Siyaset 'KKTC’de Külliye inşasına başlıyoruz'

'KKTC’de Külliye inşasına başlıyoruz'

20.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Erdoğan, “KKTC Cumhurbaşkanlığının ne doğru dürüst bir Cumhurbaşkanlığı binası ne doğru dürüst bir parlamento binası var. Cumhurbaşkanlığının külliyesi ile ilgili adımın proje çalışmaları bitti ve inşasına da yakında başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

KKTC’de Külliye inşasına başlıyoruz

 

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Lefkoşa - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47’nci yıl dönümü dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) ziyarette bulundu. Cumhuriyet Meclisi özel oturumunda milletvekillerine hitap eden Erdoğan özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

DAVA SİZİN OMUZLARINIZDA: Bu Meclis şimdiye kadar sergilediği dayanışmayla Kıbrıs Türk halkına cesaret vermiş umut aşılamıştır. Kıbrıs davası nasıl bugünlere sizlerin omuzlarında gelmişse gelecekte de sizlerin omuzlarında yükselmeye devam edecektir. Kıbrıs davasının sahibi yavru vatan ile anavatanı ile büyük Türk milletinin tamamıdır.

FİTNEYE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ: Hakka inandık, halka yaslandık, başkalarına değil, kendi bileğimizin gücüne güvendik. Sırtlarını dayadıkları güçlere güvenerek Kıbrıs Türkünü yok edeceklerini sananlar karşılarında Kıbrıs Türk halkının çelikten iradesini buldular. Kıbrıslı kardeşlerimizi kolay bir lokma olarak görenler, Mehmetçiğin ve mücahitlerin destansı mücadeleleri karşısında hezimete uğradılar. Birlik ve beraberliğimizi hedef alan belli çevrelerin kardeşlik günümüze fitne mayası çalmasına müsaade etmeyeceğiz. Kimi gafillerin zehirli ayrılık oklarını Kıbrıs Türk halkının kalbine saplamasına fırsat vermeyeceğiz.

Haberin Devamı

AMERİKA’DAKİ RAHATSIZLIK: Her ne kadar bizlerin burada sergilediği birlik beraberlik kardeşlik iklimi Amerika’da birilerini rahatsız etmiş olsa da biz bu yolda kararlılıkla yürüyeceğiz. Artık sıkıntı olmayacak, çok daha iyi günler var önümüzde derken öbür tarafta Amerika’da birileriyle ortak mahfiller oluşturmak suretiyle yeniden ortalığı karıştırmaya çalışanları biz yakından takip ediyoruz ve bunların kimler olduğunu da gayet iyi biliyoruz.

EOKA TERÖR ÖRGÜTÜ: EOKA terör örgütü eliyle komşusu Türklerin ırzına, canına, malına kastetmekten çekinmeyen Rumlar Kıbrıs Türklerini eşit ortakları olarak görmemiştir. Rumların zulmü karşısında anavatan ve garantör Türkiye, Kıbrıs Türkü’nü yalnız bırakmamıştır.

KKTC’de Külliye inşasına başlıyoruz

50 YIL DAHA KAYBEDEMEYİZ: Türk sözünde durur ama Rum sözünde durmaz. Bu zihniyet şimdi de aslında özünde kendilerinin de kabul etmediği BM parametrelerinin ardına saklanmaktadır. Yıllardır reddettikleri federasyon modelini savunuyor görüntüsü vermeye çalışarak, samimiyetsiz tutumlarını sürdürüyorlar. Artık bizim bunlara inanmamız bir 50 yıl daha kaybetmemiz mümkün değildir.

Haberin Devamı

ER YA DA GEÇ KABUL EDECEK: Adil kalıcı sürdürülebilir bir çözüm ancak ve ancak adanın gerçeklerini esas alan bir yaklaşımla mümkün olabilir. Adada iki ayrı devlet iki ayrı halk vardır. Uluslararası toplum da bu gerçeği er ya da geç kabul edecektir. Adadaki iki devletin çözüm müzakereleri yürütmesine yönelik Cenevre’de sunulan öneriye desteğimiz tamdır. Taviz vermeyiz, veremeyiz

NİYETİMİZ GERGİNLİK DEĞİL: Doğu Akdeniz’de kendi hak ve çıkarlarımızı koruduğumuz gibi Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarını da korumaya devam edeceğiz. Bizim kimsenin toprağında hakkında gözümüz yoktur. Niyetimiz gerginlik değil, suni şekilde meydana getirilen bu sorunları hakla, hukukla, hakkaniyetli paylaşımla çözüme kavuşturmaktır.

PROJE ÇALIŞMALARI BİTTİ: KKTC Cumhurbaşkanlığının ne doğru dürüst bir Cumhurbaşkanlığı binası veya külliyesi var veyahut da ne doğru dürüst bir parlamento binası var. Biz bunu KKTC’ye yakıştırmıyoruz. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı külliyesindeki bina malum İngilizlere ait bir gecekondu. Onu da yakıştıramıyoruz. Şimdi Cumhurbaşkanlığının külliyesi ile ilgili adımın proje çalışmaları bitti ve inşasına da inşallah yakında başlıyoruz. Metehan bölgesinde silahlı kuvvetlerimizle görüşerek orada 500 dönüm araziyi bu iş için tahsis ettik ve hem bu külliyeleri yapacağız bütün bunlarla beraber gerçekten muhteşem bir millet bahçesini de orada yapalım istiyoruz.

Haberin Devamı

DEVLET OLMANIN İFADESİ: Devlet olmanın ifadesi budur. İnşallah bu projeyi hayata geçirmek suretiyle; nasıl bir Kuzey Kıbrıs, Kıbrıs Türklerine ait bir devlet varmış bunu birilerinin görmesi lazım Dünyaya kendisini görkemli bir şekilde gösterdiği bir külliyeye kavuşalım. KKTC’nin ilan edildiği bu tarihi binanın da müze haline getirilerek yeni nesillere bırakılmasının isabetli olacağını düşünüyorum.

KKTC’de Külliye inşasına başlıyoruz

Tatar karşıladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ercan Havalimanı’nda KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan’a ziyaretinde eşi Emine Erdoğan da eşlik ederken, heyette TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanı sıra BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk de yer aldı. Asiltürk, uçak merdivenlerinden Bahçeli ile kol kola indi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun da ziyarette hazır bulundu.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, havaalanından Cumhuriyet Meclisi’ne otobüsle geldi. Otobüste Kıbrıs Barış Harekatı’nın simgesi “Bir gece ansızın gelebilirim” şarkısı çalındı.