Siyaset Kimseden icazet almayız

Kimseden icazet almayız

28.05.2010 - 00:58 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan Brezilya’da, İran’ın nükleer programıyla ilgili takas anlaşmasına gelen uluslararası eleştirilere sert yanıt verdi. Erdoğan, “Süreci kıskanıyorlar. Kimseden icazet almamıza gerek yok” dedi

Kimseden icazet almayız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran’ın nükleer programıyla ilgili takas anlaşması konusunda uluslararası camiadan katkı beklediklerini belirtti. Yaptırımları gündeme getiren ülkelere tepki gösteren Erdoğan, “Süreci kıskanıyorlar olay bu” diye konuştu. Erdoğan, “Yaptırımların ikide bir gündeme gelmesini, doğrusu bizler artık bu noktadan sonra doğru bulmuyoruz, çünkü atılmış bir adım var. Biz kimsenin avukatı değiliz. Kimseden de icazet almamıza gerek yok” dedi.
Brezilya’yı ziyaret eden Erdoğan, İran’ın uranyum takası anlaşmasında birlikte arabulucu olduğu Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva ile görüştü. Erdoğan ve Silva, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, dünyaya İran ile yapılan takas anlaşması konusunda çağrıda bulundu.
Nükleer silahların yayılmasının engelenmesini istediklerini kaydeden Erdoğan, bölgede nükleer silah istemediklerini vurgulayarak, “İran’da da istemiyoruz. Bölgemizde başka ülkelerde de istemiyoruz” dedi.

‘İstemiyoruz’ diyen de var
Başta ABD olmak üzere uluslararası camiaya çağrıda bulunan Erdoğan, “Uluslararası camianın da biz bu noktada katkılarını bekliyoruz. Yani yaptırımların ikide bir gündeme gelmesini, doğrusu bizler artık bu noktadan sonra doğru bulmuyoruz, çünkü atılmış bir adım var” dedi.

‘Kıskanıyorlar, olay bu’
İran konusunda yaptıklarının doğru olduğuna inandıklarını belirten Erdoğan, bazı uluslararası gelen tepkilerle ilgili olarak “Süreci kıskanıyorlar, olay bu” diye konuştu. Erdoğan, “Kimseden icazet almamıza gerek yok. Üzerimize düşen insani vazifenin yerine getirmenin mutluluğunu taşıyoruz. Kimsenin ne avukatıyız ne de vekaletini almış değiliz” dedi.
*Türkiye ile Brezilya arasında, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması, Gümrük Alanında İşbirliği Anlaşması, Stratejik Eylem Planı Ortaklığı Belgesi, Brezilya ve Türkiye Petrol Şirketleri Tarafından Ortaklaşa İmzalanan Mutabakat Muhtırası, Brezilya Standart Kurumu İle TSE Arasında Mutabakat Anlaşması, Tarım Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalandı.

Haberin Devamı


Kimseden icazet almayız

Erdoğan ile Lula da Silva, basın toplantısı öncesinde samimi bir şekilde birbirini kucakladı.
AA


NOTLAR
- Erdoğan’a “Sevgili dostum” diye hitap eden Lula da Silva, İran konusuda cesur ve kararlı bir adım attıklarını söyledi.
- Lula, İran konusunda gelen uluslararası tepkilerle ilgili de, “Tilki ile üzüm” hikayesini anlattı. Bir tilkinin sürekli üzüm yemeye çalıştığını, ancak uzanamayacağı durumda da “Üzüm iyi değilmiş” diyerek gittiğini belirten Lula, “Bizim başımıza gelen de buna benziyor. Bazı ülkelerin 30 yıldır yapamadıklarını yapıyoruz. İnsanların birbirinden bir şeyler öğrenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kimseden icazet almayız

Erdoğan’a ALTIN NİŞAN
Sao Paulo Sanayi Federasyonu (FIESP), Başbakan Erdoğan’a sanayiye yaptığı katkılar nedeniyle FIESP Nişanı verdi. Erdoğan, altın kaplama nişanı, konuşma yaparken boynundan hiç çıkarmadı.