Siyaset 'Konutta 3 yeni paket müjdesi'

'Konutta 3 yeni paket müjdesi'

10.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlk defa konut sahibi olacaklara 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi. Döviz ve altınlarını bozanlara 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0.89 faizli konut kredisi. İnşaat projelerinin tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık kaynak.

Konutta 3 yeni paket müjdesi

 

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık 3 saat süren Kabine toplantısının ardından Millete Sesleniş konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TEMMUZDA İYİLEŞTİRME YAPACAĞIZ: Türkiye, salgın ve savaş gibi gelişmelerin tetiklediği küresel üretim ve lojistik sistemindeki yeni arayışların merkezi durumundadır. Artık, her alanda kendi ayaklarının üstünde durabilen, bununla kalmayıp tüm dostlarına ve kardeşlerine destek verebilen Türkiye var. Hedeflerimize ulaşmamıza bir el uzatımı mesafe kaldığı bu kritik aşamada, vatandaşlarımızın hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntılar sebebiyle zor günler geçirdiğini biliyoruz. Bilhassa dar gelirli insanlarımızın alım güçlerindeki düşüşün farkındayız. Bir yandan enflasyonu dizginleyecek tedbirleri alırken, diğer yandan da ücretlerde yaptığımız artışlarla, alım gücündeki gerilemeyi telafi etmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede yılbaşında asgari ücretten işçi, memur ve emekli maaşlarına kadar geniş bir alanda ciddi artışlar yaptık. Temmuz ayında yapılacak enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle, dar gelirlilerin alım gücünü biraz daha iyileştireceğiz. Haziran ayı itibariyle başvuruları başlayacak Aile Destek Programı gibi yeni uygulamalarla da, insanımızı sahipsiz bırakmıyoruz.

Haberin Devamı

STOKÇULARA CEZALAR ARTACAK: Bazı ürünlerdeki fiyat artışları, ne enerji fiyatlarındaki yükselişle, ne döviz kuruyla, ne enflasyonla izah edilemeyecek seviyelerdedir. Denetimleri sıkılaştırdık. Stokçuluk ve fiyatları etkileme suçuyla ilgili cezaları da yeniden düzenliyoruz. Bu tür suçlara verilen cezaları, caydırıcılık temelinde yükseltiyoruz.

YÜZDE 0.99 FAİZLİ KREDİ: Vatandaşlarımızı özellikle konut sektöründeki bu arzi dalgalanmadan korumak amacıyla bir dizi tedbiri hayata geçirme kararı aldık. Bu çerçevede konut finansmanı konusunda 3 ayrı paketi milletimizin hizmetine sunuyoruz. Birinci paketle, ilk defa ve tek konut sahibi olacak vatandaşlarımıza, 2 milyon liraya kadar değere sahip birinci el satın almalar için, 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz.

DÖVİZ VE ALTIN DÖNÜŞÜMÜNE TEŞVİK: İkinci paket, birinci ve ikinci el konutları da kapsıyor. Konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların Merkez Bankasına satılarak karşılanması şartıyla alınacak konutlar, bu paketten yararlanabilecek. Konut değeri 2 milyon lirayla sınırlı bu paket, 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi içeriyor. Bu paketin bir amacı da, döviz ve altın varlıklarının Türk Lirasına dönüşümünü teşvik etmektir.

Haberin Devamı

İNŞAAT SEKTÖRÜNE DESTEK: Üçüncü paketimiz, inşaat sektörüne yöneliktir. Mayıs ayı başı itibariyle asgari yüzde 40’ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50’si satılmamış inşaat projelerinin bir an önce tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık bir kaynak ayırdık. Bir yıl boyunca konut fiyatlarını internet sitelerinde duyurdukları fiyatta sabit tutma taahhüdü veren firmalarımız, belli bir rakama kadar ve 36 ay vadeyle bu finansmandan yararlanabilecek. Böylece, inşaat halindeki projelerin hızla tamamlanarak, kısa vadedeki konut arzının artmasını, böylece fiyatların dengeye gelmesini hedefliyoruz.

Haberin Devamı

TOKİ’YE 30 MİLYAR LİRA KAYNAK: Bunların yanında TOKİ vasıtasıyla yürüttüğümüz, vatandaşlarımıza uygun fiyatla sunulan, düşük maliyetli, düşük satış fiyatlı sosyal konut projelerine de hız veriyoruz. Düşük gelir grubundaki vatandaşlarımızı ev sahibi yapmaya yönelik sosyal konut projeleri için TOKİ’ye 30 milyar liralık finanse sağlayacağız. Sosyal konut projelerimizin istismarını önlemek için de, bu yolla edinilen konutların 5 yıl süreyle satışına izin vermeyeceğiz. Ayrıca, küçük ölçekli müteahhitlere, şehir içindeki küçük parsellere konut yapabilmeleri için, metrekaresini belli bir fiyatın üzerinde satamamaları şartıyla, uygun maliyetli kredi kullandıracağız. Bu tür alanların rezerv konut alanı ilanı yoluyla çeşitli vergilerden istisna olmasını temin ederek, maliyetlerin düşürülmesi yoluna da gideceğiz. Rezerv alanlarda yapılan ve uygun maliyetli krediyle desteklenen konutlar da, 5 yıl süreyle satış tahdidine tabi olacaktır. Ada düzeyinde sadece hak sahiplerine yönelik uygun maliyetli kredilerle kentsel dönüşüm projelerini hızlandıracağız.

Haberin Devamı

SURİYELİLERE 200 BİN KONUT: Şu anda 3 milyon 700 bin Suriyeli bizim kardeşimizdir ve bu kardeşlerimize sahip çıktık, sahip çıkıyoruz ve sahip çıkacağız. Geçtiğimiz yıl, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle, Suriye topraklarında gerçekten çok zor şartlarda yaşayan insanlar için 100 bin briket ev yapma projesini başlattık. Bu proje kapsamında 57 bin briket evi tamamladık. Şimdi 2015 yılındaki asıl projemizi hayata geçirecek yeni bir adım daha atıyoruz. Uluslararası yardım kuruluşlarının finansmanıyla, Suriye topraklarında 13 ayrı yerde, okuluyla, hastanesiyle, sanayisiyle, tarımıyla gereken tüm altyapıya sahip 200 bin konut inşa edilmesini sağlıyoruz. Amacımız, halen ülkemizde yaşayan bir milyon Suriyelinin, tüm insani şartlara sahip bu şehirlere geri dönüşünü temin etmektir. Kurumlarımızın yaptığı çalışmalar, bu geri dönüş için 1 milyondan çok daha fazla sığınmacının gönüllü olduğunu göstermektedir. 

SIĞINMACI SORUNU TÜM DÜNYANIN MESELESİ: Hangi ülkeden gelirse gelsin tüm yabancıların oturma ve çalışma düzenlerini belirli kurallara bağladık. Kurallara uymayanları da derhal geldikleri yerlere gönderiyoruz. Bu şekilde sınır dışı edilen Suriyeli sayısı 20 bini bulmuştur. Diğer ülke vatandaşlarından sınır dışı edilenlerin sayısı da 21 bin kişiyi geçmiştir. Çeşitli yollarla sınırlarımıza giren ve ülkelerine geri gönderdiğimiz düzensiz göçmen sayısı, 2016 yılından bugüne kadar 320 bini aşmıştır. Ülkemize gelen Ukraynalı sayısı da 100 bine yaklaştı. Sığınmacı sorunu sadece bize mahsus, bizim ülkemize mahsus değildir, tüm dünyanın meselesidir.

Ayasofya Camisi yeni pasaportta

AĞUSTOSTA VERİLECEK: Uzun süredir hazırlıklarını yürüttüğümüz bir diğer önemli projemiz de yerli ve milli pasaport üretimidir. Çip krizi sebebiyle küresel tedarik imkânları zorlaşan pasaport üretimini ülkemizde gerçekleştirecek altyapıyı kurduk. Dünyanın en güvenli pasaportlarından biri olan yeni pasaportumuzun sayfaları Topkapı Sarayı ile başlayıp Birinci Meclis Binasıyla sona eriyor ve tam ortasında da Ayasofya Camisi bulunuyor. Ağustos ayı itibariyle vatandaşlarımıza verilmeye başlanacak yeni pasaportumuzun da ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

GENÇLİK KAMPLARINA ÇAĞRI: Gençlerimize de bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın düzenlediği Gençlik Kamplarının başvuruları bugün itibariyle başladı. Daha önce 12-22 yaş aralığını kapsayan bu kamplardan yararlanma sınırını, gençlerimizden gelen talepler doğrultusunda 25 yaşa yükselttik. 200 bin gencimiz bu kamplarda ağırlanacak.