Siyaset Mengi: Işık Biren tavsiye etti

Mengi: Işık Biren tavsiye etti

14.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Savcılık sorgularının ardından emekli Tuğamiral Ergun Mengi tutuklama; diğer emekli amiraller de adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmaları istemiyle Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi.

Mengi: Işık Biren tavsiye etti

PAŞA ALYURT Ankara

Haberin Devamı

Mengi’nin sevk yazısında, bildiriyi hazırlayıp taslak metin olarak “ADMEK-2” isimli WhatsApp grubunda yayınladığı ve yapılması istenilen değişiklikleri bildiri metnine ekleyerek metne son halini verdiği belirtildi.

Üzerime kaldı


Milliyet, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan emekli amiral Ergun Mengi’nin hakimlik ifadesine ulaştı. Kamuoyunda Montrö Sözleşmesi’ne yönelik olumsuz algı oluşturabilecek gelişmeler nedeniyle denizci hassasiyeti kapsamında sözleşmenin önemine değinmek amacıyla bildiriyi hazırladığını savunan Mengi, “Bilgi notu hazırlamam yönünde sevdiğim komutanım olan Işık Biren tavsiyede bulundu. Bunun üzerine konusu sadece Montrö Sözleşmesi olan bir metin kaleme aldım” dedi. Ardından emekli Amiral Feyyaz Öğütçü tarafından da bir taslak metin oluşturulduğunu kaydeden Mengi, “Bu metne de yine WhatsApp grubunda girdiler, çıktılar oldu. İlk Montrö konusunda taslağı ben hazırladığım için ikinci hazırlanan bu metin üzerime kaldı. Başka bir deyişle; bu metnin de daktilo memurluğu benim görevim gibi oldu” ifadelerini kullandı. İkinci metinde ‘Sarıklı Amiral’ haberleri ile ilgili hassasiyeti dile getiren bir paragraf bulunduğunu ifade eden Mengi, “Bu paragrafta belirtilen ifadeler bana ait olmayan, grupta tartışılıp nihai hali verilen ifadelerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız da gerek Montrö Sözleşmesi, gerekse Sarıklı Amiral haberleri ile ilgili olarak bizimle aynı yönde endişesini dile getirmiştir. Yayımlamış olduğumuz dokümanda herhangi bir suç unsuru bulunmamaktadır” dedi.

Haberin Devamı

‘İletişim kazası’

Serbest bırakılan 14 emekli amiral avukatlarıyla birlikte adliyeden ayrıldı. Adliye önünde açıklama yapan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, “Bu kadar basit bir basın açıklamasından bu noktaya gelmek tamamen bir iletişim kazası; ancak bu iletişim kazasının nedenini bizde aramayın. Metin çok net ve iyi niyetle hazırlanmış. Türk yargı sistemine ve polis teşkilatına teşekkürler ediyorum” ifadelerini kullandı.

Orduevi yasağı

Serbest bırakılan emekli amirallerden Mustafa Özbey, duruşmanın ardından gittiği Merkez Orduevi’ne alınmadı. Özbey, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Duruşma bittikten sonra 02.15 gibi Merkez Ordevi’ne geldim. Giriş yasağı konduğunu öğrendim. Eşim ve eşyalarımı aldıktan sonra Orduevini derhal terk etmemizi söylediler. Eşimi ve eşyalarımızı alıp yola çıktık. Durum bundan ibaret” ifadelerini kullandı.