Siyaset Kurultay için saflar netleşiyor

Kurultay için saflar netleşiyor

19.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’de İnce cephesi imza sayısının 500’ün üzerine çıktığını iddia ederken Genel Merkez sayının abartılı olduğunu açıkladı. İnce ekibi bugün toplantı yaparak noter tasdikli imzaları gösterecek

Kurultay için saflar netleşiyor

CHP’de, Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin genel başkan olma talebiyle başlatılan ve dördüncü gününe giren olağanüstü kurultay hareketi, dün, parti içindeki muhaliflerin çağrısıyla bir adım daha yükseldi. İnce’ye yakın isimler dün akşam itibarıyla ulaşılan imza sayısının 500’ü aştığını bildirdi. Muhalifler, imza sürecinin son günü olan 30 Temmuz’a kalmadan seçimli olağanüstü kurultayın toplanabilmesi için gerekli olan 630 imzaya ulaşılacağını savundu.

Haberin Devamı

Böke ekibinden çağrı

Ancak genel merkez yönetimi, “muhaliflerin yeterli imzaya ulaşamayacağı” görüşünü koruyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurmayları “Sayılar abartılı. İmza süresinin bitimine kadar 350-400 imzaya ulaşabilirler. Delege üzerinde baskı oluşturmak ve kararsızları kendi taraflarına çekmek için imza sayısını olduğundan yüksek gösteriyorlar” yorumunda bulundu. Parti içindeki muhalif yapılardan olan, İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’nin öncüsü olduğu, eski milletvekilleri İlhan Cihaner ve Niyazi Nefi Kara ile İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in de arasında bulunduğu “Gelecek İçin Biz” grubu da “Seçim sonrasında ortaya çıkan durum, partimizin vakit geçirmeden olağanüstü kurultaya gitmesinin zorunlu hale geldiğine işaret etmektedir. Toplumun beklentisi haline gelen kapsamlı değişimi gerçekleştirmek üzere, CHP delegelerini olağanüstü kurultay için imza vermeye davet ediyoruz” şeklinde açıklama yaparak olağanüstü kurultay istedi. Ancak aynı gruptaki Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Gelecek İçin Biz grubu ile aynı görüşte olmadığını belirterek, “Şekilsel ve günü kurtarmaya dönük kavgalar yerine demokrasi ve değişim mücadelesine ihtiyacımız olduğuna inanıyorum” dedi. İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ile eski İstanbul vekili Barış Yarkadaş da olağanüstü kurultay çağrısı yaptı. Bu arada Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanlarından Ekrem Kerem Oktay, seçimli kurultay istediğini belirterek istifa etti.

Haberin Devamı

Üçüncü aday iddiası

Kulislerde “değişim” talep edenlerin tamamının İnce’nin genel başkan olmasını desteklemedikleri, bu isimlerin üçüncü bir aday etrafında birleşebilecekleri de konuşulurken; Ali Şeker telefonla bağlandığı televizyon programında Selin Sayek Böke’yi aday çıkarmak istediklerini söyledi.

İnce ekibi, bugün 11.00’de TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, imza sürecinde gelinen aşamayı paylaşacak. Ekibin, genel merkeze, noter tasdikli imzaları göstererek yanıt vereceği öğrenildi. Parti kulislerinde imza sürecinde ilk haftada gelinecek aşamanın “kritik” olduğu, cumaya kadar gerekli imzaların toplanmaması durumunda, imzacıların psikolojik üstünlüklerini kaybedebilecekleri dile getiriliyor.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu aday olmayabilir

Kılıçdaroğlu’nun imza sürecini takip ettiği, ancak bu konuda bir çıkış yapmasının beklenmediği belirtildi. Yerel seçimlere kısa süre kala partinin iç tartışmalarla vakit kaybetmesini doğru bulmayan, bunun ancak iktidara katkı sağlayacağını düşünen Kılıçdaroğlu’nun tartışmayı büyütmekten kaçındığı ve ifade edildi. Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun, 15 günlük imza süreci tamamlanana kadar bekleyeceği, gerekli imzaların toplanması durumunda ise yeniden aday olmayacağı ve partiyi kurultaya götürerek görevi bırakacağı konuşuluyor.