Siyaset Meclis’in ödülleri eşe dosta verildi

Meclis’in ödülleri eşe dosta verildi

12.06.2008 - 02:13 | Son Güncellenme:

TBMM’nin verdiği Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen kişiler arasında eş-dost-akraba-cemaat bağlantıları ön plana çıktı. Milletvekilleri, önlerine gelen listeyi detaylı şekilde incelemediklerini itiraf etti

Meclis’in ödülleri eşe dosta verildi

TBMM Onur Ödülü, Prof. Dr. Halil İnalcık’a verildi. Ancak Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen 71 kişi ve kurum arasında “eş - dost-akraba ve cemaat bağlantıları” öne çıktı. Ödül alanlar arasında Fethullah Gülen’e yakınlığıyla öne çıkan isimler dikkat çekti.
Başkanlık Divanı üyeleri, listenin toplantı öncesi kendilerine sunulmamasını eleştirirken, AKP’li Hüsrev Kutlu, “Bayram şekeri gibi önümüze bir yazı geldi, ödüller verilecek diye... Ek liste deniliyor, liste yok” diye tepki gösterdi. CHP’li Ahmet Küçük ve Yaşar Tüzün de listede yer alan isimlerin etraflıca incelenmesi gerektiğini, ancak buna imkânlarının olmadığını belirtti. Küçük de “Fethullahçılara ödül verdiğiniz yolunda bilgiler geldi. Hiçbir ismi inceleme imkânımız olmadı” eleştirisini yaptı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı, Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya’nın aday gösterdiği kardeşi ve Çetinkaya mağazalarının sahibi Fehmi Çetinkaya’ya ticaret hayatını sürdürürken eğitime yaptığı desteklerden dolayı ödül verildi. Çetinkaya’yı, kardeşinin yanı sıra 15 AKP’li de aday gösterdi.

Babaya ödül
DSP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı’nın aday gösterip ödül almasını sağladığı babası Feyzi Halıcı da 1967’de senatör seçilerek parlamentoya girmişti. Halıcı, “geleneksel halk şiiri biçimlerini çağdaş şiire başarıyla uygulayan şair” olarak ödül aldı. Üstün Hizmet Ödülü verilen kurumlar arasında, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Erzincan Kültür, Eğitim Vakfı (EKEV), Keçici Eğitim Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı, Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile 
TEMA yer aldı.
AKP’li Özlem Piltanoğlu tarafından aday gösterilen Şair Yavuz Bülent Bakiler de ödül alan isimlerden biri oldu. Yine Piltanoğlu’nun aday gösterdiği yönetmen Yücel Çakmaklı da Türk sinema ve kültür hayatına katkılarından dolayı ödüle layık görüldü. Çakmaklı, 1980’lerde siyasal İslamı konu alan “İskilipli Atıf Hoca” ve “Minyeli Abdullah” ile türban sorununu ele alan “Yalnız Değilsiniz” filmlerine imza attı.
Halit Narin de eğitime katkılarından dolayı ödül aldı. İşadamı Necati Kurmel’in de aralarında bulunduğu, ödül alan isimlerden bazıları da şöyle: Nurten Öztürk, Abdulhaluk Mehmet Çay, Ahmet Baysal, Prof. Mehmet Fuat Sezgin.

Haberin Devamı

Prof. Dr. İnalcık’a büyük onur
TBMM Onur Ödülü’nün bu yıl duayen tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’a verilmesi kararlaştırıldı. İnalcık, 1916’da İstanbul’da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni bitirdikten sonra aynı fakültede asistanlık yapan İnalcık, İngilizce, Almanca, Fransızca biliyor. Çok sayıda başarı ödülü bulunan İnalcık, Boğaziçi, Uludağ, Selçuk, Atina, Kudüs İbrani ve Bükreş üniversitelerinden doktora aldı. İnalcık, çeşitli üniversitelerde sürdürdüğü meslek yaşantısına, 1993’ten beri Bilkent Üniversitesi’nde devam ediyor.

Yazarlar