Siyaset Millet ne derse biz onu yaparız

Millet ne derse biz onu yaparız

28.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yabancı gazete ve televizyonlara açıklama yapan Başbakan Yıldırım, darbe girişimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu, idam cezası konusunda da ‘Milletin taleplerini duymazdan gelemeyiz’ dedi

Millet ne derse biz onu yaparız

Başbakan Binali Yıldırım, “Türk ordusu darbe yapmamıştır. Türk ordusunun içinde asker üniforması giyen terörist bir grubun adamları Türk ordusunun tankını, topunu, uçağını, helikopterini izin almadan dışarı çıkararak halkın üzerine ateş açmak suretiyle yönetimi zorla ele geçirme teşebbüsünde bulunmuştur ve bunlar etkisiz hale getirilmiştir” dedi.

Yıldırım, İngiliz Sky News kanalına yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından soruşturmaların sürdüğünü, sürecin henüz tamamlanmadığını kaydetti. Türkiye’de idam cezasının getirilip getirilmeyeceğine ilişkin soruya Yıldırım, şu yanıtı verdi:

“Vatandaşlar haykırıyor: ‘İdam gelsin, idam gelsin’. Bütün meydanlarda tek ses bu. Türkiye demokratik bir ülke, demokrasi ile yönetiliyor. Milletin taleplerini duymazdan gelemeyiz. Ancak idamın tekrar geri gelmesi, bizim, ‘hadi idamı getiriyoruz’ dememizle olmuyor. Adaletle hareket etmemiz lazım. Çünkü Türkiye bir hukuk devleti.”

‘Biz milleti dinleriz’

Avrupa Birliği’nden (AB) idam cezasıyla ilgili açıklamaların anımsatılması üzerine ise Yıldırım, “Biz milletimizi dinleriz. Önce milletimizi dinleriz, sonra da başkalarını dinleriz. Milletimiz ne derse onu yaparız” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in, “Türkiye’de idam cezasının geri getirilmesi halinde AB üyelik sürecinin duracağına” ilişkin sözlerinin anımsatılması üzerine Yıldırım, Juncker’in daha dikkatli açıklamalar yapması gerektiğini kaydederek, “Türkiye böyle bir tehditle mücadele ederken parmağını kaldırıp Türkiye’ye tehdit savurması onun haddi değil, kusura bakmasın” diye konuştu.

Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğinin ABD makamlarına bildirildiğini ifade eden Yıldırım, “NATO’ya, Türkiye’de her şeyin yolunda olduğuyla ilgili nasıl bir teminatta bulundunuz” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bunun adını doğru koyalım. Türk ordusu darbe yapmamıştır. Türk ordusunun içinde asker üniforması giyen terörist bir grubun adamları Türk ordusunun tankını, topunu, uçağını, helikopterini izin almadan dışarı çıkararak halkın üzerine ateş açmak suretiyle yönetimi zorla ele geçirme teşebbüsünde bulunmuştur ve bunlar etkisiz hale getirilmiştir.”

‘Onu öyle kabul edeceğiz’

Yeni İngiliz hükümeti ve Türk kökeniyle de bilinen İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la ilgili de Yıldırım, “Her ne kadar Dışişleri Bakanı, eski Belediye Başkanı dedesinin hatırasına yeterince hürmet göstermese de yine de olur, onu da öyle kabul edeceğiz” diye konuştu. Yıldırım, “Boris Johnson’ı sevip sevmediği” sorusuna, “Acayip garip laflar ediyor. Dışişleri Bakanlığında da inşallah çam devirmez” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

ABD’ye: Deliller açık

Başbakan Yıldırım, ABD’deki Wall Street Journal gazetesine yaptığı açıklamada da, ABD’nin, 15 Temmuz darbe girişiminin ardındaki, ABD’de ikamet eden Fetullah Gülen’in iadesine ilişkin yaklaşımından “üzüntü” duyduklarını belirterek, “ABD sürekli bizden belge istiyor. 265 kişi öldürüldüğünde, uçaklar tarafından bombalandığında ve tanklarla üzerlerinden geçildiğinde ne tür belgeye ihtiyacınız olacak? Deliller açık. Elimizde darbe şüphelilerinin emri bu kişiden (Fetullah Gülen) aldığına yönelik ifadeleri var” dedi.

Röportaja yer verilen habere göre Yıldırım, ABD’de 2001 yılındaki 11 Eylül saldırıları Amerikan halkını nasıl etkilediyse, 15 Temmuz’daki kanlı darbe girişiminin de Türk halkını o kadar sarstığını vurguladı.

Başbakan Yıldırım İngiliz Guardian gazetesine yaptığı değerlendirmede ise, “Türkiye ve ABD çok uzun geçmişe dayanan dostça ilişkilere sahiptir, müttefik ve stratejik ortak olmuştur” dedi. Fetullah Gülen’i “terör örgütü lideri” olarak nitelendiren Yıldırım, “ABD’nin bu terör örgütü liderinin yanında olacağına inanmıyoruz” diye konuştu. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)