Siyaset Mahalle baskısı yapalım

Mahalle baskısı yapalım

05.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yeşilay Haftası kapsamında düzenlenen “Yeşilay’ın En’leri Zümrüdüanka Ödül Töreni”ne katıldı.

Mahalle baskısı yapalım

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen törende “En Yeşilaycı Özel Ödülü” verilen Erdoğan bir de konuşma yaptı. Sigara kullanımının önüne geçilmesinde kendisinin de bire bir mücadele verdiğini belirten Erdoğan şunları söyledi:
“Kimin cebinde bir sigara paketi, elinde sigara görürsem, yılmadan usanmadan elinden alır ve paketi nasıl alırım diye bir mücadele içine girerim. Hatta, söz isterim. ‘Bırakırım’ değil, ‘Bıraktım’ diye söz isterim.
Adını, soyadını, tarihi yazar, hatta vaktimiz müsaitse telefon numarasını kaydederim. Sağolsun, koleksiyonu devam ettiriyoruz. Türkiye’de herhalde böyle bir koleksiyona sahip olan yoktur. Tabii bu içilen değil, bıraktırılan koleksiyonun rekoru. Ben birine sigarayı bıraktırdığım zaman, adeta yeniden doğuşuna vesile olmuş gibi mutlu oluyorum. Bana ‘Sigarayı bıraktım’ diyenleri de zaman zaman takip ettiğim de oluyor.”

‘Sadece yasayla olmaz’
Bağımlılıkla mücadelenin tüm dünyanın gündeminde olduğunun altını çizen Erdoğan, konunun Anayasa’nın 58. maddesinde “Gençliğin Korunması” başlığında da yer aldığını belirtti. Erdoğan, “Biz kapalı alanlarda ve belirli yerlerdeki açık alanlarda sigara içilmesini yasakladık. Elbette bu sadece yasayla, yasakla, ceza ile yürütülebilecek bir mücadele değil. Ama cezanın, yasağın etkisini de gözardı edemeyiz. Toplumsal duyarlılık, sosyal reaksiyon oluşturmak mecburiyetindeyiz. Hani mahalle baskısı diyorlar ya, bu konuda hakikaten mahalle baskısı yapmak lazım. Sigara içenin ayıplandığı bir sosyal alanı tesis etmeliyiz” dedi.

21 kişi ödül aldı
Törende farklı alanlardan 7 dalda toplam 21 kişiye “En Yeşilaycı” unvanıyla ödüller verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı’ya “En Yeşilaycı Özel Ödülü” verildi. Tören sonunda Erdoğan’a 1972 yılında Yeşilay tarafından lise ve dengi okullar arasında düzenlenen münazarada çekilmiş fotoğrafı da hediye edildi.