Siyaset Kaset kurgulanmış

Kaset kurgulanmış

21.05.2010 - 01:25 | Son Güncellenme:

Ulusal Kriminal Büro Direktörü Kurtulan, Baykal’a ait olduğu iddia edilen görüntülerle ilgili olarak, “Görüntünün montaj, video framelerinin çıkarılması, eklenmesi, değiştirilmesi gibi modifikasyonlar kullanılarak oluşturulduğu kanaatindeyiz” dedi

Kaset kurgulanmış

CHP Genel Başkanlığı’ndan istifasına neden olan görüntülere ilişkin Deniz Baykal’ın avukatlarınca özel bir kuruluşa hazırlatılan raporda görüntülerde iki ayrı kadın ve erkeğin olduğu, ilk görüntüdeki kişinin Baykal olduğu kabul edilse bile diğer kişinin asla Baykal olamayacağı, görüntülerin zan ve şüphe yaratmak için ekleme, çıkarma yapılıp kurgulandığı, bir itiraf olmadıkça bu kişilerin Baykal ve CHP Milletvekili Nesrin Baytok olduğunun da asla ispat ve iddia edilemeyeceği belirtildi.

Aceleye getirilmiş iş
Kendisini, “Cumhuriyet başsavcılıkları, ağır ceza mahkemeleri ile İstanbul Adliyesi’ndeki davalar için yeminli bilirkişilik yapan” kurum olarak niteleyen Ulusal Kriminal Büro tarafından hazırlanan 6 sayfalık rapor, dün Baykal’ın avukatı Muzaffer Yılmaz’ın bürosunda basına açıklandı. Soruşturmayı yürüten Ankara Başsavcılığı’na da gönderilen rapor hakkında elektrik mühendisi Ulusal Kriminal Büro Direktörü Uğur Kurtulan bilgi verdi.
Londra’da adli amaçlı üretildiğini söylediği 40 kiloluk notebook bilgisayar ile verici ve alıcı bir kamerayı da gösteren Kurtulan, “Olayın piyasada bolca satılan verici kameralarla yapıldığını düşünüyoruz. Bu gibi kameralarla alınan görüntülerin, vericilerle 5, 10, 20 metreye kadar transmisyonunun yapıldığı bilinmektedir. Ancak vericiyle yapılan göndermelerde kaymalar görülmektedir. Bu olayda da görülmektedir. Aceleye getirilmiş bir iş” dedi.

İlk bölüm plaj fotoğrafı
Kurtulan, iki bölümden oluşan görüntülerin ilk bölümündeki kişinin Baykal olduğunu varsaydıklarını ifade etti.
Kurtulan, Baykal ve Baytok olduğu iddia edilen kişilerin görüntüleriyle, kendilerine verilen Baykal’ın vücudunun morfolojik izleri, mayolu, denize girerken çekilmiş fotoğrafları, sağdan, soldan, önden, arkadan, yukarıdan, uzaktan, alttan alınmış, omuz, sırt, bel, baldır ve bacakları gösteren resimleri ve Milletvekili Nesrin Baytok’un Baykal’la Meclis’te çekilmiş fotoğraflarının analizlerinin yapıldığını söyledi. Kurtulan, “Görüntünün, montaj, video framelerinin çıkarılması, eklenmesi, değiştirilmesi gibi modifikasyonlar kullanılarak oluşturulduğu kesin kanaatindeyiz” dedi.
Kurtulan, ilk bölümdeki Baykal’ın baş kısmının da muhtemelen ayaktaki bir Baykal’ın görüntüsünden monte edilmiş olduğunu söyledi. İkinci bölümünde cinsel ilişkide bulunduğu iddia edilen erkeğin ilk bölümdeki erkekle alakası olmadığını, birinci bölümdeki erkeğin orta boylu, ikincinin zayıf ve uzun olduğunu kaydetti.
Kurtulan, ikinci bölümdeki erkeğin biyologlarca incelemesinde baldır, bacak, omuz adaleleri, kıl dağılımıyla Baykal’ın fotoğraflarıyla asla benzerlik göstermediğini söyledi. Kurtulan, gizli kameranın tek olamayacağını, cinsel ilişkinin neden görülmediğinin de ayrı bir şüphe yarattığını da belirtti.

Erdoğan’a da yardımcı olduk
Kurtulan, 15 yıl önce Başbakan Erdoğan’a da Ak Parti Genel Sekreteri İdris Naim Şahin’in temasa geçmesi sonucu yardımcı olduklarını belirterek, “Sayın Başbakanımızın Büyükşehir Belediyesi’ndeki odasındaki konuşmaların dinlenildiğine ilişkin sıkıntısı vardı” diye konuştu.

Haberin Devamı

ERKEK GİYİNİK KADIN ÇIPLAK
Basına dağıtılan raporda şu tespitler yer alıyor:
- İlk bölümde Baykal’ın oturduğu sol karedeki oda, sağ karedeki odadan farklı.
- İlk bölümde Baykal’ın sağ gömlek kolu bileğine kadar uzun ve katlanmamış. Ayağa kalkışta uzun olan sağ kol boyu yarım saniye içinde dirseğine kadar katlı.
- İlk bölümde Baykal’ın çorap rengi koyu kahverengi ve nefti karışımı, ikinci bölümde çağla yeşili.
- İlk bölümdeki kadının vücudu orta dolgunlukta, orta boy. İkinci bölümdeki kadın uzun boylu, sportif bedenli, 32-35 yaşlarında. Baytok’un yaklaşık 50 yaş civarında olduğu ve yaşı, yapısı, morfolojisi itibariyle asla görüntüdeki kişi olmadığı görülmektedir. Cinsel ilişkinin geçtiği odadaki kişi soyunmamışken, çırılçıplak dolaşan kadın rahat, kamera önünde adeta poz vermiş.

Haberin Devamı

KİM BU UĞUR KURTULAN?
Definecilikten krimonolojiye her işe koşuyor

Baykal ve Baytok’a ait olduğu öne sürülen görüntüler, kendisini, “Cumhuriyet başsavcılıkları, ağır ceza mahkemeleri ile İstanbul Adliyesi’ndeki davalar için yeminli bilirkişilik yapan” kurum olarak niteleyen Ulusal Kriminal Büro tarafından incelendi. Hazırlanan 6 sayfalık rapor, dün Baykal’ın avukatı Muzaffer Yılmaz tarafından açıklandı. Görüntüler hakkındaki teknik bilgileri ise Ulusal Kriminal Büro’nun direktörü elektrik mühendisi Uğur Kurtulan verdi. Kurtulan Ulusal Endüstri Dış Ticaret ve Turizm limited şirketinin büyük ortağı. Temmuz 2005’te kurulan ve halen 100 bin TL sermayesi bulunan şirkette Uğur Kurtulan’ın 98 bin liralık payı var. Kalan 2 bin liralık hisse ise Ali Kurtulan’a ait.
Ulusal Endüstri’nin web sitesi’ndeki tanıtımlarında ise oldukça ilginç ifadeler var. Bunlardan bazıları şöyle:
- 18 Ağustos 1980’de başlayan çalışmalarımız kesintisiz devam ediyor
- Her arayanın aradığında karşısında bulduğu az bulunan türden oldukça stabil bir kuruluşuz.
- Herkesin ulaşamadığı teknolojilere koşarız.
- Research/Development-araştırma/geliştirme ve Üretmeda işimizin de ruhumuzun da esasını oluşturur.
- Daima Yükseltmelerle ve ek entegrasyonlarla elektromekanik sistemler ve elektro optik sistemler elimiz altında bambaşka hallere dönüşür.
- Sonuca gelirsek; savunmasında, güvenliğinde, istihbaratında çoğu yerlerde büyük farklılığımızı hissettiririz. Herkesin yaptığını asla yapmayız.
- Yaptıklarımız daima şok etkisi yaratır. Farklılığımızı siz de hissedeceksiniz.
Şirketin kendi ifadesiyle okuyanlar üzerinde küçüt bir ‘şok’ etkisi yaratan bu girişten sonra “üretimlerimiz” adı altında başka bir bölüm bulunuyor. Burada görüntü geliştirme sistemleri, kriminal/forensic sistemler, defineci skopu, sualtı araştırma-çıkarma sistemleri, deprem-enkaz altı canlı arama sistemleri, istihbarat sistemleri, Jammer bobmab engelleme sistemleri gibi hayli zengin bir ürün yelpazesi bulunuyor. “Üretimlerimiz” adı altında bu ürünler bulununca, insan ister istemez bunların hangi tesislerde, hangi fabrikada üretildiğini arıyor. Ama sitede herhangi bir üretim birimiyle ilgili bilgi yok. Bazı ürünlerin İsveçli Lyyn ile ortak üretildiğine dair ibareler var. Dünkü basın toplantısına getirilen cihazın altındaki bir başka ilginç ibare de şöyle:
CRIMINAL FORENSIC COMPUTER
Made by ULUSAL in TURKEY and in SWEDEN Modell; ULUSAL 24GB6TBi79753.33/LYYN/BRDCST
- Referanslarımız bölümünde ise Türkiye’de TSK, Jandarma, Sahil Güvenlik, Emniyet, istihbarat dahil neredeyse tüm güvenlik birimleriyle iş yapıldığı anlatılıyor. İtfaiye, belediyeler, yabancı misyonlar gibi potansiyel alıcıların isimleri de ihmal edilmiyor. Daha da ötesi İngiltere, İsveç, Danimarka ve Almanya’yla da iş yapıldığı belirtiliyor. Ama hangi birime hangi cihazın satıldığına, satışın Lyyn tarafından mı, Ulusal tarafından mı yapıldığına dair bir kayıt yok.

Haberin Devamı

İŞTE O AÇIKLAMA