Siyaset Kürtçe TBMM albümüne ‘resmen’ girdi

Kürtçe TBMM albümüne ‘resmen’ girdi

26.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM, Kürtçeyi milletvekillerinin bildiği diller arasında sıralayarak Meclis Albümü’ne koydu. Genel Sekreter Sadettin Kalkan, albümde “anadil bilgilerinin” yer alacağını açıkladı

Kürtçe TBMM albümüne ‘resmen’ girdi

TBMM, Kürtçeyi milletvekillerinin bildiği diller arasında sıralayarak Meclis Albümü’ne koydu. TBMM Genel Sekreteri Sadettin Kalkan, milletvekili albümünde milletvekillerinin Kürtçe dahil “anadil bilgilerinin” yer aldığını açıkladı. Kalkan daha sonra yaptığı açıklamada “Anadil” ifadesini “milletvekilinin bildiği diller” şeklinde düzeltti. Ak Parti Diyarbakır milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Cuma İçten gibi milletvekilleri albümdeki özgeçmişlerinde bildikleri diller arasında Kürtçe ve Zazaca’yı saymışlardı.
TBMM’nin yeni albümüne ilişkin dün bilgi veren Kalkan, şunları söyledi:
“Şu an ekimde yayınlayacağımız yeni TBMM albümünü hazırlıyoruz. Eksiksiz ve daha detaylı olacak. Eskiden milletvekillerinin ana dillerine ilişkin albümde bilgiler yer almıyordu. Şimdi milletvekili Kürtçe, Zazaca, Lazca, Gürcüce gibi hangi dili biliyorsa bunları bize bildirdi. Anadili konusunda bilgi verenleri albümde kullanacağız. Bu konuda talepte bulunanlar var.”
Meclis albümünde Ak Parti 24. dönem milletvekilleri Ensarioğlu için, “Çok iyi Kürtçe ve Zazaca” diye İçten için de, “Orta düzeyde Kürtçe, iyi düzeyde Zazaca bilen” şeklinde kayıt yer aldı.
TBMM albümünde ayrıca BDP’li milletvekili Leyla Zana için de “Kürtçe bilen” kaydı düşüldü. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ak Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Akyürek, Ak Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar, Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan kayıtlara Kürtçe bilen milletvekilleri olarak geçti.

Dinleyeni cezalandırırım
Kalkan, muhalefet milletvekillerinin Meclis’te telefonlarının dinlenildiğine yönelik iddialarına ilişkin de şunları ifade etti:
“Dinlenme diye bir şey olduğunu ben zannetmiyorum. Kim neden milletvekilini dinlesin. Ben bilmiyorum. Mecliste telefon dinleme diye bir şey söz konusu değil. Böyle bir şey olmaz. Kimsenin böyle bir şeyi düşünmemesi de gerekir. Herkes rahat olsun. Böyle bir şey yapmak isteyen olursa ilk önce ben karşı çıkarım. Bir şekilde de onu cezalandırırım. Telefon insanın özeline girer, nasıl dinlenir? Bu tür şüphelerden kurtulmak lazım. Bizatihi bunu yapmak isteyen biri çıkarsa en şiddetli ben cezalandırırım. Ama yok, herkes müsterih olsun.”

Haberin Devamı

Pantolon serbest konuşmak sınırlı
Ak Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, TBMM İçtüzük’ün değişmesi için teklif verdi. Teklife göre, CHP’li engelli milletvekili Şafak Pavey nedeniyle gündeme gelen etek zorunluluğu kalkacak ve Genel Kurul Salonu’nda bayan vekiller pantolon giyebilecek. Vekillerin konuşma süreleri ise sınırlandırılacak. Kapusuz, TBMM İçtüzük teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklife göre, Genel Kurul Salonu’nda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM teşkilatı memurları ve diğer kamu personeli ceket giyecek ve kravat takacak. Bayanlar tayyör ya da ceket ve pantolon giyecek. Böylece protez bacak kullanan CHP İstanbul Milletvekili ™afak Pavey, Genel Kurul’a pantolonla girebilecek.
ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Araç kartı istedik avanta gezi değil
Milletvekillerine TBMM’ye girişte kolaylık sağlayan araç giriş kartı için BDP’den ilk başvuruyu yapan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreya Önder, başvurusunu kamuoyuna açıklayan AK Partili TBMM İdare Amiri Salim Uslu’ya Twitter hesabından cevap verdi. BDP’li Önder şu görüşleri ortaya koydu: “Ben milletvekiliyim ve Salim Uslu’nun aldığı oyun yaklaşık iki katı oyla seçildim. Onun sahip olup da benim olmadığım hiçbir hak yoktur. Meclisten para mı istemişim, araç mı istemişim? Avanta gezi harcırahı mı istemişim? Etik olmayan ne? Kendi arabama kart istemişim. Salim Uslu mesela, Hak- İş’in makam aracıyla, seçim dönemi hiç Çorum’a gitmiş midir? ”