Siyaset Kahraman, Meclis yönetimine el koydu

Kahraman, Meclis yönetimine el koydu

06.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Kahraman, Meclis yönetimine el koydu

Ak Parti’nin uluslararası anlaşma tasarısı görüşmelerinde 20 dakikalık konuşma süresini 5 dakikaya indiren grup önerisinin HDP’li TBMM Başkanvekili Mithat Sancar tarafından reddedilmesi tartışmalarına TBMM Başkanı İsmail Kahraman el koydu. Kahraman, iktidar ve muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle bir araya gelerek çözüm aradı. Ancak görüşmeden uzlaşma çıkmayınca Genel Kurul’da Meclis’i yönetmek için başkanlık koltuğuna oturdu. Sancar “Bu tablo kayyum tablosudur” diyerek eleştiride bulunurken, Kahraman, “Yaptığım hukuka uygundur. Siz dün kendinizi Anayasa Mahkemesi’nin de üstünde gördünüz” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

CHP’li Özgür Özel de açıklamasında, “Adalet ve Kalkınma Partisi, bugüne kadar kayyum atanmayan bir makam vardı Meclis Başkanvekilliği, oraya da kayyum atadı, rahatladı” dedi. Özel, Ak Parti’nin yaptığının eylemli bir İçtüzük ihdası olduğunu iddia ederek, “Bununla ilgili, Genel Kurul’da karar anından itibaren 10 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne gidip, bu eylemli iç tüzük ihdasına karşı ivedilikle Anayasa Mahkemesi’nin toplantıya çağrılmasını ve bunu karara bağlamasını talep edeceğiz” dedi.

Kahraman durumu Sancar’a telefon görüşmesinde anlattığını, Meclis’teki havanın sükunet içinde devamı noktasında bir değişiklik yapılacağını ifade ettiğini bildirdi. Kahraman, “Kayyum sözünüzü kabul etmek mümkün değil. Hele hele sizin gibi bir hukukçunun böyle bir laf etmesi, belki bu anın heyecanındandır. Bunu kabul etmediğimi ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

CHP ve HDP terk etti

Kahraman’ın Ak Part önerisini Genel Kurul’un oylamasına sunmak istemesi üzerine CHP ve HDP usul tartışması istedi. Açılan tartışmada Kahraman’ın görüşü değişmedi. Ak Parti grup önerilerinin görüşmelerine geçilmesi aşamasında CHP grubu Meclis’i terketti.

Meclis geleneği

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Kahraman’ın Genel Kurulu yönetmesinin “kayyumun da ötesinde bir darbe” olduğunu öne sürdü. Kahraman, Kerestecioğlu’nun sözlerini kabul etmesinin mümkün olmadığını belirtti. Ak Partili Mehmet Muş da önceki gün CHP Grubu’nun sıralara vurarak çalışmaları sabote etmeye çalıştığını savundu.