26.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ Ankara
‘Görüşme külliyen yalandır’
Aczmendilerin yürümeleri olayları vardı. Şeyhlere Başbakanlık’ta yemekler verilmeye başlandı. Bütün bunlar ülkeyi sıkıntıya soktu. Bunlar ülke için tehlikeli gelişmelerdi. Laikliği tehdit ediyordu, ülkede bölünme tehlikesi doğruyordu. Emniyet ve MİT de bize aldıkları istihbaratları brifing olarak iletiyordu. Bu tehlikeler karşısında endişelerimizi hükümete ilettik. Bu konuda Güven Erkaya (dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı) önemli bir hassasiyet taşıyordu” şeklinde özetledi. Komisyon üyelerinin “Meclis Başkanı ile görüştüğünüz iddiasına ne diyorsunuz?” sözlerine Karadayı, “Meclis Başkanı ile ben görüşmedim külliyen yalandır” karşılığını verdi.
‘Gereğini yapmadılar’
Karadayı, kendi tespitleri ve emniyetten gelen yoğun istihbarata rağmen hükümetin yapılan uyarıları dikkate almadığını belirtirken, “Hükümet hassasiyetin gereğini yapmadı. Bunun yerine ‘Kanlı mı kansız mı olacak’, ‘fasa fiso’, ‘mum söndü oynuyorlar’ gibi açıklamalar geldi. Bunları da zaman içinde gündeme getirdiğimiz halde gereği yapılmadı” diye konuştu.
Karadayı, MGK’dan çıkan 28 Şubat kararlarına hükümetten itiraz gelmediğini belirtirken şunları kaydetti: “28 Şubat’ta MGK’da 18 maddelik tavsiye kararı çıktı. Bu kararları hükümet de kabul etti. Hiçbir zorlama sözkonusu değildir. MGK toplantısında Cumhurbaşkanı (Demirel) 18 maddelik kararları madde madde okuyarak ‘bir itirazı olan var mı’ diye sordu. İtiraz gelmedi. Erbakan daha sonra bu maddelerin uygulanması için gerekli yasal düzenlemeleri çıkarmakta oldukları bilgisini verdi.”
Karadayı, dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak’ın “28 Şubat postmodern darbedir” ifadesini ısrarla soran komisyon üyelerine, “28 Şubat asla bir darbe değildir, söylendiği gibi postmodern darbe de değildir. Öyle düşünmek aptalca bir şey. Doğru değil. Yasal süreç içerisinde, gayet hukuk içinde bir olaydır. Bugün de olsa bu kararların altına imzamı atarım” diye konuştu.
Boşboğazlar ilintilendirdi
Karadayı, tankların yürütülmesi konusunda “balans ayarı yaptık” diyen dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir’i isim vermeden eleştirerek, “O zaman tanklar NATO tatbikatına gidip geliyorlardı. Bu konuda genel bir bilgim vardı. Kesinlikle o dönemin olaylarıyla, 28 Şubat’la bir ilgisi yoktur. Her kurumda olduğu gibi bizde de boşboğazlar var. Biri kalkıp dedi ki ‘balans ayarı yaptık.’ Tankların yürütülmesini rutin dışıymış, 28 Şubat’la ilgiliymiş gibi gösterilmesine neden oldular” açıklamasında bulundu.