Siyaset ‘Koalisyon için bir yol gözükmüyor’

‘Koalisyon için bir yol gözükmüyor’

18.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koalisyon için bütün yolları denediklerini belirten Başbakan Davutoğlu, “Yeni adım atmayı gerektirecek tablo yok. Gerekmesi halinde tabii ki görevi iade edeceğim” diye konuştu

‘Koalisyon için bir yol gözükmüyor’

Başbakan Ahmet Davutoğlu MHP lideri Bahçeli ile 2 buçuk saate yakın süren görüşmesinin ardından önce Meclis’te ardından da parti genel merkezinde kurmayları ile kısa bir değerlendirme yaptı. Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:
- DAHA DA ÖNEM TAŞIYAN GÖRÜŞME: Kılıçdaroğlu ile yaptığımız çerçevede koalisyon imkanı görülmedi. Bahçeli ile de her şeyden önce teşekkür ederim, açık yürekli, dürüst, samimi bir görüşme gerçekleştirdik. Öncelikle güvenlik operasyonları kapsamında bir bilgi paylaşımı oldu. Terörle mücadele kapsamında geldiğimiz aşamayı paylaştım. Bölgemizde gelişmeler çerçevesinde, terörle mücadele bağlamında geldiğimiz noktada Kılıçdaroğlu yaptığımız görüşmenin netice vermemesi çerçevesinde kendisi ile yaptığımız görüşmenin daha da önem taşıdığını, ülkemizin hükümetsiz kalmaması için daha önce kendisiyle mutabık kaldığımız şekliyle bu görüşmeyi gerçekleştirmek istediğimizi ifade ettim.
- ‘MÜMKÜN DEĞİL’ DEDİ: Kendisi de son derece açık bir ifadeyle ve tam bir dürüst ve samimiyet içinde daha önce kamuoyuyla paylaşmış olduğu 4 konuyu da gündeme getirerek bunları tek tek ele alındığında Ak Parti’yle bir koalisyonu mümkün görmediğini ifade etti. Daha sonra olabilecek senaryoları da kendisi gündeme getirerek, “Bir koalisyon mümkün görünmüyor, Ak Parti ile kısa süreli seçim koalisyonu mümkün görünmüyor.” Azınlık hükümetini kabul etmeyeceğini de ifade etti. Erken seçim kararı için de, hükümet meclisi toplamak isterse Meclis’e katılacaklarını fakat erken seçime de destek vermeyeceklerini söyledi.
- ÇÖZÜM SÜRECİ: Cumhurbaşkanı makamı ile ilgili bir konuyu müzakerelerin parçası yapmayacağımızı, aynı ilkesel tutumumuzu yine söyledim. Çözüm süreci bağlamında gündeme getirilen hususlar çerçevesinde 13 yıl elde edilen demokratik kazanımlarla birlikte, terör mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğimizi yine söyledim. 17- 25 Aralık konusunda, gündeme getirdiği bağlam itibariyle bunların paralel bir yapılanma çerçevesinde yürütülen bir darbe teşebbüsleri olduğunu ama şeffaflık konusunda da her türlü adımı atmaya hazır olduğumuzu ifade ettim.
- CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞECEĞİM: Maalesef çok arzu etmemize rağmen Kılıçdaroğlu ile görüşmemizde CHP-Ak Parti; gerekse Bahçeli ile MHP-Ak Parti koalisyonunun zemini olmadığı açık şekilde ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bunu yarın (bugün) Bakanlar Kurulu, ilk fırsatta MKYK’yı toplayarak arkadaşlarımla da istişare edeceğim. Cumhurbaşkanımızla da istişare ederek atacağımız adımlarla ilgili değerlendirmede bulunacağız. Kapıları kapatmış değiliz. Tekrar tekrar konuları ele alabiliriz. Şu anki tablo itibariyle koalisyonu gerçekleştirecek bir yol gözükmüyor. Bana da hükümet kurma, ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için görevi tevdi edilmiş olduğu için elimden geleni yapmış olduğum konusunda tamamıyla manen mütmainim. Yapılabilecek herhangi bir başka yol olsaydı da onu denemekten imtina etmezdim.
- GEREKMESİ HALİNDE İADE EDECEĞİM: Aynı şekilde siyaset, belli kurallar ve ilkeler ile yürüdüğü zaman saygınlığını koruyor, Anayasa’nın 116. Maddesi bu tür durumlar nasıl bir yol izleneceğini konusunda süreç ön görüyor. Cumhurbaşkanımızın takdir etmesi durumunda 23 Ağustos’tan sonra ülkenin erken seçime gitmesi çerçevesinde, buna gidecek süreç içinde daha neler yaşanır bu tabiİ benim takdir etmem mümkün değil. MKYK yetkilendirdiği için, onlarla paylaşır paylaşmaz, Cumhurbaşkanımızla istişare edeceğim, gerekmesi halinde tabi ki görevi iade edeceğim.

Haberin Devamı

‘MHP, HAYIR DERİZ DEDİ’
- 4 ŞART MÜZAKERE EDİLMEDİ: (MHP’den bir öneri geldi mi?) Yok, hayır. Öneri MHP’den getirilmedi. Terörle mücadele ile ilgili benim yaptığım bilgilendirmenin hemen ardından Sayın Bahçeli aldıkları kararı ifade ettiler. Koalisyonu bu 4 şartları, ifade edeyim bizim tarafımızdan bu 4 şart müzakere edilmiş değil. Müzakere sonucu bir anlaşmazlık değil. Sayın Bahçeli bu konulara kendisinin baktığında bir koalisyon zemini olmadığını ifade etti. Daha sonra diğer ihtimalleri de azınlık hükümetine destek, kısa süreli bir erken seçim hükümeti veya erken seçim kararının da mümkün olmadığını ifade etti. Bunlar geldiğinde kendilerinin ‘hayır’ diyeceklerini ifade etti. ‘Meclis açılırsa, olağanüstü bir toplantı yapılır, erken seçim teklifiyle gelmeniz halinde de katılır ve hayır deriz’ dedi. Teyiden konuştuk. Bahçeli açık ve samimi bu konuda. Bunları zikrettikten sonra iki genel başkan, iki akademisyen, iki devlet adamı olarak kanaatlerimi ayrıca paylaştım. Karşı teklif gelmiş değil.

Yazarlar