Siyaset Kılıçdaroğlu’ndan ‘3. yoluz’ mesajı

Kılıçdaroğlu’ndan ‘3. yoluz’ mesajı

18.12.2010 - 00:46 | Son Güncellenme:

CHP lideri konuşmasında şu mesajı verecek: İktidarın din, BDP’nin etnik temelli politikalarına karşıyız. 3. bir yol var; daha fazla demokrasi ve özgürlük, terörün bittiği düzenin sağlanmasını isteyen bir yol.

Kılıçdaroğlu’ndan ‘3. yoluz’ mesajı

CHP, 49. kurultayını bugün gerçekleştirecek. Kurultayda haziran seçimleri öncesindeki CHP’nin yeni vitrini 1242 delegenin oyuyla belirlenecek. Kurultayda, ülkenin 10 temel sorununa CHP iktidarında verilecek 10 yanıt, Genel Başkan’ın ağzından “yeni hayat” sloganıyla anlatılacak.Divan Başkanlığını İzmir Büyükşehir belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun üstleneceği Arena Spor Salonu’ndaki kurultayda Kılıçdaroğlu’nun hazırlayacağı blok liste üzerinden yeni PM üyeleri 1242 delegenin oyuyla seçilecek. Kılıçdaroğlu’nun kurultaydaki 1 saatlik konuşmasında şu mesajları vereceği belirtildi:
BİZ 3. YOLUZ: Doğu ve Güneydoğu Anadolu insanına her türlü bireysel hakların verilmesi, daha fazla demokrasi ve özgürlük tanınması kaçınılmazdır. İktidarın kullandığı din temelli, BDP’nin de varlık nedeni saydığı etnik temelli politikalara karşıyız. Üçüncü bir yol daha var; insan hakları, daha fazla demokrasi ve özgürlük, sağlık ve eğitim sorununun ortadan kaldırıldığı, huzur ve barışın sağlanmasına katkı yapan, ekonomik olarak işsizliğin olmadığı, terörün bittiği bir düzenin sağlanmasını isteyen sosyal demokrat bir yol.
YENİ BİR HAYAT: CHP iktidarında Türkiye yeni bir hayata başlayacak. Yatağa insanın aç girmediği, işsizliğin olmadığı, yoksulluğun yenildiği, insanların bir paket makarna ve bulgura muhtaç edilmediği, birey olmanın bütün olanaklarının kullanıldığı, çocuklar için gelecek kaygısının bulunmadığı, daha fazla hak ve özgürlüklerin sağlandığı, güler yüzlü insanların yaşadığı, ihtiyaç sahiplerinin aile sigortasının yapıldığı yeni bir Türkiye’de yaşayacağız.

Seçim barajı ve medya
Konuşmasında “milli iradeye” de vurgu yapacak olan Kılıçdaroğlu’nun; Siyasi Partiler Yasası’nı ve CHP tüzüğünü seçim sonrasında demokratikleştireceklerini, seçimde ülke barajını yüzde 5-7 düzeyine indireceklerini, üniversite harçlarını kaldırarak yurt sorununu çözeceklerini, medya üzerindeki baskılarını kaldıracaklarını, özgür sanat ortamını yaratacaklarını ifade edeceği belirtildi.
Bu arada kurultayda konuşmak isteyenlere 5’er dakika söz verilecek. Konuşmak istemesi halinde Deniz Baykal süre sınırı olmadan konuşacak.

Haberin Devamı

Gürsel Tekin’in ‘çizik’ yanıtı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “Çizik yiyeceğiniz söyleniyor” denilmesi üzerine, “Çizenlere de çizmeyenlere de teşekkür ediyorum. Hiç korkmadım. Tek güvendiğim Allah’tır, sonra örgütümdür” dedi.

İşte muhtemel PM
Kılıçdaroğlu’nun hazırlayacağı, dengeleri gözeten bir PM listesi sayesinde, parti içi iktidar çekişmesinin ortadan kaldırılmaya çalışılacağı kaydedildi. Baykal döneminde MYK’da görev yapmış olan Bihlun Tamaylıgil, Erdoğan Toprak, Mustafa Özyürek ve Mehmet Ali Susam’ın dışında Antalya milletvekili Atilla Emek’in de bu çerçevde listeye gireceği belirtiliyor.
Sav’ın döneminde MYK’da görev yapmış olan Hakkı Suha Okay, Haluk Koç, Faik Öztrak, Gülsün Bilgehan ve Gökhan Günaydın’ın da PM’de yer alacağı kaydedildi. Hem Baykal, hem Sav döneminde MYK’da bulunmuş olan Mesut Değer’in de PM‘ye girmesinin sürpriz olmayacağı ifade edildi.
CHP kulislerine göre halen MYK üyesi olan Gürsel Tekin, Hurşit Güneş, Umut Oran, İzzet Çetin, Mehmet Ali Özpolat, Oğuz Oyan, İsa Gök, Sencer Ayata, Sühey Batum, Didem Engin, Mehmet Zeki Gündüz, Alaattin Yüksel ve Melda Onur’un dışında PM’de şu isimler de yer alacak:
Necdet Pamir, Doç. Dr. Muhammet Çakmak, Ümit Özgümüş, Markus Ürek, Faruk Loğoğlu, eski Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Prof. Dr. Aziz Konukman, Nihat Matkap, Enver Aysever, Bekir Ödemiş, Eşber Yağmurdereli, Turan İçli, Ali Öztunç, Naci Aktuna, iş kadını Sena Kaleli, Kıbrıs uzmanı Sema Sezer, Yrd. Doç. Dr. Nurten Özdağ, Edirne il başkanı Nejat Gencan, Gaziantep İl Başkanı Hasan Öztürkmen, Malatya İl Başkanı Veli Ağbaba, Trabzon İl Başkanı Volkan Canalioğlu, Kars İl Başkanı Çetin Bilgir.
Yönetimde olanların dışında; CHP milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Atilla Kart, Durdu Özpolat, Ali İhsan Köktürk, Ali Arslan, Orhan Ziya Diren, Rasim Çakır, Bülent Baratalı, Gürol Ergin, Hulusi Güvel, Emrehan Halıcı ve Hüseyin Pazarcı’nın da CHP’nin yeni vitrinine taşınacağı öğrenildi.
MANSUR ÇELİK Ankara

Haberin Devamı

Başkanlardan tam destek
CHP’de kurultay öncesinde il başkanlarından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na blok liste de dahil olmak üzere tam destek geldi. Doğum gününü il başkanlarıyla kutlayan Kılıçdaroğlu, genel seçimlerde başarısız olması halinde genel başkanlıktan ayrılacağını söyledi. Kurultay açısından kritik bir öneme sahip olan CHP il başkanları toplantısı dün gerçekleştirildi. 1.5 saat süren ve 40 civarında il başkanının söz aldığı toplantıda, Kılıçdaroğlu’na blok liste konusunda tam yetki verildi.