Siyaset Liste gerilimi istifa getirdi

Liste gerilimi istifa getirdi

28.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP MYK ve Parti Meclisi’nde dün yaklaşık 150 aday daha belirlendi. Uzun zamandır merak edilen İzmir adayı, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer olurken, adaylıklara ilişkin görüş ayrılıkları dünkü toplantılarda zirveye çıktı. Kılıçdaroğlu’nun Ataşehir’e Battal İlgezdi’yi yeniden aday gösterme kararı sert tartışmalar yaratırken, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu istifa etti

Liste gerilimi istifa getirdi

Yerel seçimlerde yarışacak 697 adayını daha önce “altı grup” halinde açıklayan CHP, dün de yaklaşık 150 adayını belirledi. CHP’nin uzun süredir merak edilen İzmir adayı, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer oldu. Parti yönetiminde, adaylıklara ilişkin yaşanan görüş ayrılıkları dünkü toplantılarda zirveye çıktı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’un Ataşehir ilçesinde Battal İlgezdi’yi yeniden aday gösterme kararı, parti yönetiminde sert tartışmalar yaratırken, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da görevinden istifasını duyurdu.

Haberin Devamı

CHP, şu ana kadar gerçekleştirilen altı PM toplantısında 16’sı büyükşehir ve 32’si il olmak üzere, toplamda 697 belediye başkan adayını açıklamıştı. İYİ Parti ile uzun süredir devam eden seçim iş birliği görüşmelerinin büyük ölçüde tamamlanmasıyla “rahatlayan” CHP, dün de “yedinci grup” adaylarını belirledi.

Sert tartışmalar

CHP’de dün 12.00’de MYK, 17.00’de ise PM toplantısı başladı. Partinin kurultaydan sonraki en yetkili karar organı olan PM’ye sunulacak aday listesine son şeklinin verildiği MYK toplantısında aday isimleri üzerinde tartışmaların yaşandığı öğrenildi. Yaklaşık 5 saat süren toplantıda, özellikle İstanbul ve İzmir ilçelerindeki adaylara ilişkin yaşanan görüş ayrılıklarının yüksek sesle dile getirildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Ataşehir krizi

Edinilen bilgilere göre, MYK toplantısında, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin, bu ilçeden yeniden adaylığı önerildi. Bazı MYK üyelerinin bu öneriye karşı çıkması üzerine toplantıda sert tartışmaların yaşandığı belirtildi. İlgezdi’nin eşi Genel Başkan Yardımcısı Gamze İlgezdi’nin bu tartışmaların üzerine toplantı salonundan çıktığı ancak daha sonra geri döndüğü öğrenildi. Maltepe ilçesinde de benzer tartışmaların yaşanması üzerine Kılıçdaroğlu’nun bu iki belediyede hangi adayların PM’ye sunulacağı konusunda MYK’dan yetki aldığı bildirildi. Kılıçdaroğlu PM toplantısında ise Ataşehir’e Battal İlgezdi, Maltepe’ye ise mevcut başkan Ali Kılıç’ı önerdi. Bu iki isim PM’den oy çokluğuyla da olsa onay aldı. Bunun üzerine, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan sürpriz bir hamle geldi. Kafatancıoğlu, twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Daima pusulam olan CHP Örgütüm; sizlerin inancı ve verdiği yetkiyle, bir şey olmak için değil, hep birlikte bir şey başarmak için yola çıktım. Ve bugünden itibaren il başkanınız olarak değil, partimin yılmaz, yorulmaz bir üyesi olarak İstanbul hayalimizi hayata geçirmek için varım” ifadelerini kullandı. Kaftancıoğlu’nun, Ataşehir’de, İlgezdi’nin yeniden aday gösterilmesine tepki olarak bu kararı aldığı aktarıldı.

Haberin Devamı

PM’de taktik savaşları

PM toplantısında, genel merkezin aday belirleme yöntemlerine karşı olan üyeler, özellikle İstanbul ve İzmir ilçelerinin arasında olduğu çok sayıda aday önerisi için “kapalı oylama” talep etti. Kapalı oylamalarda önerilen adaylar çok sayıda ret oyu alsa da Kılıçdaroğlu’nun listesinden Şişli dışında “fire” vermedi. Yaşanan tartışmalar nedeniyle toplantı günün ilk saatlerine kadar sürdü.

Bir PM daha

CHP yönetimi, dünkü toplantıda aday belirleme maratonunu tamamlamayı hedefliyordu. Ancak belirlenecek aday sayısının fazlalığı, İYİ Parti ile müzakerelerin bazı belediyelerde hala devam etmesi ve parti içinde yaşanan görüş ayrılıkları sürenin uzamasına neden oldu. Bu nedenle CHP dün sadece 151 adayını açıklayabildi. CHP’nin tüm adaylarını belirleyebilmek için en az bir PM toplantısı daha yapma kararı aldığı bildirildi.

Şişi adayı geri çekildi

PM toplantısında yaşanan tartışmalar üzerine, Kılıçdaroğlu’nun Şişli’de Mustafa Sarıgül’ün karşısına aday olarak önerdiği Fidan Aslan Eroğlu, PM üyelerinden onay almadı. Kılıçdaroğlu’nun, “Şişli için yeni bir anket yapalım” diyerek, aday belirlemeyi bir sonraki toplantıya bıraktığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Liste gerilimi istifa getirdi

Genel merkez karşısında kamp kurdular

PM toplantısı yapılacağı için parti genel merkezine ziyaretçi kabul edilmedi. Bu nedenle çok sayıda aday adayı ve onların yakınları genel merkez binasının karşısındaki kafede, PM toplantısından çıkacak sonucu bekledi.

Liste gerilimi istifa getirdi
İzmir aday Tunç Soyer

Kılıçdaroğlu, MYK’ya ve PM’ye sunduğu listede İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’i önerdi. Edinilen bilgilere göre Soyer’in adaylığı herhangi bir tartışma yaşanmadan MYK’dan ve PM’den onay aldı.

CHP’nin İzmir listesinde dikkat çeken değişimler yaşandı. CHP yönetimi, İzmir’deki mevcut 22 belediye başkanından sadece Balçova, Güzelbahçe ve Karabağlar’da mevcut belediye başkanlarını yeniden aday yaptı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir adaylığına getirilirken, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur da Konak’a kaydırıldı. CHP’li Tire Belediyesi de seçim iş birliği kapsamında İYİ Parti’ye bırakılmıştı. Kulislerde, mevcut başkan Aziz Kocaoğlu’na yakın olan belediye başkanlarının yeniden aday gösterilmediği yorumları yapıldı.

Haberin Devamı

Dikkat çeken adaylar

CHP’nin mevcut belediyeleri arasındaki Kırklareli ve Zonguldak adayları da belli oldu. Kırklareli’de Muharrem İnce’ye yakınlığıyla bilinen mevcut başkan Mehmet Kesimoğlu yerine Tuna Soykan aday gösterildi. Zonguldak’ta ise mevcut başkan yerine Ali Uzun aday oldu. İstanbul’un Adalar ilçesinde gazeteci Erdem Gül, Muğla’nın Bodrum ilçesinde mevcut başkan Mehmet Kocadon, Marmaris’te mevcut başkan Ali Acar aday oldu.