Siyaset MHP’nin stratejik 5 hedefi

MHP’nin stratejik 5 hedefi

19.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

MHP kurultayında genel başkanlık için tek aday olarak yarışan ve bin 277 delegenin oyu ile liderliğini tazeleyen Bahçeli konuşmasında partisinin 2023 hedeflerini açıkladı... Bahçeli hedefleri “Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne sahip çıkmak, yeni anayasa, milli ekonomik sistem inşası, terörle mücadele, küresel ve bölgesel diyalog” olarak sıraladı...

MHP’nin stratejik 5 hedefi

 

ÖNDER YILMAZ  -  MEHTAP GÖKDEMİR - YAVUZ ÖZDEN

Haberin Devamı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 13. Olağan Büyük Kurultayı’nda bin 277 delegenin oyu ile 10. kez genel başkan seçildi. Kurultay konuşmasında MHP’nin 2023 stratejik hedeflerini açıklayan Bahçeli, HDP’nin kapatılması konusunda ise sert konuştu. Bahçeli, yaklaşık 1 saat süren konuşmasında özetle şu mesajları verdi:

ADAYIMIZ ERDOĞAN: 2023’de Cumhurbaşkanı adayımız bellidir, o muhterem isim Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımıza, AK Partili kardeşlerimize huzurlarınızda teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

SEÇİM ZEHİR AŞISI: Kovid-19 virüsü gibi, zillet de bulaşıcıdır, devamlı mutasyona uğramaktadır. Zilletin aşısı da 2023 yılının Haziran ayında demokratik vasıtalarla yapılacak, ama bu aşı zillete zehir olarak yansıyacaktır. Erken seçim diye, başka seçenek kalmadı diye yutturmaya çabalayanlar iyi bilsinler ki, seçimler zamanında yapılacak, Türkiye rotasından çıkmayacaktır.

Haberin Devamı

SİSTEMDEN DÖNÜŞ YOK: MHP olarak, 2023 ve takip eden on yılları kapsayan stratejik hedeflerimizin ilki, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne, yani Türk Tipi Başkanlık Modeli’ne sahip çıkmak, ilke, kural ve kurumlarıyla yaşamasına hizmet etmektir. Eksik varsa giderilecek, yetersizlik varsa telafi edilecektir. Açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı, Ekonomik Reformlar Paketi müspet ve umut verici gelişmelerin işaret fişeğidir. Artık Parlamenter Sisteme geri dönüş yoktur.

YENİ ANAYASA: Bu süreci, sivil, geniş katılımlı, yeni yönetim sisteminin ruhuna ve dokusuna müzahir bir anayasa ile tahkim ve takviye edilmesi ikinci stratejik hedefimizdir. MHP’nin bu kapsamda çalışmaları önümüzdeki birkaç ay içinde tamamlanacaktır. Ayrıca, Siyasi Partiler Kanunu’nu, seçim kanunları değiştirilmeli, Siyasi Etik Kanunu çıkarılmalıdır. TBMM İç Tüzüğü yeni sistemle uyumlu hale getirilmelidir. Milletvekilliği dokunulmazlığı yeni baştan ele alınmalıdır.

YENİ EKONOMİK SİSTEM: Orta sınıfı güçlendirecek, milli burjuvaziyi teşvik edecek bir ekonomik sistem hayal değildir. Üçüncü stratejik hedefimiz, yeni, yerli ve milli bir ekonomik sistemin ihyası ve inşasıdır.

Haberin Devamı

SON TERÖRİSTE KADAR: Dördüncü stratejik hedefimiz, Cumhur İttifakı’nın varlığı içinde terörle amansız mücadeleye, son terörist, son kanlı silahıyla ele geçirilesiye kadar destek vermek, Türk milletini bu şiddet ve dehşet sarmalından çekip çıkarmaktır. Papa’nın, Irak’ın kuzeyini ziyareti anısına bastırılan değersiz pulda sözde Kürdistan haritasının resmedilmesi alçaklıktır, adiliktir, ahlaksızlıktır, organize bir senaryonun parçasıdır.

CHP’YE SERT TEPKİ: Kırmızı çizgilerimizin pembeleştiğini söyleyen çürümüş CHP sözcüsüne diyorum ki, senin her yerin zift gibi kara olmuş haberin yok. Kılıçdaroğlu’na da tavsiyem; aklı varsa kendine saklasın, arayacağı varsa durmasın arasın, yüreği yetiyorsa bölücü dostlarına rest çekip tüm bağlarını koparsın. Ey CHP yönetimi, sizin nereniz Türk ki, Andımız’a sahip çıkacaksınız.

BARIŞ, HUZUR, İSTİKRAR: Türkiye, Türkiye’den büyüktür. Türk dünyası, dünyadan büyüktür. Bu nedenle, hem ülkemizde, hem de küresel ve bölgesel zeminde diyalog, barış, huzur, sükûnet ve istikrar beşinci stratejik hedefimizdir.

Haberin Devamı

‘Cumhur İttifakı vatan nöbetinde’

Kurultayda genel başkan seçiminin ardından, MYK ve MDK seçimine geçildi. Bin 271 delegenin oy kullandığı seçimde, 22 geçersiz oya karşı bin 249 oyla Bahçeli’nin blok listesi kabul edildi. Sonuçların açıklanmasının ardından teşekkür konuşması yapan Bahçeli özetle şunları söyledi:

“Biliniz ki, sizlerle iftihar ediyor, hepinize güveniyorum. Partimiz üzerinde oyun kuranları bir kez daha mahcup ettiniz. Kulisleri, lobileri, spekülasyonları, algı oyunlarını buruşturup attınız. Milliyetçi-Ülkücü Hareket buradan haykırmakta ve uyarmaktadır. Bu cennet vatan sahipsiz değildir. MHP ayaktadır. Cumhur İttifakı vatan nöbetindedir. Türkiye’nin yükselen gücünden gözleri korkan Bizans ve Haçlı kalıntıları Sevr’i tekrar tedavüle sokma hayali taşısalar da, buna cumhurun ittifak ve irade ruhunun gücüyle karşı duracağız. Bu devleti yıktırmayacağız, vatanı parçalatmayacağız. Cansa can vereceğiz, kansa kan dökeceğiz, Türklüğün bekasını lekeletmeyeceğiz.”

Haberin Devamı

‘HDP’nin kapatılması namus görevi’

Konuşmasında HDP’nin kapatılması tartışmalarına da değinen Bahçeli şunları söyledi:

“Terörist sevk ve hazırlık merkezi olan HDP, ayranımızı kabartmasın. HDP, PKK’dır, cinayettir, bölücülüktür, masumlara, çocuklara, gençlere kadınlara ölüm tuzağıdır. HDP’yle ittifak kurmak, terörist Demirtaş ile kahvaltı planları yapmak hıyanete ortak edecektir. HDP, siyasi kisveye bürünmüş suç örgütüdür, herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılması tarihe, millete, adalete ve gelecek nesillere namus görevidir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılma istemiyle hazırladığı iddianameyi Anayasa Mahkemesi’ne göndermesi milletin yüreğine su serpmiştir.”

MHP’nin stratejik 5 hedefi

Erdoğan’dan tebrik telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanlığı’na yeniden seçilen Bahçeli’yi telefonla arayarak tebrik etti. Erdoğan, Cumhur İttifakı olarak milletin desteğiyle tarihi bir dönemde üstlendikleri önemli sorumlulukla Türkiye’yi her alanda büyütmeye ve güçlendirmeye devam edeceklerini ifade etti.

Bahçeli, iki yardımcısını liste dışı bıraktı

MYK’nın yarısı değişti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 13. Olağan Büyük Kurultay’da MHP’yi 2023’e taşıyacak yönetim kadrosunu belirledi. MHP’nin en büyük karar organı olan Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) yarısını değiştiren Bahçeli, 75 MYK üyesinden 37’sine bu dönem görev vermedi. Genel Başkan Yardımcıları Hidayet Vahapoğlu ve Emin Haluk Ayhan da liste dışı kalan isimler arasında yer aldı.

MYK’daki yeni isimler

Kurmaylarından oluşan 15 kişilik Başkanlık Divanı üyelerinden 13’üne, MYK listesinin ilk sıralarında yer veren Bahçeli, Genel Başkan Yardımcıları Hidayet Vahapoğlu ve Emin Haluk Ayhan’ın yanı sıra, milletvekilleri Ayşe Sibel Ersoy ve Sefer Aycan’ı da yeni MYK’sına almadı. Bahçeli, yeni MYK’da beş yeni milletvekilini görevlendirdi. MYK’ya giren yeni isimler şöyle: “İsmail Özdemir, Mehmet Celal Fendoğlu, Muharrem Varlı, Sermet Atay, Hayati Arkaz, İbrahim Özbay, Ali Uçak, Seçkin Odabaşı, Afşin Birden, Ahmet Kürşat Azkur, Bülent Maşaoğlu, Derya Bulut, Bahadır Bumin Özarslan, Turan Şahin, Filiz Kılıç, Emrullah Türe, Ahmet Savaş Çolak, Hüseyin Yıldız, Eyüp Gönültaş, Tarkan Toper, Pelin Yılık, Gökhan Türkeş Öngel, İbrahim Uzun, Murat Turna, Turan Şener, Uğur Öztürk, Serdar Soydan, Ahmet Selim Yurdakul, Cengiz Şahin, Fevzi Altuntaş, Yavuz Tellioğlu, Şahin Gürz, Beşir Tatar, Muhammed Köse, Hüseyin Edis, Ömer Ekici.”

MYK dışı kaldılar

75 asil üyeden 37’sine yeni MYK’da yer vermeyen Bahçeli, 38 MYK üyesine yeni dönemde de kurulda görevlendirdi. MYK’da yerlerini koruyan bu isimler de şunlar:

“Edip Semih Yalçın, İsmet Büyükataman, Feti Yıldız, İzzet Ulvi Yönter, İsmail Faruk Aksu, Mustafa Kalaycı, Mevlüt Karakaya, Sadir Durmaz, Yaşar Yıldırım, Kamil Aydın, Fatih Çetinkaya, Kadir Şekerci, Abdurrahman Başkan, Tamer Osmanağaoğlu, Ahmet Özyürek, Mehmet Taytak, Cemal Çetin, Nevin Taşlıçay, Ferhat Çakıroğlu, Özgür Bayraktar, Nur Tuğba Aktay, Murat Kotra, Volkan Dudu, Yüksel Kaleci, Nevzat Ünlütürk, Bahadır Alperen, Davut Haskırış, Ahmet Yiğit Yıldırım, İbrahim Çiftçi, Mehmet Duygulu, İbrahim Ünal, Volkan Uygunuçarlar, Musa Küçük, Hasan Özarslan, Ömer Çağlar Yılmaz, Deniz Debboylu, Necmi Yıldırım, İdris Aydın.”

Kadın sayısı 6’ya düştü

MYK’da kadın üyelerde de radikal değişikliğe giden Bahçeli, listede sadece altı kadına yer verdi.

Bahçeli, dokuz kişilik Merkez Disiplin Kurulu’nda (MDK) da, Hami Korkmazlı, Gencer Özdemir, Mehmet Azar ve Fevzi Fırat Gözüyeşil’i listeye almadı. Taner Gökçek, Cemil Yavuz Aksu, Emin Alper Öztürk, Fazıl Çağrı Kuş ise MDK’nın yeni üyeleri oldu. MDK Başkanı Halil Öztürk, Niyazi Paksoy, Muhammet Tekin, Kürşat Türker Ercan ve Duygu Kurban Gözüoğlu ise, MDK’daki yerlerini korudu.

MHP’nin stratejik 5 hedefi

KURULTAY NOTLARI...

İller ilk kez tam kadro

MHP’nin; “İstiklal için birlik, istikbal için dirlik” ve “Kazanan Türkiye olacak” temalı 13. Olağan Büyük Kurultayı Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Kurultay salonunda Cumhuhur İttifakı’na yönelik afişler dikkati çekti. CHP, HDP ve İYİ Parti’nin davet edilmediği kurultaya, AK Parti yüksek profilli bir heyet gönderdi. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Genel Başkan Yardımcıları Erkan Kandemir, Mehmet Özhaseki, Jülide Sarıeroğlu, ittifak ortaklarının kurultayını takip etti. Kurultaya BBP, DSP, Yeniden Refah Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Anavatan Partisi temsilcileri de katıldı.

- Salonda Türk Bayrağı ve MHP bayrağının yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk, Devlet Bahçeli ve Alparslan Türkeş’in posteri de yer aldı.

- Bahçeli, salona saat 09.35’de geldi. Partililerin ayakta karşıladığı Bahçeli, salonda tur atmadan genel bir selamlama yaparak yerine geçti.

- Kurultayda Divan Başkanlığı’na seçilen Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, üst üste üç defa bu görevi üstlenerek bir ilke imza attı. Yalçın, kurultayın bir toy havasında gerçekleşeceğini söyledi. Kurultay’daki bir başka “ilk” ise, MHP tarihi boyunca ilk kez bu dönemde 81 ilin kongresini tamamlayarak kurultayda temsil edilmesi oldu.

36 delege pozitif

- Salonda Kovid önlemleri en üst düzeyde alındı. Delegelerin yanı sıra görevliler ve basın mensuplarından test yaptırmaları talep edildi. Yalçın, sonuçlarını açıklarken, test sonuçları pozitif çıkanların salona alınmadığını belirterek, “Bu sayı 36 civarındadır. Andırın ilçe başkanımız da kalp krizi geçirdi şu anda hastanede. Dolayısıyla burada hazır bulunup oylamaya katılan delegelerin tümünün oyunu, bin 277 oyu almak suretiyle Sayın Bahçeli genel başkan seçilmiştir” dedi.