini bakan yapabileceği de konuşulan Erdoğan, bakanlığın başörtüsüyle değil liyakatle ilgili olduğunu söylemiş, bunu kriter olarak almayacağını açıklamıştı. Erdoğan, bu sözü doğrultusunda Aile Bakanlığı’na başörtüsü kullanmayan Ayşenur İslam’ı getirdi. İslam’ın Merve Kavakçı’nın akrabası olduğu ve uzun yıllar Milli Görüş çizgisinde siyaset yaptığı biliniyor.
Erdoğan’ın, yerel seçim dengelerini de gözetmesi dikkati çekti. Erdoğan, Suat Kılıç’ın yerine bir başka Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç’ı, sanayi bölgesi Kocaeli’de de Nihat Ergün’ün yerine yine Kocaeli Milletvekili Fikri Işık’ı atadı.

Umduklarını bulamadılar
Kulislerde uzun süredir Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Haluk İpek, Yalçın Akdoğan, Mahir Ünal, Alpaslan Kavaklıoğlu, Mustafa Şentop, Burhan Kuzu gibi isimlerin kabineye girecekleri yorumları yapılıyordu. Özellikle Kurtulmuş, Canikli, Akdoğan gibi isimlere ise kesin gözüyle bakılıyordu. Kültür Bakanı Ömer Çelik, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Nihat Ergün’ün yerinin değişeceği bekleniyordu. Ancak bu öngörülerin hiçbiri tutmadı.

‘Çekirdek ekip’ revizyonu
Erdoğan’ın, tercihlerini kendisine “A takımı” olarak nitelenecek kadar yakın çalışan ya da geçmişte bu yakınlıkta çalışıp parlamentoya seçilen isimler arasından kullanması dikkati çekti. Başbakanlık Müsteşarlığı yapan Efkan Ala, operasyonlar sürerken en kritik bakanlık olarak gösterilen İçişleri Bakanlığı’na, milletvekili olmamasına rağmen dışarıdan atanırken, yine gündem nedeniyle aynı öneme sahip olduğu belirtilen Adalet Bakanlığı’na da kabine içerisinden Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ı getirdi. Çevre Bakanlığı’na getirilen İdris Güllüce de Erdoğan’la İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’ndan bu yana çalışıyordu. Çağatay Kılıç ise Erdoğan’ın Avrupa’daki temasları sırasında tercümanlığını yapıyor, aynı zamanda özel kalem müdür yardımcılığı görevini yürütüyordu. 1976 doğumlu Kılıç’ın dedesinin 5 dönem CHP vekilliği yaptığı biliniyor. Kılıç’ın babası ise Erdoğan’ın doktorluğunu yaptı. Başbakan Yardımcılığı’na getirilen Emrullah İşler de Erdoğan’ın Arap ülkelerine yönelik gezilerinde sürekli yanında yer alıyor, zaman zaman tercümanlığını yapıyordu. Yeni isimlerin önemli bölümünün Milli Görüş hareketinde daha önce görev yapması dikkati çekti.

Haberin Devamı

4’üncü kabine revizyonu

Haberin Devamı

AK Parti hükümetlerinde 4. kez kabinede revizyon yapıldı. Beşir Atalay, Ali Babacan, Binali Yıldırım, şimdiye kadar kurulan AK Parti hükümetlerinin tümünde görev alan isimler oldu. Yıldırım’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığı sebebiyle koltuğu bırakmasıyla AK Parti hükümetlerinin kesintisiz Bakanlık görevi yapan isimleri Beşir Atalay ve Ali Babacan oldu. 19 Kasım 2002’den bu yana devam eden AK Parti iktidarında bugüne kadar 66 isim bakanlık yapmış oldu.