Siyaset Locada yeni sisteme uyum

Locada yeni sisteme uyum

07.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Locada yeni sisteme uyum

TBMM 27. Dönem 2. Yasama Yılı çalışmalarına 1 Ekim’de renkli başlangıç yaparken, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uygun yenilikler de dikkati çekti. Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkması nedeniyle Meclis Genel Kurul salonunun yanı sıra protokol locaları da yeniden düzenlendi. Düzenlemede Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, etkisini gösterdi. Daha önce Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile Türk Parlamenterler Birliği üyelerinin oturduğu locanın ön sırasında artık bakanlar oturuyor. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ise salonun duvar kanadına kaydırılırken, bir arka sıraya geçti. Bakanlar, eskiden milletvekilleriyle birlikte salondaki Bakanlar Kurulu sıralarında yer alıyordu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı salona erken girince

Locada yeni sisteme uyum

Yeni yasama yılı açılışlarında teamüllere göre, TBMM Başkanı’nın açılış konuşmasının sonunda salona Cumhurbaşkanı davet ediliyor. Kapılar açılıyor ve salona Cumhurbaşkanı giriyor. Ancak bu yıl pek öyle olmadı. TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Sayın Cumhurbaşkanımız şu anda Genel Kurul salonuna teşrif etmektedir. Kendilerine hoş geldiniz diyor ve şimdi sizleri İstiklal Marşı’na davet ediyorum” sözlerini daha sarf etmeden Erdoğan salona giriş yaptı. Yıldırım’ın yanında durarak metni bitirmesini bekledi. Yıldırım ise, Cumhurbaşkanı’nı son anda fark etti. İşte bu kare o andan çıktı. Eskiden cumhurbaşkanları konuşma yapacakları kürsüye geldiğinde okunmaya başlayan İstiklal Marşı da bu kez erken çalınınca ikili başkanlık kürsüsünde marşı birlikte seslendirdi.

Haberin Devamı

Diplomatların Erdoğan ilgisi

Locada yeni sisteme uyum

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’in yeni yasama dönemi açılışında yapacağı konuşmaya ilgi büyüktü. Genel Kurul’un diplomatlara ayrılan loca bölümünde uzun süredir görülmemiş doluluk yaşandı. Loca o kadar doldu ki görevliler bazı büyükelçiler ve diplomatlar için salon dışından koltuk taşımak zorunda kaldı.

Danışmanların koltuk kuyruğu

Locada yeni sisteme uyum

Bu kare yine Meclis’in en hareketli günü salıdan. AK Parti grubunda milletvekilleri konuklardan oturmaya yer bulamadığı için danışmanları her zaman olduğu gibi görev başında. Danışmanlar grup salonun açılmasını işte böyle bekliyor. Salon açılmadan kuyruk oluşturuyor, açılınca da vekilleri için en iyi yeri tutmaya çalışıyor.

Aydın’ın ifadesi dikkati çekti

Locada yeni sisteme uyum

İYİ Parti, ilk grup toplantısını geçen salı yaptı. Alkışlarla salona giren Genel Başkan Meral Akşener’in morali yüksekti. Onun da partililerin de yüzlerindeki gülümseme dikkati çekti. Biri hariç. Koray Aydın’ın yüzündeki sert ifade objektifime takıldı. Akşener, yerine oturana kadar Aydın’ın başını hiç kaldırmaması ve yüz ifadesinin değişmemesi dikkati çekti.

Yazarlar