Siyaset MHP, Erdoğan’ın teklifine ‘soğuk’

MHP, Erdoğan’ın teklifine ‘soğuk’

31.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, liderlerle gerçekleştirdiği zirvede gündeme gelen mini anayasa paketinde, “Genelkurmay ve MİT’in Cumhurbaşkanı’na bağlanması” teklifi, MHP’de pek de sıcak karşılanmadı.

MHP, Erdoğan’ın  teklifine ‘soğuk’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, mini anayasa paketinin tartışılmaya başlamasıyla birlikte özel bir ekibe çalışma talimatı verdi. Hukukçulardan oluşan bu ekip, şimdiye kadar OHAL yasası kapsamında çıkan iki kanun hükmünde kararnameyi anayasaya uygunluk açısından didik didik ederken, Ak Parti’den gelecek olan anayasa değişiklik teklifinin ne olabileceği konusunda da kafa yoruyor. “Millet yararı, devlet ihtiyacı ve darbe yangınını söndürme” kriterlerini baz alan MHP, OHAL kampsamındaki anayasa değişkliklerinin süratle yasalaşması için destek vermeye hazır görünüyor.
Başkanlık altyapısı
Ancak, Erdoğan’ın TBMM Başkanlık Divanı’nda dile getirdiği, “Genelkurmay ve MİT’in Cumhurbaşkanı’na kuvvet komutanlıklarının da Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması” önerisi MHP’de şüpheyle karşılanıyor. MHP, devletteki yangını söndürmek isterken gelecek yılları etkileyecek geri dönülmez yanlışların yapılmasına da seyirci kalmak istemiyor. MHP; Genelkurmay ve MİT’in Başbakan’a bağlı olduğu konusunda mevcut anayasada zaten düzenlemelerin bulunduğu, bu iki önemli makamın iktidarla eş güdüm içinde çalışmaları ve karar mekanizması açısından bir sıkıntı bulunmadığı tespitini yapıyor.
Böyle bir adımın darbe girişimi sonrası yaşanan sıkıntının aşılmasında ne gibi bir faydası olacağı konusunu da irdeleyen MHP, çok da öncelikli bir düzenleme olduğuna inanmıyor. Genelkurmay ve MİT’in bu ortamda Cumhurbaşkanı’na bağlanmasının, “fırsattan istifade” olabileceğini düşenen MHP yönetimi, Erdoğan’ın hep aklında bulunan başkanlık sisteminin kilometre taşlarını bu tür küçük düzenlemelerle döşemekte olduğu inancını taşıyor.
Fıkralı benzetme
Hatta MHP’de bu konuda hapishanedeki bir hastaya ilişkin fıkra bile anlatılıyor:
“Hasta olan bir mahkûm doktora götürülüyor, hapishaneye bir bacağı kesik geliyor. Rahatsızlığı devam ediyor yine hastaneye götürülüyor. Bu kez bir kolu kesilmiş olarak dönüyor. Hapishane yöneticisi ise ‘anladım seni gidi seni, parça parça firar ediyorsun’ diyor.”
MHP, Ak Parti’nin darbe girişimi sonrası ortalık yangın yerine dönmüşken ve OHAL düzenlemelerine dönük düzenlemelere muhalefet katkı vermeye hazırken, başkanlık sisteminin alt yapısı izlenimi veren bu düzenlemeleri doğru bulmuyor.
Bahçeli, parti yöneticilerine, Ak Parti’nin henüz anayasa önerilerini getirmediği, bu tür tekliflerin paket içinde olup olmadığının bilinmediğini belirterek, “sabır” tavsiye ediyor. Bahçeli, yarın Başkanlık Divanı ve hafta içinde toplayacağı MYK’da Erdoğan’ın teklifinin enine boyuna ele alınarak bir karara varılacağını dile getiriyor.