Siyaset ‘Komisyon kurulmalı’

‘Komisyon kurulmalı’

03.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Faili Meçhul Gazeteci Cinayetleri ve Cezasızlık” Raporu’nda gazeteci cinayetlerini araştırmak için Hakikat Komisyonu kurulmasını önerdi.

‘Komisyon kurulmalı’

CHP, Devlet Sırrı Yasası’nın tekrar düzenlenmesini de istedi. Karaca’nın hazırladığı “Faili Meçhul Gazeteci Cinayetleri ve Cezasızlık” Raporu’nda; Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Muammer Aksoy, Musa Anter, Uğur Mumcu, Metin Göktepe, Hrant Dink, Ahmet Taner Kışlalı cinayetlerine yer verildi.

Haberin Devamı

Raporda, incelenen sekiz davaya ilişkin yapılan tespitler üç başlıkta şöyle sıralandı:

- Gazeteci cinayetlerinde asıl failler yargılanmamakta sadece alt kademedeki güvenlik güçleri ya da tetikçiler yargılanmaktadır.

- Bu yargılamalarda ceza alt sınırı en düşük olan suçlardan ceza verilmektedir.

- Yargılamalar sonucunda ceza alan kamu görevlisi ya da tetikçi bulunsa bile bu cezaların infazında ertelemeye gidilmekte ya da çıkarılan af yasalarından faydalanarak failler serbest kalmaktadır.

Raporda, faili meçhul gazeteci cinayetlerine ilişkin çözüm önerileri de şöyle sıralandı:

- Bu suçların zamanaşımına uğramasının önüne geçilmeli ve faili meçhul gazeteci cinayetleri insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilmelidir.

Haberin Devamı

- Devlet sırrı yasası bu suçların aydınlatılmasına geçit verecek şekilde tekrar düzenlenmelidir.

- Devlet memurlarının yargılanmasını izne bağlayan yasalar gibi sorumluların hesap vermesini zorlaştıran yasalar kaldırılmalıdır.

- Kamuoyunun davalara desteğini engellemeye yönelik dava nakli gibi uygulamalar terkedilmeli, soruşturmalar hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmelidir.

- Hak ihlallerine karışan devlet görevlilerine işten el çektirilmeli, terfi ve taltif edilmeleri engellenmelidir.

- 12 Eylül askeri darbesinden bu yana gerçekleşen gazeteci cinayetlerini araştırmak için bağımsız bir Hakikat Komisyonu kurulmalıdır. Komisyonda gazeteciler, sivil toplum kuruluşları, hak örgütleri, siyasi partiler ve mağdur yakınları yer almalıdır. Kurulacak Hakikat Komisyonu’nda toplumsal istişarenin en geniş tabana yayıldığından emin olunmalı, tüm bulgular basın yoluyla ve eşzamanlı olarak kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Her cinayetin kendine has özellikleri ve faillerin neden korunduğu duyurulmalı ve tanıklığı olanlara uluslararası ölçekte çağrı yapılmalıdır.

- Mağdur yakınlarının devam eden acısına saygı duyulmalı ve anma ve benzeri programlar düzenlemeleri engellenmemelidir.

- Basın özgürlüğü ile düşünce ve ifade özgürlüğünü güvence altına alacak yasalar ve fiili uygulamalar hayata geçirilmeli, kolluğa, hakim ve savcılara bu özgürlüklerin korunması ile ilgili meslek içi eğitimler verilmelidir.

Haberin Devamı

- Basını hedef gösteren siyasi üslup ve gelenekten vazgeçilmelidir.”