Siyaset Kara Kuvvetleri 79 yıllık göre tanımını güncelleyecek

Kara Kuvvetleri 79 yıllık göre tanımını güncelleyecek

31.07.2013 - 13:48 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en önemli unsuru olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı; Cumhuriyet tarihindeki askeri darbelere dayanak olarak gösterilen Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yasa ile değiştirilmesi üzerine, 79 yıllık görev tanımını güncelleyecek.

Kara Kuvvetleri 79 yıllık göre tanımını güncelleyecek

Kara Kuvvetleri'nin görev tanımında bugüne kadar yürürlükten kaldırılan 35. maddedeki ifadeye atfen, "TSK'nin bir unsuru olarak, Türk yurdunun ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'nin korunması ve kollanması ile ilgili kendisine verilen görevleri yerine getirmektir" ifadesi yer alıyordu. Bu cümlenin yer aldığı görev bölümü, bugün milliyet.com.tr'de yayınlanan haberin ardından komutanlığın internet sitesinden kaldırıldı.

Haberin Devamı

13 Temmuz'da Meclis'ten geçmişti

6496 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 13 Temmuz'da Meclis'te kabul edildi. Yasal düzenleme Cumhurbaşkanlığı'na ise 22 Temmuz tarihinde gönderildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün dün onayladığı yasa, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yasa ile TSK İç Hizmet Yasası'nın 35. maddesinde yer alan "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi: Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır" ifadesi çıkartıldı. 35. maddeye şu ifade konuldu:

"Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır."
Genelkurmay komisyon aşamasında açıklama yapmıştı

Haberin Devamı

Cumhuriyet tarihindeki askeri darbelere dayanak gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini değiştirecek tasarının TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edilmesinden sonra Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde, 1 Temmuz'da, şu açıklama yapılmıştı:

"Türk Silahlı Kuvvetlerinin vazifesi; T.C. Anayasası, çeşitli kanunlar, 2010 Yılında Başbakanlık tarafından yayımlanan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB-2010) ve bu belgedeki direktif doğrultusunda hazırlanarak Sayın Başbakan tarafından onaylanan Türkiye’nin Milli Askerî Stratejisi (TÜMAS-2011) dokümanı ile tanımlanmıştır. Bu kapsamda; Türk Silahlı Kuvvetleri; caydırıcılık, güvenlik/harekât ortamının şekillendirilmesi, kriz yönetimi, sınırlı güç kullanımı ve konvansiyonel harp görevlerine ilave olarak, Barışı Destekleme Harekâtı ile 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu çerçevesinde talep edildiğinde Doğal Afet Yardım Harekâtı ve İç Güvenlik Harekâtına da destek sağlamaktadır."

Görev bölümü siteden kaldırıldı

Genelkurmay Başkanlığı'nın bu hassas tutumuna rağmen Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın internet sitesindeki vazife tanımında, yasanın bugün yürürlüğe girmiş olmasına rağmen bugün öğlen saatlerine kadar bir değişiklik yapılmaması dikkat çekti. Milliyet.com.tr'de, görev tanımında değişiklik yapılmadığına ilişkin bugün yayınlanan haberden sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın sitesinden
"TSK'nin bir unsuru olarak, Türk yurdunun ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'nin korunması ve kollanması ile ilgili kendisine verilen görevleri yerine getirmektir" cümlesi ile başlayan bölümün kaldırılması dikkat çekti. Yasanın ardından komutanlığın görev tanımında değişiklik yapılması bekleniyor.