Siyaset Meclis’in 5. partisi başkanını seçti

Meclis’in 5. partisi başkanını seçti

28.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

BDP milletvekilleri Tuncel, Kürkçü ve Önder’in geçtiği HDP, dün olağanüstü kongresini yaptı. Meclis’in yeni partisinin başkanlığına Tuncel seçildi, eşbaşkan olması beklenen Kürkçü kalp krizi geçirdi.

Meclis’in 5. partisi başkanını seçti

BDP’nin Türkiye partisi projesi olarak kurulan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) dün yapılan 1. Olağanüstü Kongresi’ne mesaj gönderen Abdullah Öcalan, partiyi “orta demokrasi mücadelesinin önemli tarihsel sapağı” diye niteledi. BDP’li üç milletvekilinin geçtiği HDP TBMM’de temsil edilen 5. parti oldu.
HDP kongresi dün Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapıldı. Salonun girişinde Türkiye’de konuşulan 15 dilde “Merhaba” yazılı büyük pankartlar asıldı. En dikkat çekici pankartlardan biri “Susma haykır LGBTİ’ler vardır” oldu. Kongreye BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve çok sayıda BDP milletvekilinin yanı sıra pek çok partiden temsilci katıldı.
‘Saçma sapan paket’
Kongre divanı Türk, Kürt, Ermeni, Alevi, dindar ve eşcinsel temsilcilerinden oluştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için ismi geçen Sırrı Süreyya Önder, hükümetin açıkladığı demokratikleşme paketi hakkında “Saçma sapan paketlerle bahtiyar olmamızı, hatta elverirse kendileri gibi sultanımızın eteklerini öpmemizi istiyorlar. Çok beklersiniz” dedi.
Kışanak, “Halkların eşit, demokratik birliğine her zaman inandık. İşte bunları HDP çatısı altında birleştirmenin zamanı geldi” diye konuştu. Ertuğrul Kürkçü ise “Bizi izleyebiliyorsa yoldaş Öcalan’a selam olsun. Bilerek yoldaş diyorum. Mücadele Doğu’dan hız kazandı; orada olgunlaşmış mücadele yeniden Batı’ya taşınıyor” dedi.
Mesajı Buldan okudu
Öcalan’ın İmralı’dan gönderdiği mesajı ise BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan okudu. Öcalan mesajında “HDP, ortak demokrasi mücadelemizde önemli tarihsel sapağı işaret etmektedir. Yürüttüğümüz mücadelede yılların birikim ve deneyiminin kaçınılmaz olarak radikal demokrasiye evrileceği, elitist ve konformist siyaset anlayışının terk edilerek, tabanı ve halkı esas alarak ortak örgütlenmeyi ikame edecek birikim ve enerjiyi kendinde görmelidir” dedi.
Tek liste ile gidilen HDP Olağanüstü Kongresi’nde Genel Başkanlığa Sebahat Tuncel seçildi.

Haberin Devamı

Demirtaş, Türk ve Tuğluk yoktu

HDP’nin dün yapılan kongresine, BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve BDP’li milletvekillerinin büyük bölümü katılırken, gözler Eşbaşkan Selahattin Demirtaş’ı aradı. Demirtaş, geçtiğimiz cumartesi günü yapılan HDK kongresine de katılmadı. BDP’nin HDP’ye katılması ve seçimlere HDP ile girilmesine yönelik parti içi tartışmada Demirtaş, HDP’ye mesafeli yaklaşmıştı. Bu iddia medyaya yansırken, Demirtaş ise iddialara ilişkin olarak, “Ben iki parti ile seçimlere girilmesine karşıydım” açıklamasını yapmıştı. Demirtaş’ın yanısıra DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un da kongreye katılmamaları dikkati çekti.

Parti Meclisi’nde üç LGBT’li var

HDP Büyük Kongresi’nde parti organları için seçim yapıldı. 74 delegenin katıldığı seçimlerde, Parti Meclisi’ne asil üye olarak seçilen 80 isim arasında milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, sanatçı Ferhat Tunç, Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney, HDP’nin eski eşbaşkanları Fatma Gök, Yavuz Önen, eski TTB Başkanı Gençay Gürsoy, eski CHP milletvekili Salman Kaya, Ermenileri temsilen Karabet Paylan, Mıgırdıç Margosyan, LGBT’leri temsilen Esmeray takma adını kullanan Mehmet Özadikli, Remzi Altunpolat, Cihan Erdal isimleri yer aldı.