TBMM Genel Kurulu'nda Tarım bakanlığı'nın sermayesi görüşülürken domuz eti tartışması yaşandı. Bakan: Tüketmek istemeyen tüketmez
Tarım Bakanlığı döner sermaye işletmelerinin sermayesini 500 milyon liradan 25 trilyon liraya çıkarılmasını öngören yasa tasarısının ele alındığı TBMM Genel Kurul'daki görüşmeler domuz eti tartışmasına dönüştü.
MHP'li Tarım Bakanı M. Yusuf Gökalp, oturum başkanı MHP'li Murat Sökmenoğlu ve FP'li Mehmet Ali Şahin'in arasında önceki gün geçen "domuz eti üretiyor muyuz üretmiyor muyuz?" tartışması tutanaklara şöyle yansıdı:
* Şahin: Domuz yağı ithalinin serbest bırakılıp bırakılmadığına ilişkin sunduğum soru önergeme verdiğiniz yanıtta, "Halkımızın gösterdiği reaksiyon karşısında geçmiş yıllarda faaliyet gösteren domuz çiftliklerinin bu işletmelerin faaliyetlerine son verilmiştir. Bakanlığımız denetimindeki tüm özel ve resmi mezbahalarda domuz kesimi yapılmadığından domuzyağı üretimi de yapılmamaktadır" demiştiniz. Bir haber okudum. Bakanlığınızın domuz çiftlikleri kurulmasına izin verdiği ve marketlerde domuz eti satılabileceğine dair genelgeniz varmış.
* Gökalp: Göreve geldikten bu yana domuz yağı ve domuz eti, sığır eti ithaline müsaade verilmemiştir. Türkiye'de geçen yıllarda, domuz yetiştiriciliği biraz daha yaygındı. Ancak bu çiftlikler rantabl olmamaları nedeniyle kapatılmış olabilir. O benden önceki konu ve bunları da bakanlığımız kapatmış değil, o işletmecinin kendi kararıdır. Domuz çiftliği açacak olanın bizden herhangi bir yetki almasına gerek yoktur. Bize belge için müracaat olmamıştır ve belge verilmemiştir.
* Sökmenoğlu: Tarım Bakanlığı'nın domuz çiftlikleriyle ilgili projesini okumuş, onu soruyor.
* Gökalp: Bakanlığın önceliği Türkiye şartlarına uygun sığır, koyun, at ırkını ıslah etmektir. Şu anda bizim domuz çiftliği açma, kurma diye bir projemiz ve genelgemiz yoktur.
* Şahin: O zaman gazeteler mi yanlış yazdı?
* Gökalp: Takdirinize bırakıyorum. Dünyada insanoğlunun tükettiği gıdalar tanımlanırken, et tanımında et kaynakları belirlenir. Dünyada tüketilen kırmızı etin kaynağı sığır, koyun, keçi, deve, domuz, beyaz et, kümes hayvanları. Etin tanımı uluslararası standartlarda böyle belirtildiği için genelgemizde böyle yazılmış olabilir. Domuz üretimi pazarlanması, domuz yetiştiriciliği, domuz eti ithali, domuzun pazarlanmasıyla ilgili bir kelime yoktur. Ancak turistik oteller ve bazı marketler domuz eti satacaksa üzerine kırmızı etiketle "domuz etidir" diye yazılmasını istiyoruz.
* Sökmenoğlu: Hatta uçaklarda olduğu gibi kırmızı resimle koymak lazım. Almanlar koyuyorlar.
* Şahin: 10 Şubat 2000'de iki tebliğ yayınlanmış. Gazete haberleri bu tebliğden alınmış. Tetkik ettiğimde, gazete haberlerinin doğru olduğunu öğrendim.
* Gökalp: Tebliği cümle cümle okuyalım. Türk Gıda Kodeksi hazırlanırken, Uluslararası Gıda Kodeksi'ndeki et tanımını alırız. Domuz etini buradan çıkaramazsınız, domuz eti ithalatı söz konusu değildir. Meyve ve sebze tanımlanırken, avokado Türkiye'de üretilmez, ama buraya yazılır. Bu tebliğde domuz kelimesi, yalnız tanımlar kısmında geçmektedir. Türk Gıda Kodeksi dünyadaki gelişmelere göre yenilenir. Sayın Şahin de buraya otursa kendisi de bunu yapma mecburiyetindedir. Televizyon aracılığıyla bir şeyler yapmak istiyor. Bir
gram domuz etine ithalat izni verilmemiştir. Kodekste domuz eti adına yer verilmesinde bir şey yoktur. Dünyada 6 milyar insanın büyük kısmı kırmızı et olarak domuzu tüketir, ama bizde inancımız gereği, tüketmek istemeyen tüketmez. Gayrimüslim var, turistler var. Tanımda domuz eti yazılır."
Ateist Hizbullahçı!
Özgür Cebe Diyarbakır DHAİstanbul Beykoz'da Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun ölü ele geçirildiği örgüt evinde bulunan disketlerin çözümüyle isimleri saptanan biri imam 21 kişi hakkında 12 ile 15 yıl hapis istemiyle Diyarbakır 1 nolu DGM'de dava açıldı.
Sanıklardan Kadri Tezgel'in 1977'de PKK adına, 1980'de ise THKO örgütü adına faaliyet yürüttüğü, bu örgütler içerisinde ateist fikir ve görüşleri benimsediği, ancak daha sonra Hizbullah'a katıldığı, Emek Camii'nde sorumluluk yaptığı belirtildi. İddianamede, Tezgel'in sorumlusu olan İdris Hasar adlı örgüt mensubuna, Hatip Pirzade adlı başka bir kişi hakkında rapor verdiği, bu örgüt mensubunun daha sonra sorgulanarak infaz edildiği, sanığın son olarak Beykoz'daki evde ele geçen disketlerde özgeçmiş raporunun bulunduğu kaydedildi.
İmamlara Hizbullah rotasyonu
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Hizbullah terör örgütünün Güneydoğudaki camileri etki altına alma girişimleri nedeniyle kurumda görev yapan din görevlileri arasında "rotasyon" başlatılacağını bildirdi. Yılmaz, bu çerçevede batıda görev yapan müftülerin Güneydoğu illerine tayin edileceklerini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 76. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin AB'ye aday ülke kabul edilmesi üzerine Diyanet'in de, bu sürece katkıda bulunmak amacıyla 2 - 6 Mayıs tarihlerinde bir Şura düzenleyeceğini bildirdi. Yılmaz, vatandaşların her türlü hurafe ve batıl inançtan uzak kalmaları için de "Cami Dersleri" uygulamasını başlatacağını kaydetti.
Yılmaz, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin bazı imamların Hizbullah terör örgütüyle ilişkilerinin saptandığını anımsatarak Güneydoğu'ya yönelik nasıl tedbir alacaklarını sorması üzerine Yılmaz, şunları söyledi:
"Her teşkilat içinde yaramaz insanlar olabilir. 80 bin kişilik teşkilatta 60 kadar kişi. Bunlardan 33'ü tutuklandı. Birkaç tanesi gözaltında. Diğerleri serbest bırakıldı. Yeni tedbir olarak camileri
okul haline getireceğiz ve vatandaşları aydınlatacağız. Bu projemiz Hizbullah olayından önce vardı. Ancak camiler işgal edildiği için bunu gerçekleştirmek mümkün olmadı. Güncel konular halka anlatılacak. İslam büyük bir dindir. Sadece abdest,
namaz ve oruçtan ibaret değildir. İslam, bir medeniyettir."