Siyaset Meclis yeni başkanı bekliyor

Meclis yeni başkanı bekliyor

01.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

27. Dönem parlamentosunun başkanı, YSK’nın kesin seçim sonuçlarını açıklayacağı tarihe bağlı olarak 12 veya 13 Temmuz itibarıyla seçilmiş olacak.

Meclis yeni başkanı bekliyor

MHP’nin aday çıkarmama kararı nedeniyle Ak Parti adayının en geç 3. tur oylamada seçimi kazanacağı kesinleşirken, iktidar grubunda başkanlık için ağırlıklı olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin son Başbakanı olarak tarihe geçecek olan Binali Yıldırım’ın ismi dillendiriliyor.

Haberin Devamı

YSK’nın kesin seçim sonuçlarını ilanını takip eden üçüncü gün TBMM Genel Kurulu toplanarak, milletvekillerinin and içme töreni yapılacak. Meclis’in ilk toplantısıyla birlikte de TBMM Başkanı seçim süreci başlayacak.

TBMM İç Tüzüğü uyarınca ilk toplantı gününden itibaren 5 gün içinde adaylık başvuruları yapılacak, sonraki beş gün içinde de dört tur üzerinden oylamalar gerçekleştirilecek. Seçim turlarının aynı gün içinde yapılması planlanırken, 27. Dönem Meclis Başkanı seçiminin YSK’nın daha önce ilan ettiği gibi kesin sonuçları 5 Temmuz’da açıklaması durumunda 13 Temmuz’da tamamlanması bekleniyor. YSK’nın açıklamayı 4 Temmuz’a da çekebileceği belirtilirken bu durumda Meclis Başkanı seçimleri 12 Temmuz’da yapılacak.

Haberin Devamı

Seçimde ilk iki turda bir adayın Meclis Başkanı seçilebilmesi için 400 oy alması gerekiyor. Üçüncü turda ise bu rakam salt çoğunluğuna yani 301’e düşüyor. Ak Parti’nin 295, MHP’nin 49 milletvekili bulunduğu dikkate alındığında 344 oy gücüne sahip Cumhur İttifakı’nın desteğiyle Ak Parti adayının 3. turda seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Erdoğan’dan mesaj

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki günkü MKYK toplantısında TBMM Başkan adaylığı konusunda gizli oylama ile kurmaylarının nabzını tutarken, ilk grup toplantısında aynı yöntemle milletvekillerinin de tercihini soracak. Erdoğan’ın MKYK’da, “Artık Meclis’te kavga yok. Tüm partilere her türlü ihtiyacımız olacak” mesajı verdiği öğrenildi. Erdoğan’ın bu mesajı MKYK ve MYK üyelerince “Meclis’te tüm partilerle diyalog kurup, uzlaşı sağlayacak bir ismin başkan adayı” olacağı şeklinde yorumlanırken, parti içinde bu çerçevede en uygun ismin Yıldırım olduğu vurgulanıyor.

Parti kulislerinde Yıldırım dışında Bekir Bozdağ, Mustafa Elitaş isimleri de olası başkan adayları arasında dillendiriliyor.

Berberaoğlu olasılığı

MHP’nin, aday çıkarmayıp Ak Parti adayını destekleme kararı nedeniyle, diğer muhalefet partileri seçime “prestij” açısından girecek.

CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday konusunda net kararını vermediği, ancak yakın çevresine CHP grubunun deneyimli isimlerinden birini aday göstermek istediği düşüncesini paylaştığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Bu çerçevede; 22. Dönem’den bu yana milletvekili olan TBMM Başkanveki Yaşar Tüzün, İstanbul Milletvekili Engin Altay ya da CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi’nin aday gösterilebileceği ifade edildi. Kılıçdaroğlu’nun bu üç isim dışında bir kadın adayı da TBMM Başkanlığı için parlamentoya önerebileceği belirtildi. Tutuklu bulunan İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun da parti yönetiminde konuşulan olası adaylar arasında yer aldığı kaydedildi.

TBMM’nin yeni grubu İYİ Parti’nin Meclis Başkanı seçimine ilişkin tavrı ise yapılacak grup toplantısında netleşecek. Parti kulislerinde Durmuş Yılmaz ile aynı zamanda adı Grup Başkanı adayı olarak da geçen Şenol Bal isimleri telaffuz ediliyor.

HDP’nin ise Meclis Başkanlığı seçimi konusunda henüz bir değerlendirme yapmadığı öğrenildi.