Siyaset Kurt'suz kongre

Kurt'suz kongre

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kurt'suz kongre

Kurtsuz kongre


MHP kongresinde ilk kez kurt resmi kullanılmadı. Ancak 12 Eylül öncesinde ölen ülkücülerin fotoğrafı sinevizyon gösterisine girince, protokol sırasının arkasından 'uluma' sesleri yükseldi


       * MHP kongresinin yapıldığı salonda, tüm tavanı kaplayan dev Türk bayrağının altında, yerde beyaz ve kırmızı karanfillerle yapılan üç hilalli parti bayrağı yer aldı.
       * İstiklal Marşı'na bütün salonla birlikte Bahçeli, bakanlar ve milletvekilleri de eşlik etti.
       * Genel Merkez'in izni dışında hiçbir pankart ve resme izin verilmeyen kongre salonuna, daha önceki MHP kurultaylarına aksine hiçbir kurt resmi asılmadığı gözlendi. Sinevizyon gösterisinde ise anne kurtun yanındaki yavru kurtun annesine sarıldığı görüntüsünün ardından Alpaslan Türkeş ile MHP lideri Devlet Bahçeli'nin birbirilerine sarılmaları dikkati çekti.
       * Ekrana, 12 Eylül öncesinde ölen ülkücülerin siyah - beyaz resimleri gelirken, "Onlar bizim çocuklardı, bu mübarek ocağa yıllarca göğüsleriyle ateş, gözleriyle su taşıdılar" dizeleri okundu. Bu sırada da bakanların ve milletvekillerinin bulunduğu protokol sıralarının arkasından "uluma" sesleri duyuldu. Ardından salondan tekbir sesleri yükselirken, sinevizyon gösterisinde de "O çocuklar birer türkü olup geri geldiler" ifadesine yer verildi.

       'Türkeş'i özledik'
       * Sinevizyon gösterisinde 12 Eylül yaşamını yitiren ülkücülerle ilgili bölümün ardından Alpaslan Türkeş ile ilgili bölüme yer verildi. "Türkçe sevdaları vardı", "Gönül adamıydı", "Başbuğdu", "Başbuğ ölmedi, O'nu çok özledik" yazıları ekrana yansıdı. Bu bölümde Türkeş'in Bahçeli ile görüntüleri aktarıldı.

       Yeşil başörtülü Nesrin Hanım
       * Sinevizyon gösterisinde Bahçeli'nin "manevi değerleri yok mu farzedeceğiz" sözlerinin ardından "Cami ve dua eden Bahçeli" görüntüsü dışında bu bölümde başörtüsü takan kadın simgesinin kullanılması dikkat çekti. TBMM'de başını açan MHP milletvekili Nesrin Ünal da salonda yeşil başörtüsüyle yer aldı.

       * İktidar mesajı
       Gösterinin son bölümü MHP'lilerin Meclis Genel Kurulu ve grup salonundaki görüntülerine ayrılırken "Destanlık cezalardan geldiler, Türkiye onları çok sevdi, sen doğmana bak güzel gün, az kaldı" ifadelerine yer verilerek tek başına iktidar mesajı verildi.

       Şalgam suyu dağıtıldı
       * Kongrede gösterinin tamamlanmasının hemen ardından Bahçeli salona geldi. Bakanların tam kadro kapıda karşıladığı Bahçeli sloganlarla karşılandı. Bahçeli salonda bir tur attıktan sonra protokolde bakanlarının tam ortasındaki özel koltuğunda yerini aldı. Bahçeli, kendisi için yapılan tezahüratlara ayağa kalkıp kurt işareti yaparak yanıt verdi.
       * Bahçeli'ye protokol bölümünde ayrılan ekose kumaştan yapılmış özel koltuk diğerlerine göre daha alçak kaldığı için Bahçeli'nin boyu bakanlar arasında çok kısa göründü.
       * Bahçeli'nin memleketinden getirilen şalgam suyu ve limonatalar Osmanlı dönemindeki şerbetçileri anımsatan giysiler içindeki görevliler tarafından ibriklerle dağıtıldı.
       Ortağı gelmedi

       * ANAP, DYP ve FP'den temsilcilerin geldiği kongerede DSP'den kimsenin olmaması dikkat çekti.

       * Sinevizyon gösterisi sırasında başta Antalya Milletvekili Nesrin Ünal olmak üzere bazı milletvekillerinin göz yaşlarını tutamadıkları gözlenirkendi. kongreye FP lideri Recai Kutan ile DYP lideri Tansu Çiller çelenk gönderdi.

       Yasağa uydular
       * Kongre salonu ve dışarıda bekleyen MHP'liler kongre öncesinde yapılan kıyafet uyarılarına harfiyen uydular. Erkeklerin traşlı ve takım elbiseli olduğu, beyaz çorap giymediği izlenirken, "klasik MHP bıyıklı" katılımcıların azlığı gözlendi.

       Mehteran karnavalı
       * Kurultay salonunda izdiham yaşanmaması için kapasitenin üzerinde partilinin salona girişi engellenince Türkiye'nin değişik illerinden gelen çok sayıda seyirci dışarıda beklemek zorunda kaldı. Kalabalığa MHP'li belediye başkanlarının getirdiği mehteran bölükleri konser verdiler.

       SLOGAN VE PANKARTLAR
       * MHP'nin iktidardaki ilk kurultayında salona, "Biz bu ülkeyi karşılıksız sevdik", "5 Kasım 2000 Yüzyılla sözleşme" ve "Sen doğmana bak güzel gün" yazılı pankartlar dışında pankart asılmadı.
       * Kongre sırasında partililer, "Başbuğ Türkeş", "Türkeş'in askerleriyiz", "Ülkücü hareket engellenemez", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganlarıyla "Allah-u ekber" diye tekbir getirdiler.
       * MHP lideri Bahçeli'nin salona girişi sırasında da "Devletin başına devlet gelecek", "Başbakan Bahçeli" sloganları atıldı.
       * Türkeş'in yaşamından kesitler sunulan ve partiyi tanıtan sinevizyon gösterisi başlarken, "Bu filmi sükunetle izleyin" anonsu yapıldı. Gösteriye partileler sık sık "Başbuğ Türkeş", "Alpaslan Türkeş'in askerleriyiz" sloganlarıyla eşlik etti.
       * Salonun dolması nedeniyle içeri alınmayan bazı partililer, "Biz Alparslan Türkeş'in askerleriyiz" sloganlarıyla tepki gösterdi.