Siyaset ‘Köyden ilçeye inmeye üşeniyorlar’

‘Köyden ilçeye inmeye üşeniyorlar’

23.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı veriler vaka artışının yeniden ivme kazandığını ortaya koyarken, Kovid-19’a karşı aşılanma oranlarına ilişkin harita ise özellikle doğu ve güneydoğu illerinde “aşıya karşı direncin” sürdüğünü gösteriyor.

‘Köyden ilçeye inmeye üşeniyorlar’

ÖNDER YILMAZ Ankara Milliyet bu durumu, aşılama haritasında “kırmızı” renkle gösterilen o illerin vekillerine sordu. Aşı konusunda kırmızı illerin vekillerinin aşılamaya ilişkin tespit ve çözüm önerileri şöyle:

Haberin Devamı

İbrahim Aydemir(Erzurum/AK Parti): Aşıya belli önyargılarla direnç gösterilmesi doğru değil. Okulların açılması öncesinde vakalarda yaşanan yükselişin “tehlike sinyali” olarak algılanması gerekiyor. Vatandaşların “fahri trafik müfettişi gibi fahri Kovid-19 müfettişliği yapması” gerekiyor. İnsanların her şey bitmiş, yolundaymış ve problem hallolmuş gibi bir davranış içine girmesi, aşıya karşı direnç göstermeleri sorunu artırıyor. Belli endişelerle, söylentilere inanarak aşıya direnç gösterilmesi doğru değil.

Muhammet Fatih Toprak (Adıyaman/AK Parti): Konunun siyaset üstü düşünülüp, siyasi parti farkı gözetmeksizin herkesin seferberlik halinde aşılamanın gerekliliğine odaklanması gerekiyor. Bakanlık yetkilileri artık aşıları yanlarında, kahvehaneleri bile gezerek aşı yapıyorlar.

Haberin Devamı

Oya Eronat (Diyarbakır/AK Parti): Art niyetli insanlarca toplumda olumsuz bir algı oluşturuldu başlarda, kısırlık yapar falan diye... Ama Doğu ve Güneydoğu’da 50-60 yaşındaki kadınların da aşıya gitmediğini gözlemliyoruz. Üşengeçlik var. Köyden kalkıp ilçeye gelmeye üşeniyor. İlk dönemlerde aşının ulaştırılmasında zamanlama sıkıntısı vardı, şimdi cami ve avm kapılarında bile aşı çadırları kurulmuş durumda.

Fetani Battal (Bayburt/AK Parti): ‘Hastalık bulaşmaz, zaten köyümüzde dikkat ediyoruz, toplumun içinde değiliz, aşı yapmaya da gerek yok’ düşüncesi hakim oldu. Vatandaşlar köylerinde, kırsal bölgelerde kendilerini güvende hissettiklerinden dolayı aşılamada bu noktadayız.

Ali Öztunç (K.Maraş CHP): Aşı kişinin kendisinin yanı sıra karşısındaki korumak için kritik önemde. Vatandaş tarlasında bağında bahçesinde, “köy yerinde bana bir şey olmaz, kimden bana bulaşacak” diye bakıyor konuya. İlk başlarda aşının tedarikinde sıkıntılar vardı, şimdi aşıldığı söyleniyor. Yaz döneminde köylere giden vatandaşlar da var. Şehre inmeyenlerin ayağına devletin gitmesi gerekiyor.

Sefer Aycan (MHP/Kahramanmaraş): Sağlık Bakanlığı sosyal medya ve diğer medya araçları üzerinden bilgilendirme yapmalı. Eskiden aşı ev ev dolaşılarak işyerine gidilerek yapılırdı şimdi de bu yönteme ağırlık verilebilir. Sağlık Bakanlığı mobil ekiplerle köylere gitmeye başladı, yaygınlaştırılmalı.

Haberin Devamı

Naci Cinisli (İYİ Parti/Erzurum): Erzurum en çok etkilenen illerin başında geliyor. Vatandaşların hastanelere gitme konusunda sıkıntı var. Tarlasında köyünde olan vatandaş iş zamanı diyerek aşılamayı önemsemiyor. Sağlık Bakanlığı’nın aşıyı kırsalda vatandaşın ayağına götürmesi gerekiyor.