Siyaset Kürt siyasetinde derin değişim

Kürt siyasetinde derin değişim

27.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP’ye rapor sunmak için Ankara’da yapılan Halkların Demokratik Kongresi’nde HDP’nin politikası şekillenmeye başladı. Sırrı Süreyya Önder, ‘ İlk defa bileşenler kendi özgürlüklerini koruyarak bir araya gelebileceklerini gösterdiler’ diye konuştu

Kürt siyasetinde derin değişim

Halkların Demokratik Partisi (HDP) olağanüstü kongresine politik rapor sunmak üzere Ankara’da “Umuda yolculuk” sloganı ile yapılan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 3. Genel Kurulu’nda HDP’nin geleceğe yönelik politikası şekillendi. Bugün yapılacak olağanüstü kongre ile HDP’ye geçecek olan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP projesinin stratejik olduğunu belirterek, “İlk defa bileşenler kendi özgünlüklerini koruyarak bir araya gelebileceklerini, kendilerini ifade edebilecekleri bir alan olabileceğini gösterdiler” dedi. Bu arada BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Yarın (bugün) HDP Olağanüstü Kongresi’nde Sn. Öcalan’ın mesajını okuyacağım” dedi.
Abdullah Öcalan’ın Türkiyelileşme projesi olarak yaşama geçirilmek istenen HDK Genel Kurulu, Ankara’da PKK marşının okunmasıyla açıldı.
HDP kongresinin siyasi çerçevesini belirlemek için dün Ankara Kocatepe Kültür Merkezi’nde toplanan HDK 3. Genel Kurulu’na BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, yerel seçimler sonrası HDP’ye geçmesi beklenen Mardin Milletvekili Erol Dora ile HDP’ye geçecek olan bağımsız milletvekilleri Levent Tüzel, Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder, sanatçılar Suavi ve Ferhat Tunç’un da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi, sendikacı ve sivil toplum temilcisi katıldı.

‘Aşkım aşkım’ sloganı
Kongrenin açılışında Gezi olayları ve “özgürlük mücadelesinde” yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu sırasında PKK’nın marşı “Çarxa Şoreş” okundu. Saygı sonrası salonda bulunan eşcinseller “aşkım aşkım” sloganını attı.
Bu sırada kürsüde konuşan Levent Tüzel, eşcinsellerin attığı, “Aşkım aşkım nerdesin” sloganı üzerine, “Aşk olsun diyeceğimiz çocukların sayısı artıyor. Çoğalarak büyüyeceğiz. Geçmişteki mücadele birikimimiz, önemli ama bunlarla yetinmeyip, geleceğe bakacağız, geleceğe doğru yürüyeceğiz” dedi. Tüzel, “ODTÜ ve benzerlerini birer mücadele simgesi ve direniş merkezi olarak ele alacağız. Hükümetin sahtekarlığını teşhir edeceğiz. Bir tarafta düzen ve sermaye güçleri diğer tarafta ise HDK çatısı altında birleşenler var” diye konuştu.

Stratejik işbirliği
Konuşmasına Kürtçe başlayan Sırrı Süreyya Önder, ilk defa, “seçim değil, stratejik işbirliği” sözünü verdiklerini belirtti. Önder, “Bu bileşenlere bakınca Türkiye’de bir ilki görüyoruz. Bizim mücadelemizin tarihi aynı zamanda birlik çabalarının da tarihidir. Aynı zamanda bu birlik çalışmalarının akamete uğramasının da tarihidir. İlk defa biz halklara, emekçilere ve yoksullara bir söz verdik.
Seçim işbirliği değil stratejik bir işbirliğidir dedik. HDK bunu yerine getirmemizin adıdır. HDK çalışmasının verimliliğinin sonucudur HDP” dedi.

‘Savaşı kazanacağız’
Önder, şunları söyledi:
“Aramızdaki temel fark yorgunluk farkı olacaktır. Sorumluluk alanlar biraz daha fazla yorulacaktır. Hep birlikte bunu başaracağız. İster 3’üncü yol diyelim ister devrimciler diyelim, bu savaşı kazanacağız. Bu pratiği göstereceğimiz ilk yerde yerel seçimlerdir. Bu ruh devam ettiği müddetçe itibarsızlaştırma çalışmalarına en etkili yanıtı vereceğiz.”
Dün yapılan kongrenin ardından bugün HDP’nin Olağanüstü Kongresi toplanacak. Kongrede Ertuğrul Kürkçü, Önder, Levent Tüzel ve Sahabat Tuncel HDP’ye katılacak. Kürkçü ve Tuncel’in ise eş genel başkan olması bekleniyor. HDP, yerel seçimler olmak üzere önümüzdeki dönemdeki siyasi stratejisini HDK’nın sunacağı rapora göre şekillendirecek.