06.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ - BAHAR ATAKAN - MERİÇ TAFOLAR - ŞEBNEM HOŞGÖR - KIVANÇ EL Ankara
TBMM Genel Kurulu’nda, haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları bulunan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önerge, sert tartışmaların ardından 453 oyla kabul edildi. Buna göre, 4 bakan hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarını TBMM bünyesinde kurulacak 15 kişilik soruşturma komisyonu soruşturacak. Genel Kurul’da gün boyu süren gerginlik bakanların ilk kez kendilerini savunmak için kürsüye çıktıkları anda tavan yaptı. Muhalefet sıralarından protestolar ve “yuh” sesleri yükselirken, Ak Partililer alkışlarla karşılık verdi. Sürekli laf atmalar nedeniyle konuşmalarını zorlukla sürdüren bakanlar, iddialara tek tek yanıt verdi. Ancak Bayraktar, son anda savunma yapmaktan vazgeçti. Ak Partililer, savcının takipsizlik kararı ve suçlamaların Bayraktar’ın oğlu üzerinde yoğunlaşması nedeniyle savunma yapmadığını kaydetti. Genel Kurul’da Ak Parti’nin 4 bakanla ilgili ortak komisyon kurulmasını içeren önergesinin kabul edilmesinin ardından, CHP’nin her bakan için ayrı ayrı verdiği soruşturma önergeleri de görüşüldü. Gerilimli anların yaşandığı görüşmeler geç saatlere kadar sürdü. CHP’nin önergeleri reddedildi.
Genel Kurul’da, gergin görüşmelerin ardından yapılan oylamada 4 bakan hakkındaki soruşturma komisyonu, 6 çekimser, 1 boş ve 9 ret oya karşılık, 453 kabul oyu ile kuruldu. Önergelerin görüşülmesine geçilmeden Ankara’da yoğun temas trafiği gerçekleşti.
Hz. İsa örneği
Soruşturma komisyonu önergeleri tartışması, CHP’nin grup önerisi görüşmelere de damgasını vurdu. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Ak Partili milletvekillerinden kabul edilmesi istenenin “İsa’nın çarmıha gerilmesi, Barabbas’ın serbest bırakılması” olduğunu savundu. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, “Ama unutulmasın ki Çankaya yokuşunu tırmanmak için Ahlatlıbel’de, Yüce Divan’da hesap verileceğini herkes görecektir” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Ak Parti Grup Başkanvekili Canikli’nin, “Görüşmeleri onbinlerce vatandaşımız takip ediyor” sözlerine CHP’liler bağırarak tepki gösterdi. Canikli ise sözlerini, “Onbinlerce vatandaşımız bunu izleyerek sizi yalanlıyor. Ne varsa çıksın ortaya” şeklinde sürdürdü.
Ak Parti önerisi
CHP’nin grup önerisinin reddedilmesinin ardından Ak Parti’nin 4 eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergesinin görüşmelerine geçildi. Bu görüşmelerde de tartışmalar bitmedi. CHP ve MHP, önergelerin veriliş sırasında göre yapılması gerektiğini savunarak, hukuksuzluk olduğunu kaydetti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise “Birleştirerek işlem yapmak doğru değildir. Elma ile armudu bir sepete koymak kabul edilemez” dedi.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise Bayraktar hakkındaki takipsizlik kararı nedeniyle Ak Parti’nin önergesinin düştüğünü savundu. Kaplan, “Bayraktar’ın fezlekesi artık yok. Ak Parti’nin grup önerisi düşer. Çünkü Bayraktar’la ilgili soruşturma izni istemiyor ki... Bayraktar’la ilgili fezleke süreci kesilmiştir. Toplu oylama yapılamaz. Aksi hukuk dışılık olur. Ak Parti kendi kalesine gol attı farkında olmadan. Bu yanlış düzeltilmeden takipsizlik kararı verilen insanı Yüce Divan’a sevkeden bir parti durumuna düşersiniz” dedi. Ak Partili Canikli ise, Kaplan’ın iddialarının mesnetsiz ve doğru olmadığını, böyle bile olsa takipsizlik kararının kesinleşmediğini savundu.
Akşener, Kaplan’ın iddiası üzerine “zor durumdayız” diyerek ara verdi. Grup başkanvekilleriyle toplantıda uzlaşma sağlanamayınca, açılan usul tartışmasından da sonuç çıkmadı.
‘Böyle rezalet yok’
Genel Kurul’da Ak Parti’nin önergesi üzerinde konuşan Ak Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, milletin hukuk yoluyla suikast girişimini farkettiğini kaydetti. HDP Grubu adına söz alan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, böyle bir rezalet görmediğini, her taşın altından Reza Zarrab isminin çıktığını belirtirken, “Hep başköşede. Sanırsınız kabinenin 27. bakanı. Sizlerden Japonya’daki gibi harakiri yapmanızı beklemiyoruz, yargıya gidin, yargıya yol açın. Bağımsız yargı, herkes için sığınılacak bir limandır” diye konuştu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise TBMM’nin soruşturulan bakanların önüne yatırılmaya çalışdığını vurgulayarak, “Bu arada TBMM’yi de çamaşır makinesi gibi kullandınız” dedi.
‘Konuşturmadılar’
Akşener, kendilerini savunmaları için önce eski Ekonomi Bakanı Çağlayan’ı kürsüye davet etti. Ancak muhalefet sıralarında yükselen tepkiler üzerine Çağlayan konuşmasına başlayamadı. Akşener, “Allah rızası için içim kurudu” diyerek dert yandı. Çağlayan’ın 10 dakikalık süreye itirazı üzerine Akşener, sürenin işlememesi için mikrofonunu kapattı. Akşener’in 2 veya 3 dakika süre verebileceğini söylemesine muhalefet tepki gösterdi.
İddialar tek tek sıralandı
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Ak Parti’nin 4 eski bakanla ilgili önergesinde şu iddialara yer verildi
ZAFER ÇAĞLAYAN
Reza Zarrab’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında kendisinin İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağladığı, Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1,5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamaya çalıştığı iddia edilmektedir.
Sayılan ve Çağlayan tarafından işlendiği iddia edilen eylemler, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, TCK’nın 204 (Resmi belgede sahtecilik) ve 252. (Rüşvet) maddelerine tekabül ettiğinden, bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması gereği ortaya çıkmaktadır.
MUAMMER GÜLER
Reza Zarrab’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında; bu şahsın araçlarına trafikte emniyet şeridini kullanma imtiyazı verdiği ve adı geçen şahıs için koruma polisi görevlendirdiği, bu şahısla birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağladığı iddia edilmektedir. Sayılan ve Güler tarafından işlendiği iddia edilen eylemler, TCK’nın 204. (Resmi belgede sahtecilik), 255. (Nüfuz ticareti), 252. (Rüşvet) ve 285. (Gizliliğin ihlali) maddelerine tekabül ettiğinden bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması gereği ortaya çıkmaktadır.
EGEMEN BAĞIŞ
Reza Zarrab’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında; bu şahsın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık ettiği, bu şahısla ilgili bir soruşturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluşlarda araştırılma yapılmasını sağladığı, bu şahsın faaliyetiyle ilgili olarak basında haber yapılmasının önlenmesi için girişimlerde bulunduğu iddia edilmektedir. Sayılan ve Bağış tarafından işlendiği iddia edilen eylemler, TCK’nın 255. (Nüfuz ticareti) ve 252. (Rüşvet) maddelerine tekabül ettiğinden, bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması gereği ortaya çıkmaktadır.
ERDOĞAN BAYRAKTAR
Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylattıkları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağladıkları iddia edilmektedir. Bu eylemlerin bir kısmının Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirildiği iddia edilmektedir. Sayılan ve Bayraktar tarafından işlendiği iddia edilen eylemler, TCK’nın 255. (Nüfuz ticareti) ve 251. (Görevi kötüye kullanma) maddelerine tekabül ettiğinden, bu iddiaların gerçekliğinin soruşturulması gereği ortaya çıkmaktadır.
‘Demokrasi adına utanç’
TBMM Genel Kurulu’nda, eski bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler rüşvet, irtikap, görevi kötüye kullanma suçlarına ilişkin fezlekeler uyarınca soruşturma komisyonu açılıp açılmaması konusunda konuşmalar sürerken, konuya ilişkin konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluğu ile karşı karşıyayız. Parlamento’da dört bakan ile ilgili fezlekeler görüşülüyor. Ama maalesef, Adalet ve Kalkınma Partisi, bunu halktan gizliyor. Halkın bu gerçekleri görmesini engelliyor. Bu demokrasi adına utanç vericidir” diye konuştu. DHA