Siyaset Kan dökülünce yüzüne can geldi

Kan dökülünce yüzüne can geldi

04.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, MHP lideri Bahçeli’ye çok sert sözlerle tepki gösterdi. Demirtaş PKK’ya ise “Silahları susturun, hiçbir gerekçe sunmadan” diye seslendi

Kan dökülünce yüzüne can geldi

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK’nın silahlı eylemlerini eleştirerek, “PKK’nin hiçbir silahlı eylemi, şiddet eylemi bizim işimize yaramaz, işimize de gelmez. Silahları susturun, hiç gerekçe sunmadan; PKK’nin, 6 milyonluk halk iradesinin başarabileceğini görmesi ve silahları susturması lazım” dedi. Demirtaş, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye de “Kan dökülmeye başlayınca Bahçeli’nin yüzüne can geldi” yanıtını verdi. Demirtaş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bugün yapacağı görüşmenin seçim ittifakı değil geleceği belirlemeye yönelik bir görüşme olacağını kaydetti.
Bir grup gazeteciye değerlendirmede bulunan Demirtaş, “Çatışmaların durmasına yönelik yaptığınız çağrılar yanıt buldu mu?” sorusuna “Sayın Başbakan yanıt verdi; son terörist kalıncaya kadar operasyonlar devam edecek. 90’lı yıllardaki söyleme benzer, Çiller döneminin siyasetini andıran bir tarzla. KCK’den de Remzi Kartal’ın bir açıklaması oldu, ‘çözüm sürecinde müzakereye ve ateşkese hazırız’ diye. Kamuoyu ağırlıklı olarak bu yönlü çağrılara devam ederse, ben sonuç alınabileceğini düşünüyorum.” yanıtını verdi.
Demirtaş, Ceylanpınar’da iki polisin şehit edilmesi konusunda “Şüphesiz PKK’nin hiçbir silahlı eylemi, şiddet eylemi bizim işimize yaramaz, işimize de gelmez. Silah ve şiddetin arttığı dönemlerde siyasetin sesi gür çıkamaz. Keşke PKK hiçbir askeri eylem içinde olmasaydı. Keşke Ceylanpınar, Suruç olmasaydı. Keşke Kandil bombalanmasaydı. PKK’nin Ceylanpınar’la ilgili kendi içinde etkili bir soruşturma yürütmesi ve sonuçlarını kamuoyuna açıklaması gerekir. Görünen o ki kendi açıklamalarında da yerelden çok kirli bir infaza benziyor. Hükümet Ceylanpınar’ı ateşkesin bittiği eylem olarak tanımlıyor. Kimler tarafından yapıldığının anlaşılması lazım” dedi.
Demirtaş, “PKK eylemi neden hemen üstlendi?” sorusuna “Tahminim o ki PKK kendi merkezine gelen bilgilerle eylemi sahiplendi. Sonra belki de yapılan incelemede bunun çok da temiz bir eylem olmadığı ortaya çıkınca soruşturmalık olabileceği daha iyi anlaşıldı” yanıtını verdi.

‘Misliyle iade ediyoruz’
Demirtaş, “Seni başkan yaptırmayacağız söyleminiz seçim döneminde çok etkili oldu. Bunun bir benzerini, bugün yaşananlarla ilgili söylerseniz, ne demek istersiniz?” sorusuna da “Silahları susturun, hiç gerekçe sunmadan. HDP bu yüzden vardır, silah olmasın diye vardır. AKP’nin zülmü, AKP’nin hukuksuzlukları bizim demokratik siyaset imkan ve kanallarıyla başedemeyeceğimiz boyutta değildir.” karşılığını verdi. Demirtaş şöyle devam etti:
“İstanbul’da üçüncü parti olduk. İstanbul’un en yoksul mahallelerinden oy aldık. Mali durumu iyi olan, zengin olan, orta sınıftan da oy aldık. HDP’ye oy veren kişileri, kim olursa olsun -zengin, fakir-küfürle hakaretle itham eden şahsa da misliyle o hakaretleri iade ediyoruz. Bizim bildiğimiz şeref kavramı hırsıza hırsız dedikten sonra milliyetçilerin desteğiyle parlamentoya girip hırsıza ortak olmak değildir. ‘Bize oy verin, bizimle yürüyün Türkiye hırsıza hesap soralım’ diyenlerin bugün hırsıza payanda olması, hırsıza koltuk değneği olması şeref değildir. Şeref anlayışlarımız çok farklı.
Bir ayda halkını milletini pazarlayan, 360 derece fırıldak gibi dönen anlayışın milliyetçilikle de şerefle de uzaktan yakında alakası olmaz. Türk milliyetçilerinin bunu iyi görmesi lazım. Kan dökülmeye başlayınca Bahçeli’nin yüzüne can geldi. Mutluluk ve şehvetle konuşuyor.
Gözlerinin içi parlıyor.
HDP’ye hakaret etmek, HDP’yi tehdit etmek, seçmenine hakaret etmek Türkiye toplumuna hakaret etmektir. Binlerce misliyle kendisine ve bu zihniyetteki anlayışıya iade ediyoruz.”

Vatan için değil, Saray için
Çatışmalı sürece son vermek için mitingler yapılacağını, asker anneleri ve çocuğu dağda olan annelerle görüşeceklerini açıklayan Demirtaş, “Bütün toplumsal kesimlerle temasa geçeğiz. Barış yanlısı bütün siyasi parti başkanlarıyla görüşeceğiz. Bu savaşın vatan için değil, Saray için olduğunu herkesin haykırması lazım. HDP’ye oy veren yüzde 13, 6 milyon insan HDP’nin çözümü, barışı başarabildiğine inandığı için oy vermiştir. Dolayısıyla PKK’nin de 6 milyonluk halk iradesinin başarabileceğini görmesi ve silahları susturması lazım.” Demirtaş, “HDP’nin etkili bir rol üstlenmesini Kandil’in istemediği” iddialarına da “Bunun cevabını Kandil vermesi lazım. Kandil’le aramızda ast-üst ilişkisi yok. Kandil’e silahı durdurun deme hiyerarşisi içerisinde değilim” dedi.

Haberin Devamı

CHP ile ittifak
“Bir savaş koalisyonu kuruldu. Savaş koalisyonuna karşı Türkiye’de bir barış koalisyonu kurmak gerekiyor. Önümüzdeki günler ve aylar çok önemlidir. 7 Haziran’da bir kırılma yaşandı ama henüz Türkiye’nin demokratikleşme hamlesi tamamlanmadı. Biz 7 Haziran’da büyük bir demokrasi müdahalesi yaptık. Bunu tamamlamak istiyoruz. Bu bir erken seçimle olur ya da parlamento içi mücadeleyle olur. CHP’nin de bütün bu süreçleri doğru okuyabilmesini umuyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu ile bu yönlü, bugünü değil, biraz da geleceği konuşmak istiyoruz.”
Bir seçim ittifakı arayışımız yok. Şunu söylüyoruz: CHP ve HDP’yi de aşan büyük bir toplumsal barış ittifakına ihtiyaç var. CHP’nin de, HDP’nin de toplumun bu beklentilerini karşılayacak bir yerde durması gerekiyor. Aksi takdirde felakete gidişi durdurmak kolay olmayacaktır. Dolayısıyla biz klasik bir seçim ittifakından değil, büyük bir barış ittifakından söz ediyoruz. Ama bugünden bir seçim ittifakı tartışması yapmak doğru değil.

Haberin Devamı

Arınç’a heyet daveti
HDP Eşbaşkanı Demirtaş, Kandil’de PKK hedefleri yerine sivillerin vurulduğu iddiası için “Bu alçakça bir yalandır” diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a da “Eğer Dışişleri Bakanlığı veya hükümet yetkilileri ya da Arınç, arzu ediyorsa heyetimize katılabilir. Gidip alçaklığı bizatihi yerinde görmek istiyorsa buyursun gelsin” diye yanıt verdi. Demirtaş, barış çağrısının geç kalmış bir çağrı olduğu eleştirilerine de “Bugün biz barışı sağlayabilsek, yarın ölme ihtimali olan gençlerimizin ölümünü durdurmuş olacağız” diye yanıtladı.