Siyaset Kravat indirimi dönemi kapandı

Kravat indirimi dönemi kapandı

13.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti ve MHP’nin ortak imzayla Meclis Başkanlığı’na sunduğu “kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetle mücadele” teklifi, dün Genel Kurul’da kabul edildi. Yasalaşan önemli düzenlemeler özetle şöyle:

Kravat indirimi dönemi kapandı

- Faile sadece geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki pişmanlığını gösteren davranışları ile cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri göz önünde bulundurularak iyi hâl indirimi verilebilecek. Failin pişmanlık içermeyen davranışları ve duruşmada kılık kıyafetine özen göstermesi, takım elbise giymesi, kravat takması gibi sadece indirim almaya yönelik tutum ve davranışları, iyi hâl indirimi nedeni olarak dikkate alınmayacak. Faile iyi hâl indirimi uygulanması halinde gerekçeleri kararda yer alacak.

Haberin Devamı

- Kadına karşı işlenen kasten öldürme suçunun cezası, müebbet hapis cezasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi. Kadını kasten yaralama suçunun cezasının alt sınırı 4 aydan 6 ay hapis cezasına çıkartıldı. Kadına yönelik tehdit suçunun cezasının alt sınırı ise 6 aydan 9 ay hapis cezasına yükseltildi. Kadına karşı işlenen işkence suçunun cezası için belirlenen 3 yıllık alt sınır da 5 yıl hapis cezası olarak revize edildi. Kadına yönelik eziyet suçunun cezasında da alt sınır 2 yıldan 2 yıl 6 ay hapse yükseltildi. Ayrıca kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi suçunun konusunun sağlık hizmeti olması halinde verilecek ceza altıda bir oranında artırılacak.

- Israrlı takip suçu müstakil bir suç olarak düzenlendi. Israrlı takibin cezası ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis olacak.

Haberin Devamı

- Kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu, sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu tutuklama nedeni varsayılan “katalog suçlar” arasına alındı.

- Hem kamu kurum ve kuruluşlarında hem de özel sağlık kurum ve kuruluşları ile vakıf üniversitelerinde görev yapan sağlık çalışanları hakkında sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle soruşturma yapılabilmesi, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun iznine bağlandı.

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Ankara