Siyaset Mavi Vatan'da görkemli tatbikat

Mavi Vatan'da görkemli tatbikat

22.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Karadeniz, Akdeniz ve Ege’de 11 Nisan’da 12 bin personelin katılımıyla eş zamanlı başlatılan ‘Mavi Vatan Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetleri, Marmaris’te gerçekleşti.

Mavi Vatanda görkemli tatbikat

Seçkin Gözlemci Günü’nde faaliyetlerini Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, kuvvet komutanları ve 15 ülke ataşesi de izledi. Senaryo kapsamında ilk olarak denizde tespit edilen serbest mayın, helikopterden denize atılan SAS unsurlarınca imha edildi. Tatbikatta denizaltı savunma harbi kapsamında yerli ve milli yapım roket atışı gerçekleştirildi. Belirlenen hedef TCG Tarsus karakol gemisinden atılan roketle tam isabetle vuruldu. Tatbikatta Deniz Kuvvetleri envanterine giren Aksungur SİHA’dan yerli imkanlarla geliştirilen MAM-L akıllı mühimmatla ilk kez su üstü hedefe atış yapıldı. Atışın sonrasında TCG Kınalıada Korveti ile TCG İmbat, TCG Tufan, TCG Zıpkın ve TCG Mızrak tarafından su üstü hedefine top atışları yapıldı. Tatbikat sonunda Deniz Kuvvetleri yüzer ve dalar unsurları ile Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri’ne bağlı muhtelif uçar unsurlardan oluşan 45 unsur tarafından denizde geçit töreni icra edildi.

Haberin Devamı

Akar’dan diyalog vurgusu

Milli Savunma Bakanı Akar, tatbikata katılan gemilerin komutanlarına video konferans yöntemi ile hitap etti. Akar, “Hem tatbikat hem diğer faaliyetlerimiz gösteriyor ki Türk Deniz Kuvvetleri hak alaka ve menfaatlerimizi korumak ve kollamakta azimli, kararlı ve bunu yapabilecek güçte” dedi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere değinen Akar, “Mevcut sorumlarımızın barışçıl yol ve yöntemlerle çözülmesini arzu ediyoruz” dedi. İkili ilişkilerde hukukun önemine vurgu yapan Akar, “Yunanistan uluslararası anlaşmalara aykırı olarak 23 adadan 16’sını silahlandırmış vaziyette. Bu aleni bir ihlal, hukukun temelden, kökünden ihlali. ‘Bunu konuşmayalım’ diyorlar. Niye? Eğer uluslararası hukuka uyacaksak buradan başlamak lazım. Bu adaları anlaşmalara aykırı şekilde silahlandırırken Türkiye’nin tamamen savunma amaçlı gayretlerine söz söylemeye kimsenin hakkı yok” diye konuştu. Diyalog kanallarının sürekli açık olmasının önemli olduğunu ifade eden Akar, “Biz barış için daima bir adım önde olacağız. Amacımız Ege Denizi’nin tüm zenginliklerinin adil şekilde paylaşımı, Ege Denizi’nin bir dostluk denizi olması. Komşumuz Yunanistan’a, samimi olarak uzattığımız bu dostluk elini tutun diyoruz” dedi.