Siyaset ‘Körfez halkları öz kardeşimiz’

‘Körfez halkları öz kardeşimiz’

08.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Katar'daki Türk askerlerine seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hangi kökenden, mezhepten olursa olsun Körfez halklarının tamamı özbeöz kardeşimizdir. Türkiye olarak tüm Körfez bölgesinin huzur ve esenliğine büyük önem veriyoruz" dedi.

‘Körfez halkları öz kardeşimiz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar'daki temasları kapsamında Katar-Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı'nı ziyaret etti. Erdoğan ziyareti sırasında yaptığı konuşmada "Katarın güvenlik ve istikrarını kendi ülkemizinkinden ayrı tutmuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Türk askerine hitaben yaptığı konuşmasına şöyle devam etti: "Sizlere Türkiye'deki ailelerinizin, sevdiklerinizin ve aziz milletimizin selamlarını, sevgilerini getirdim. Sizler hem vatandaşlarımızın hem de dostlarımızın güven kaynağısınız. Buradaki vazifenizi büyük bir disiplin ve fedakarlıkla yaptığınızı görüyor, bundan da büyük bir memnuniyet duyuyorum."

'Gerilim istemiyoruz'

Kahraman ordumuzun asırlardır olduğu gibi bugün de üç kıta, yedi iklimde kendisine verilen görevleri gerektiğinde canı pahasına yerine getirdiğini belirten Erdoğan, "Türkiye olarak Katar'la birlikte tüm Körfez bölgesinin huzur ve esenliğine büyük önem veriyoruz. Bu topraklarda asla gerilim, çatışma ve husumet görmek istemiyoruz. Bu güzel coğrafyanın kardeşlikle, dayanışmayla gündeme gelmesini, her alanda gelişmesini, güçlenmesini arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'Asla unutmayız'

Erdoğan şöyle devam etti: "Hangi kökene, mezhebe, meşrebe sahip olursa olsun Körfez halklarının tamamı bizim özbeöz kardeşimizdir. Körfez ülkeleriyle iş birliğimizi bu anlayışla karşılıklı çıkar ve saygı temelinde ilerletmeye çalışıyoruz. Dini, tarihi, kültürel ve köklü beşeri bağlarımızın olduğu Katar'ın elbette milletimizin gönlünde farklı bir konumu vardır. Başta 15 Temmuz kanlı darbe girişimi olmak üzere, Katarlı kardeşlerimizin milletimizle sergilediği dayanışmayı asla unutamayız. Ayrıca Katar, Türk ekonomisine yönelik spekülatif ataklarda da daima bizlerin yanında olmuş, ülkemize duyduğu güveni göstermiştir... Katar'ın ülkemizde başta savunma sanayisi olmak üzere birçok alanda yatırımları bulunuyor. Türkiye’nin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat eksenli büyümesine katkı sunan Katarlı kardeşlerimize biz de gereken desteği veriyoruz."

'Ayrı tutmuyoruz'

"Katar'ın güvenlik ve istikrarını kendi ülkemizinkinden ayrı tutmuyoruz" diyen Erdoğan şöyle devam etti:  "Dost, kara günde belli olur düsturuyla Katarlı kardeşlerimizin uğradığı haksızlıklar karşısında tepkimizi ortaya koymaktan çekinmedik. 2014'te kurduğumuz Yüksek Stratejik Komite ile ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine taşıdık, bugün de önemli kararlar aldık."

Haberin Devamı

‘Körfez halkları öz kardeşimiz’

‘Katarlıların gönlünde taht kurmuşsunuz’

Türk ordusunun mazisiyle dünyanın en köklü ordusu olduğunu belirten Erdoğan şöyle devam etti: “Bu ziyaretimiz vesilesiyle Katar makamlarının ve Katar halkının size yönelik teveccühüne de yakından şahit oldum. Katarlı kardeşlerimiz en üst düzeyde sizlerin buradaki varlığınızdan duyduğu memnuniyeti dile getirdiler. Burada gördük ki milli, manevi ve mesleki değerlerinizden aldığınız ilhamla, Katar halkının gönlünde taht kurmuşsunuz. Türk askerinin farkını, çalışmalarınızla, gayretlerinizle, disiplin ve görev bilincinizle göstermişsiniz. Bugün Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başkomutan olarak her birinizle bir kez daha iftihar ettim. Burada icra ettiğiniz görevi yalnızca bir vazife olarak addetmeyin. 2 bin 230 senelik mazisiyle dünyanın en köklü ordularından olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin şerefli birer mensubu olan sizler, aziz milletimizin temsilcileri olarak bu topraklarda bulunuyorsunuz... Rabbim yar ve yardımcımız olsun.”

Haberin Devamı

Türkiye ile Katar 15 anlaşma imzaladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani huzurunda 12, toplamda 15 anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Katar arasındaki Yüksek Stratejik Komite’nin 7. Toplantısı’na katılmak üzere gittiği Katar’ın başkenti Doha’da dün Katar Emiri Şeyh Temim Al Sani tarafından Emirlik Divanı’nda resmi törenle karşılandı. İki ülke marşlarının okunduğu törende, Erdoğan resmi karşılama kıtasını selamladı.

Erdoğan ve Katar Emiri Al Sani’nin, Emirlik Divanı’ndaki baş başa görüşmesinin ardından çeşitli anlaşmalar imza altına alındı.

‘Körfez halkları öz kardeşimiz’

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalardan bazıları şöyle:

- Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Büyük Çaplı Organizasyonların Yerine Getirilmesinde İş Birliği Konulu Niyet Mektubunun Uygulanmasına İlişkin Protokol.

- Antalya Diplomasi Forumu ile Doha Forum Arasında Kurumsal İş Birliği Tesis Edilmesine Yönelik Niyet Mektubu’na Protokol.

Haberin Devamı

- KOSGEB ve Katar Kalkınma Bankası Arasında Mutabakat Zaptı ve Türk Standartları Enstitüsü ile Katar Genel Standardizasyon Teşkilatı Arasında Standardizasyon Alanında Mutabakat Zaptı Uygulama Programı.

- 2022-2023 Yılları için Kültürel Alanda İkinci Uygulama Programı ile 2022-2023-2024 Yılları için Gençlik ve Spor Alanında İlk Uygulama Programı.

- Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Uygulama Programı.

- Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Katar İş İnsanları Derneği Arasında Mutabakat Zaptı.