Siyaset Meclis kulisinde deprem kavgası

Meclis kulisinde deprem kavgası

19.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meclis kulisinde deprem kavgası

Meclis kulisinde deprem kavgası


Günseli Önal Ankara


       Deprem felaketinde çok sayıda yakınını kaybeden DSP Kocaeli Miletvekili Turhan İmamoğlu, devleti ve hükümeti eleştirmesine "şov yapma" diye tepki gösteren Devlet Bakanı Hasan Gemici'nin üzerine yürüdü.
       Deprem olduktan sonra hemen seçim bölgesi Kocaeli'ne giden İmamoğlu, yakınlarının öldüğünü, çok sayıda ceset çıkarıldığını belirtti. TBMM Genel Kurulu'ndaki genel görüşmeye katılan İmamoğlu, parti grubu adına konuşmak istedi, ancak DSP Antalya Milletvekili Ahmet Sancar Sayın'a söz verildi. Hüsamettin Özkan'a giderek konuşmak istediğini belirten İmamoğlu, olumlu yanıt alamayınca oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Nejat Arseven'e pusula göndererek şahsı adına konuşmak istediğini bildirdi yine sonuç alamadı. İmamoğlu kuliste, devleti ve hükümeti eleştirdi. Yan masada oturan Devlet bakanları Şükrü Sina Gürel ve Gemici, İmamoğlu'na "devleti eleştirmemesi" için haber gönderdi. Uyarıya sinirlenen İmamoğlu iki bakanın yanına giderek "Konuşmak istiyorum, konuşturulmuyorum. Eleştirmeme karışıyorsunuz" diye bağırdı.
       İmamoğlu, Genel Kurul Salonu'na giderken Gemici'nin arkasından "şov yapma" demesine sinirlendi. Bir süre Genel Kurul'da oturan İmamoğlu, kuliste Bostancıoğlu'nun yanına giderek "Ne şovu? Ne diyorsunuz siz?" diye bağırdı. Gemici'nin de üzerine yürüyerek yumruk atmak isteyen İmamoğlu, dışarı çıkarıldı.

Ve itiraf

       TBMM Genel Kurulu dün deprem faciasını görüştü. Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, depremle ilgili genel kurula bilgi verirken, cumhuriyet tarihinde yaşanan en büyük afet olduğunu söyledi. Depremin Kuzey Anadolu fayında yaşandığını, 20 kilometrelik derinliği olduğunu anlatan Aydın, artçı depremlerin sayısının 140'ı aştığını bildirdi.
       Aydın, "Depremin ardından devletin tüm gücüyle ve ekipmanıyla bölgeye ulaşmaya çalıştı, ama çalışmaların yeterli olmadığını itiraf etmeliyim. Özverili çalışıyoruz ancak ölü sayısı artmaktadır" dedi.
       ------------------------
       Söz alan milletvekileri şu görüşleri dile getirdi:
       * Cevat Ayhan (FP Sakarya Milletvekili): Kriz merkezlerinin daha aktif olması gerekir. Sivil otorite, bu tür afetlere karşı hazırlıklı olmalı. Tüpraş yangını için önlem alınmalı.
       * Ahmet Sancar Sayın (DSP Antalya Milletvekili): İnşaat sektöründeki hukuki altyapının yeniden düzenlenmesi gerekir. Yapı denetimi, kar amaçlı muteahhitlerin insafına bırakılmamalı. Deprem günü ulusal yas günü ilan edilmeli.
       * İsmail Köse (MHP Grup Başkanvekili) Cenabı allahın takdiridir. Alacak dersler vardır. Fatura ağır. Kusurlar vardır siyasi boyutu vardır. Bilimin iflas ettiği noktadayız.
       * Turhan Güven (DYP Milletvekili): Herkesin elinden geleni yapmasına karşın çalışmaların yetersiz kaldı. Cumhurbaşkanı Anayasa'nın 119. maddesine göre Bakanlar Kurulu'nu toplantıya çağırmalı ve altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edilmemeli.
       * (ANAP Sakarya Milletvekili): Devlet, deprem sonrasında vakit geçirmeden bölgeye hareket etti. Yoğun bir çalışma yaptı. "Devleti görmedik" diyenler samimi değil.
       * Mehmet Ağar (Bağımsız Elazığ milletvekili): Gün eleştiri değil, birlik ve beraberlik günüdür. Meclis, seferberlik havasına önderlik etmeli. Milletvekillerinin bölgeye akın etmesi çalışmaları engelliyor.
       * Bülent Arınç (FP Grup Başkanvekili): Trilyonlar verdiğimiz otoyollar, köprüler çatlıyor karton gibi yıkılıyor. Resmi binalar oturulmaz hale geliyor ihale ile yapılanlar yerle bir oluyor hırsızlık ahlaksızlık denetimsizlik devam ediyor.