Siyaset Kimse İsrail’e inanmıyor!

Kimse İsrail’e inanmıyor!

03.06.2010 - 00:52 | Son Güncellenme:

İsrail komandolarının Özgürlük Filosu’na kanlı baskını, dün yine dünyanın en önemli gündem maddesiydi. Gazeteler ekseriyetle İsrail’in olaydaki yaklaşımını eleştiren ifadelere yer verdi. Gazetelerin dikkat çeken ifadeleri şunlar oldu:

Kimse İsrail’e inanmıyor

İNGİLTERE:
The Guardian: Bir şeyler değişecek mi? Dün gelen bazı işaretler bu konuda ümit vadetmiyordu. Örneğin Mısır’ın Gazze ile sınırını geçici olarak insani yardımlara açması jestten ibaret. BM Güvenlik Konseyi oturumunda da kayda değer bir ilerleme olmadı. ....Peki Orta Doğu’da yeni bir yaklaşım sözü veren adamın yönetimi ne yaptı? Eski yaklaşıma geri döndü. ABD Türkiye’nin haklı taleplerini sulandırdı. Obama bir daha İslam dünyasına seslendiğinde, sözlerine kimse kulak asmayacak. Bunun sorumlusu da başında bulunduğu yönetimden başkası değil.
Financial Times: İsrail, düşmanlarına kendisine karşı kullanabilecekleri yeni bir malzeme verdi.
The Independent: İsrail’in propagandasına kimse İsrailliler kadar inanmıyor. Yenilgi ve başarısızlıklar, zafer ve başarı olarak gösteriliyor. Hata yapıldığını kabul etmeme ısrarı da, generallerin ya da siyasetçilerin işine son verilmesini zorlaştırıyor.

Haberin Devamı

ABD:
CNN (internet sitesinde David Frum’un yazısı): İkiyüzlülükten hoşlanıyor musunuz? O zaman geçen hafta sonu iştahınızı doyurabilirdiniz. İsrail’in durdurduğu gemilerde savaş malzemesi taşınıyordu. Bir NATO müttefiki ve AB adayı Türkiye neden vatandaşlarının sığınak inşa etmekte kullanılacak çimento kaçırmasına izin veriyor? Özellikle de bu vatandaşları İsrail tarafından terör örgütü olarak kabul edilen İHH’ye üyeyken?
Los Angeles Times (David Grossman): Bu suçu haklı gösterecek ya da temize çıkaracak hiçbir izahat yok ve İsrail hükümeti ile ordusunun aptalca eylemlerine hiçbir gerekçe sunulamaz. İsrail, askerlerini gözlerini kırpmadan sivilleri öldürmeleri için göndermedi, gerçekte, bu İsrail’in istediği son şeydi. “Yine de, dini görüşlerinde fanatik ve İsrail’e radikal biçimde düşman küçük bir Türk örgütü, davasına barış ve adaletin arayıcısı yüzlerce kişiyi dahil etti ve İsrail’i bir tuzağa çekmeyi başardı, çünkü İsrail’in nasıl tepki göstereceğini biliyordu... Bir ülke, nasıl İsrail’in davrandığı kadar, güvensiz, kafası karışmış ve panik şekilde davranabilir.

Yazarlar