Siyaset Meclis’te karmaşa değil armoni var

Meclis’te karmaşa değil armoni var

05.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, rövanşist bir yaklaşımı doğru bulmadığını belirtirken, “Ama geçmişe sünger de çekmemek gerekiyor” diye konuştu

Meclis’te karmaşa değil armoni var

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, 7 Haziran seçimlerinin, “siyasal bir Gezi” hareketi olarak değerlendirdiğini belirterek, “Parlamentoya çok önemli bir sorumluluk düşüyor. Her parti içinde bir yelpaze var. Bu bir armoni” dedi. Balbay, rövanşist olunmaması çağrısında bulunurken ise, “Rövanşist olmamak gerekiyor ama geçmişe sünger de çekmemek gerekiyor. Hükümet arayışı içine girildiğinde de girilmesi gereken yer rövanşizmden çok hukuk devleti olmalıdır” diye konuştu.
CHP’li Balbay, 25. Dönem’e ilişkin değerlendirmelerini Milliyet’e anlattı. Balbay, şunları kaydetti:
- ÇOK ÖNEMLİ SORUMLULUK: 7 Haziran seçimlerini siyasal bir Gezi olarak değerlendiriyorum. Seçmen, ‘parlamenter sistemi tercih ediyorum. Bir parti beni tek başına temsil edemez’ dedi. Parlamentoya çok önemli bir sorumluluk düşüyor. Her parti içinde bir yelpaze var. CHP’de Roman ve Ermeni var. HDP’de iki dönem AKP’de milletvekilliği yapmış Dengir Fırat ve SHP’nin belediye başkanı Celal Doğan var. Bu tablo bir karmaşa değil, bir armoni. HDP’nin Türkiye partisi olması çok önemli. MHP’nin ‘HDP’yi yok sayıyoruz’ demesini bile iç barışımız için önemli görüyorum. Normalde HDP’nin Türkiye partisi olma girişimine MHP, ‘Olamazsın’ diyebilirdi. Bunu demiyor. MHP şu anda masayı devirmiyor, masada sayıyı eksik sayıyor.
- DEMOKRASİ DURAĞINA GELDİ, İNECEK: AKP’nin oy kaybetmesini çok önemsiyorum. İslam ülkelerindeki demokrasi deneyiminde, dini referans alan partiler başkalarına hayat hakkı tanımadılar. AKP, demokrasiyle tanışıyor şu anda. AKP treni, demokrasi durağına geldi. Burada inecek. Davutoğlu, Erdoğan vesayetinden kurtulabilecek mi? Beştepe artık Boştepe haline döndü. Türkiye’de nüfusun en seyrek olduğu yerlerden biri artık Beştepe. Erdoğan, devlet olarak seçime girdi. Seçim meydanlarını hayvanat bahçesine çevirdi, ‘Gönlümde bir aslan yatıyor’ dedi. Gönlündeki aslanın dişleri söküldü.
- ANAP’IN KADERİ: Türkiye’yi çalkantılı ama iyi bir seçenek bekliyor. AKP, hükümet kurmazsa AKP’yi ANAP’ın kaderi bekliyor. AKP hükümet kurarsa AKP ile hükümet kuran parti yıpranacak. Siyasetin çok ilginç bir denklemi bu. AKP, parlamentoyla tanışıyor. AKP için parlamento hükümetin özel kalemiydi.
- ELİNİ SIKIYORUZ: CHP içinde eskiden türbanlıların canını sıkardık, şimdi elini sıkıyoruz. Onlar da eskiden bize elini vermezdi. Süreç herkesi yoğurdu. Türkiye’nin bütün renkleri var bu parlamentoda. Türkiye’de soğuk savaş şimdi bitti. Bütün bunlardan ortak bir sentez, 21. yüzyıl parlamentosu çıkacak. Bu yapının kitabını yazmak istiyorum. Türkiye’nin sorunlarını yazan gazeteci Balbay ikinci planda kaldı, artık çözüm üreten Balbay var. Ben de böyle bir fermantasyon içindeyim.
- ATATÜRK’E RAĞMEN SİYASET YAPILAMAYACAĞI GÖRÜLDÜ: Bu ülkede herkes Atatürk’e rağmen siyaset yapamayacağını gördü. İlk günlerinde ulusal bayramlara gösterilen refleksten, artık ‘milli’ sözcüğünü daha çok seven bir AKP var. Her biri, Atatürk Türkiyesi’nin temel değerleri üzerinden yeni bir siyaset üretebileceğini gördü. Onları reddederek siyaset yapamayacağını gördü partiler. Deneyim, pahalı bir okuldur. Yeni dönemin iktidar seçeneği olarak en büyük güç elde etme şansı CHP’de. Önümüzdeki dönemin siyaset zeminini daha çalkantılı ama daha verimli görüyorum.
- RÖVANŞİST OLMAYALIM AMA SÜNGER DE ÇEKMEYELİM: Rövanşist olmamak gerekiyor ama geçmişe sünger de çekmemek gerekiyor. Hükümet arayışı içine girildiğinde de girilmesi gereken yer rövanşizmden çok hukuk devleti olmalıdır. 1960’larda Menderes asılmasaydı. 1970’lerde Deniz’ler asılmazdı. Solun Demirel’i affetmediğini gördüm cenazede. Demirel’in ‘üç, üç’ diye bağırdığı... Ben bu tür duygulara prim vermemek gerektiğini düşünüyorum. İntikam alınacak bir duygu varsa, o da intikam duygusudur. Bunun karşılığı o döneme sünger çekmek olmamalı. O dönemin bir daha yaşanmaması için gerekli her şeyi yapmak olmalı. O dönemin hukuksuzluklarını en açık şekilde ortaya serme dönemi. AKP, muhalefeti tadarsa asıl o zaman parti olacak. 13 yıllarını bir de muhalefette anlatsınlar.
- İKTİDAR TARLASINI TOHUMLADI: TBMM’de İnsan Hakları Komisyonu’nda aktif olmak istiyorum. Türkiye’nin geleceğinde yer alabileceğim bir siyasal zemin yaratmak istiyorum. Türkiye’de ideolojik obezite ama stratejik çöllük var. CHP varolduysa hep kendini yenilediği için varolmuştur. CHP, yeni süreç göre yenilenmek zorunda. Ekonomik söylemler çok yerindeydi ama bu söylemlere seçmen güvenini katamadık. CHP, iktidar tarlasını tohumladı. Buna çok iyi bakılması gerekiyor.
- ATEŞ ÇEMBERİ: Yığınakta yapılan hata seferin sonuna kadar devam eder denir. Suriye politikasında yığınakta hata yaptık. Suriye’nin içişlerine karışacağımızı söyledik. O hata devam ediyor. İyi bir komşular politikası oluşturup etrafımızda barış çemberi oluşturabilirdik, ateş çemberi oluşturduk. Türkiye’yi de atış çemberi yaptık. Türkiye’nin 12’si neresi onu hesaplıyor insanlar.