Siyaset MHP’de Adana ve Mersin şoku

MHP’de Adana ve Mersin şoku

01.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

AK Parti ile Cumhur İttifakı’na giren MHP, hem ittifakla hem de tek başına girdiği seçim çevrelerinde “milliyetçi oyların evine dönmesiyle” oylarını artırırken, Adana ve Mersin’de yara aldı.

MHP’de Adana ve Mersin şoku

MHP’de Adana ve Mersin şoku
2014 yerel seçiminde üçü büyükşehir sekizi de il olmak üzere 170 belediye kazanan MHP, bu seçimde oylarını artırıp biri büyükşehir 11 il kazandı. 150 ilçe belediyesi de kazanan MHP, beldelerle birlikte 200’e ulaşan belediyeye sahip oldu. Ancak elindeki üç büyükşehirden sadece Manisa’yı elinde tutabilen MHP’de hem sevinç hem de şaşkınlık yaşandı.

Haberin Devamı

MHP, üç büyükşehirden Manisa’yı elinde tutarken, Adana ve Mersin’de beklenmedik kayıp yaşadı. Cumhur İttifakı kapsamındaki Adana’da MHP’li Belediye Başkan Adayı Hüseyin Sözlü’ye yönelik tepkiler söz konusu olduğu, AK Parti tabanının Sözlü’ye yönelmediği değerlendirmesi yapıldı. Rakamlar, 24 Haziran’da Adana’da yüzde 45.56 oy oranına ulaşan Cumhur İttifakı’nın, bu kez yüzde 43.27’de kaldığını gösterdi. Mersin’de ise CHP ile başa baş mücadele eden MHP’ye, İYİ Parti faktörü kaybettirdi.

MHP, AK Parti ile son anda ittifak yaptığı Kars ve Iğdır’da istediğine ulaşamadı. HDP ile başa baş gittiği Iğdır ve Kars’ta son ana kadar nefes nefese yarış sürdü. Ancak, son sandıkların açılmasıyla MHP bu iki ilde hayal kırıklığı yaşadı.

Haberin Devamı

Yüzde 50 arttı

MHP’li Isparta Belediyesi Cumhur İttifakı ortağı AK Parti’ye geçti. Bu ilde İYİ Parti milliyetçi oyları bölünce, ipi AK Partili aday göğüsledi. MHP ittifak yapmadan girdiği 30 ilde belediye sayısını 2014’e göre yüzde 50 oranında artırdı. MHP’nin kazandığı 10 il belediyesi; Amasya, Bartın, Karabük, Bayburt, Çankırı, Erzincan, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Osmaniye olarak sıralandı. MHP, ittifak ortağı AK Parti’nin jest olarak aday çıkarmadığı Osmaniye’de yine rekor kırdı. MHP, Bayburt, Osmaniye, Manisa ve Kastamonu da yüksek oy aldı. MHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın memleketi Erzincan’ı kazanması sürpriz oldu.

2014 yerel seçimi istatistiklerine bakıldığında MHP oylarındaki artış net bir şekilde ortaya çıktı. MHP’nin oy deposu olan ve “Selçuklu Hilali” olarak bilinen bölgede milliyetçi oylar evine döndü. Aksaray, Karaman, Niğde, Kırıkkale, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Yozgat, Tokat, Amasya, Kastamonu, Karabük, Çankırı başta olmak üzere İç Akdeniz’den Orta Anadolu’ya kadar uzanan illerde oy oranlarını arttırarak varlığını pekiştirdi. Orta Karadeniz’de de oylarını artıran MHP’nin yeniden milliyetçi oyların çekim merkezi haline geldiği görüldü. Böylece rakamlar, 1 Kasım ve 24 Haziran milletvekili seçimlerinde dönmeye başlayan AK Parti’deki milliyetçi oyların evine dönmeye devam ettiğini ortaya koydu. Ayrıca İYİ Parti’ye yaşanan kaymaların durduğu, hatta geriye yönelim olduğu değerlendirildi.

Haberin Devamı

MHP, Akdeniz’de 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi İYİ Parti’ye oy kayması gerçeği ile karşı karşıya kaldı.