20.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Komisyon Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 4,5 saat süren bir toplantı yaptı. Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın da katıldığı toplantının ardından Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı açıklama yaptı.
Yetki yasasıyla KHK
Seçimlere kadar uyum düzenlemelerine ilişkin alan temizliği yapılacağını belirten Yazıcı, bunun için Meclis’ten uyum düzenlemelerinin KHK ile çıkarılması için ‘yetki yasası’ çıkarılacağını söyledi. Anayasaya göre siyasi haklar ve ödevler konusunda yetki yasasına dayanılarak KHK çıkarılamadığını anlatan Yazıcı, Siyasi Partiler Yasası, seçim mevzuatı, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yasası’nda yapılacak değişiklikler ve teknik düzenlemelerin yer alacağı 8-10 maddelik uyum paketinin ise TBMM’den geçirileceğini belirtti. Pakette Cumhurbaşkanlığına adaylık başvurularının nasıl yapılacağının düzenleneceğini kaydeden Yazıcı, 100 bin seçmenin Cumhurbaşkanı adayı göstermek için ilçe seçim kurullarına kimlikle başvuracağını ve kendisine başvurusuyla ilgili alındı belgesi verileceğini açıkladı.
Alternatiflerden biri olan noter üzerinden aday gösterme yönteminden ise oluşacak masraf nedeniyle vazgeçildi. Yazıcı, “Bir seçmen sadece bir kişi aday gösterebilir.” dedi.
Bir kişinin hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliğine aday olmasının mümkün olmadığını belirten Yazıcı, “Cumhurbaşkanı seçilen kişinin milletvekilliğinden istifa etmesi gerekiyor” dedi.