Siyaset Kongreye ‘mazi’ damgası

Kongreye ‘mazi’ damgası

12.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti’nin bugün Ankara Spor Salonu’nda yapacağı kongre için bir dizi özel hazırlık yapıldı. Salona partinin kurulduğu günden itibaren kullandığı sloganlar asıldı, tüm yöneticiler davet edildi ve 14 yılı anlatan özel bir film hazırlandı...

Kongreye ‘mazi’ damgası

Ak Parti’nin bugün Ankara Arena’da gerçekleştireceği 5. Olağan Büyük Kongresi hakkında bilgi veren Ak Parti Sözcüsü Beşir Atalay, kongrede seçim startını vereceklerini ve tek liste ile seçime girileceğini söyledi. Atalay, Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında liste krizi yaşandığına ilişkin soruya “Ben dedikodularla spekülasyonlarla şey yapamam. Biz burada çok huzurlu birlik içinde tek genel başkan adayımız ve tek MKYK listesiyle kongre yapacağız” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Ankara’nın en büyük spor salonunu Arena’da saat 10.00’da başlayacak olan kongre için turkuaz rengi bir zemin hazırlandı. Delegelerin oturması için beyaz koltuklar yerleştirildi. Yaklaşık 40 bin kişinin katılımının beklendiği kongrede yaklaşık 12 bin kişi salon içinde olacak. 81 ilden bin 71 otobüs, Ankara’ya gelecek. Malazgirt Meydan Muharebesi’ne atfen bin 71 otobüsün parti tarafından ayarlandı. Kongrede 10 bin gençlik kolları üyesi 81 ilden 225 otobüs ile gelecek. Yaklaşık 4 bin gençlik kolları üyesi salonun koordinasyonunu sağlayacak. 16 bin kadın kolları üyesi de kongrede olacak.

Salonun duvarlarına bugüne kadarki seçimlerde kullanılan Ak Parti sloganları yerleştirildi. Kongre için “Ak Parti hikâyesi”ni anlatan özel bir film hazırlandı. Filmde ise hafızalara kazınmış olaylar yer alacak. Kongrede, 345’i doğal olmak üzere, bin 100’ü seçilmiş, toplam bin 445 delege oy kullanacak. Delege olmayan 433 eski milletvekili, 16 bakan ve bakan yardımcısı, 30 genel başkan yardımcısı, 25 MKYK yedek üyesi, 63 kurucu il başkanı ve 687 eski il ve ilçe başkanı da kongreye katılacak. Partinin kuruluşundan bu yana bütün kadrolar Ankara’da olacak.

Haberin Devamı


Delegelere tablet

Kongre için Ak Parti’de sürpriz bir de hediye hazırlandı. Bütün delegelere tablet dağıtımı yapılacağı belirtilirken, tablette partinin kuruluş programı ve bütün seçim beyannameleri yer alacak. Delegelere, yenilenen çözüm sürecini anlatan, “Sessiz Devrim” kitabı da dağıtılacak. Kongrede tüm yabancı konuklara Ak Parti’yi anlatan 30 sayfalık İngilizce özel bir kitapçık da dağıtılacak. Şehitler nedeniyle kongrede müzik yayını yapılmayacak ve eğlence de olmayacak. Kongrede sadece 1 Kasım seçimleri için yapılan bir seçim şarkısı partililere tanıtılacak. Partinin bir seçim sloganının da tanıtılacağı bildirildi.

Kongreye ilişkin bilgi veren Atalay, “Genel başkanımız konuşmasında seçimin de startını vermiş olacak. Kongremiz aynı zamanda bir seçim startı. Buradaki coşkuyla bütün teşkilatlarımız delegelerimiz Türkiye’nin her köşesine yayılacaklar ve ondan sonra 1 Kasım seçiminin çalışması başlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında liste krizi yaşandığına ilişkin bir soru üzerine Atalay, “Biz kongremize parti olarak büyük bir hazırlık içinde gidiyoruz. Ben dedikodularla spekülasyonlarla şey yapamam. Biz burada çok huzurlu birlik içinde tek genel başkan adayımız ve tek MKYK listesiyle kongre yapacağız” cevabını verdi.

ÖSO ve Meşal da davetli
Salon dışında soğutma sistemi de olan 3 bin kişilik çadır kuruldu. İçeride ve dışarıda mescitler hazırlandı. 40 bin kumanyanın yanı sıra davetlilere çorba, simit, poğaça ve çay servisi yapılacak.
300 civarında yabancı konuğun kongreye katılacağını bildirdi. Ankara’daki misyon şefleri de davetliler arasında yer aldı. Mısır, Suriye ve İsrail’den konuk çağrılmadı. Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) temsilcileri ile Hamas lideri Halid Meşal’in de kongreye davet edildiği kaydedildi.
Yaklaşık 220 sivil toplum kuruluşunun yanı sıra kongreye 11 siyasi parti de davet edildi. Bu partilerin, BBP, HDP, CHP, DP, DSP, HÜDAPAR, DYP, SP, MHP, Anavatan, Çoğulcu Demokrasi Partisi olduğu belirtildi. Atalay, HDP’den gelen, “bize davet yok” açıklamasının sorulması üzerine “Davette gecikmeler olabilir ama tüm partilere davet gittiği teyit edildi” açıklamasını yaptı. HDP’ye davetin dün gittiği öğrenildi.

Basına özel güvenlik
50 ulusal, 20 uluslararası basın kuruluşu kongreye akredite edildi. Cemaate yakın olduğu belirtilen basın kuruluşları ise kongreyi izleyemeyecek. Basın bölümünde özel bir güvenlik önlemi alındığı da kaydedildi. Genel yayın yönetmenleri nin de dahil olduğu 800 basın mensubu kongreye akredite edildi.

Yazarlar