Siyaset Kürtler ortak orduyu konuştu

Kürtler ortak orduyu konuştu

12.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Irak’ta temaslarını sürdüren heyetin görüşmeleri sonucunda KYB ile Kürt Ulusal Konferansı toplanması konusunda uzlaşma sağlandığı bildirildi

Kürtler ortak orduyu konuştu

HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Başkanı Emine Ayna, Avrupa Ezidi Federasyonu Eş Başkanı Leyla Ferman, HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Mardin Milletvekili Süryani kökenli Erol Dora ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Irak Kürdistan bölgesindeki temaslarına, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yi ziyaret ederek başladı. Talabani ziyaretinde KYB’li yöneticiler de katıldı. Görüşme sonrası KYB Politbürosu ile bir toplantı yapıldı. Görüşmede, IŞİD’in saldırıları, Sincar bölgesindeki durum, Ezidilerin yanısıra Hıristiyanların durumu, Kürtlerden oluşacak ortak ordu kurulması ve Kürt Ulusal Konferansı’nın toplanmasına yönelik konular ele alındı. Görüşmede, KYB ile başta ulusal konferans olmak üzere birçok konuda uzlaşmaya varıldığı öğrenildi.
Heyet, ziyaret kapsamında Kandil’de KCK yönetimi ile de bir araya geldi. Görüşmeye, KCK eş başkanları Cemil Bayık, Bese Hozat ve diğer üst düzey sorumlular da katıldı. Daha çok çözüm sürecinin ele alındığı toplantıda, devlet heyetinin Abdullah Öcalan arasında yapılan görüşmede netleşen yol haritasına yönelik Kandil’in görüşleri alındı. KCK yönetiminin, İmralı’da devlet heyeti ile Öcalan arasında yapılan görüşmeyi yakından izlediğiklerini ve sürece yönelik tutumlarının net olduğunu aktarıp, “Öcalan’ın alacağı kararların arkasındayız” dedikleri öğrenildi. KCK yönetimi, IŞİD’e karşı, “Ortak Kürt ordusu” kurulmasına ise, “Kürt ulusal birliği”ni sağlamasına hizmet edeceği gerekçesiyle hazır oldukları mesajını verdi.

Mahmur’a döndüler
Bu arada IŞİD saldırısı nedeniyle 6 Ağustos’ta ran sınırındaki Erbil, Kerkük, Dohuk, Zaho ile İran sınır hattındki Ranya kasabasına göç eden Mahmur mülteci kampındaki Türk vatandaşları, kampa geri dönmeye başladı. Büyük bölümü Ranya’da okul ve camilerde barınan aileler, Kürt yönetiminin kendilerine yeni kamp yeri vermemesi üzerine 35 gün sonra Mahmur’daki kampa geri döndü.