Siyaset Miniklere manevi eğitim

Miniklere manevi eğitim

28.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Miniklere manevi eğitim

Miniklere manevi eğitim


8. Beş yıllık Kalkınma Planı Meclis'te onaylandı. Verilen önergeler sonucu, Türkçe'nin yabancı etkilerden korunması ve okul öncesi 'manevi' eğitim verilmesi eklendi


       TBMM Genel Kurulu'nda 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı görüşmeleri dün sabaha karşı tamamlanabildi. Görüşmelerde verilen önergelerle "okul öncesi çocuklara milli - manevi eğitim verilmesi, Türkçe'nin yabancı etkilerden korunması için önlem alınması" gibi ekler yapılırken Fethullah Gülen cemaatinin Orta Asya'daki okullarına denklik tanınması istemi reddedildi.

Önerge enflasyonu

       Çoğunluğunu FP'lilerin verdiği 140'ı aşkın önerge, iktidar partilerinin yöneticilerini telaşlandırdı. Önergelerin hepsinin görüşülmesi halinde çalışma süresinin 10 saat daha uzayacak olması iktidar grup başkanvekillerini muhalefeti ikna turuna çıkmaya yöneltti. İktidar ve muhalefet, 19 önergenin ortak önerge haline getirilmesi, diğerlerinin ise çekilmesinde uzlaşmaya vardı.

Gülen okullarına denklik yok

       Hükümet, bölgesel yatırımlara ilişkin önergelere destek vermemesine karşın FP'li Turhan Alçelik Giresun'a havaalanı yapılmasına ilişkin önergesinde ısrar etti. Bu önerge ile birlikte reddedilen yedi önerge arasında Fethullah Gülen'in Ortaasya'daki açtığı okullar ile Mısır'daki El - Ezher Üniversitesi'nden mezun olanlara denklik hakkı verilmesi istemi de yer aldı.

Türkçe'ye sıkı koruma

       Hükümetin katılımı ile kabul edilen önergeler ile plana eklenen unsurlar şöyle:
       * Türkçeyi tehdit eden yabancı kelime kullanımının önlenmesi yasal düzenleme.
       * Osmanlı arşivlerinin tasnifi.
       * Örgün, yaygın ve teknik eğitimi özendirici önlem alınması ve üniversite sınavlarına eşit koşullarda girilmesi.
       * Yatırımlara devlet yardımının "en kısa" sürede yapılması, üniversiteye giremeyenlere beceri kazandırma önlemlerinin alınması.
       * Emekli Sandığı'na ilişkin gayrimenkullerin rantabl kullanımı.
       * Vergide tam otomasyon ağı kurulması.
       * Kamu harcama reformunun gerçekleştirilmesi.
       * Okul öncesi dönemde toplum tabanlı milli, manevi ve ahlaki değerlere sahip eğitimin yapılması, eğitim sisteminin Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, demokrat, özgürlükçü, manevi değerlere bağlı, milli kültürü bilen, bilim çağı insanı olarak eğitilmesi.
       * Doğu ve Güneydoğu'da köye dönüş yapmak isteyenler için ekonomik ve sosyal altyapıya önem verilmesi.
       * Dini bilgilerin örgün ve yaygın eğitimde verilmesine devam edilmesine ilişkin önerge de DSP dışındaki partilerin oylarıyla kabul edildi.

FP: Kapatma yerine seçim vetosu

       FP Genel Başkanı Recai Kutan, "Bu planda iktidarın vizyonu ve görüşü yok. Teknisyenlerin hazırladığı bir plan. Dünya gerçeklerini yine göremedik" dedi.
       FP sözcülerinden Altan Karapaşaoğlu, siyasi örgütlenmenin kısıtlanmasının gündeme geldiğini, sosyal yapının bozulduğunu, mafyanın devlet kurumları içine sızdığını iddia etti. Grup Başkanvekili Bülent Arınç, siyasi partileri kapatma yerine, partilere devlet yardımının kesilmesi ya da seçimlerden alıkoyma gibi yaptırımların uygulanabileceğini kaydetti.

DYP: Cezaevleri üç yıldızlı otel

       DYP'nin ilk sözcüsü Kemal Kabataş, planın 1960'larda hazırlanan planların genel yapısı dışına çıkamadığından yakınırken, hükümetin enflasyon hedefini tutturamayacağını savundu. Murat Akın "Hükümet, ülke ekonomisini Cotarelli'ye havale ederek Türkiye'yi küçük düşürmüştür" dedi. Ramazan Gül, Türkiye'de cezaevlerinin üç yıldızlı otellere dönüştüğünü, yurtdışındaki kaçakların bu nedenle Türkiye'ye gelmek istediklerini söyledi.

ANAP: Planın Türkçesi tam bir felaket

       ANAP sözcülerinden Agah Oktay Güner, planın yazımında "bozuk Türkçe" kullanılmasını "felaket" olarak nitelendirdi. Aydın Ayaydın da, merkezi memur seçme sınavının olumlu bir gelişme olduğunu, ancak bölgesel merkezi sınav sisteminin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Birkan Erdal, ekonomide kalıcı başarılar sağlanmasının siyasi istikrardan geçtiğini vurguladı ve "Enflasyonun mutlaka düşürülmesi gerekmektedir" dedi.

DSP: Gençlere satranç ve zeka oyunları

       DSP'li Ramis Savaş, planlı dönemde yapılan iki hatayı, "kısıtlı olan iç ve dış kaynakların verimli kullanılmaması ve yatırımların yarım bırakılması ile nüfus artış hızının düşürülememesi" olarak sıraladı.
       Cafer Tufan Yazıcıoğlu da, gençlere önem verilmesini istediği konuşmasında, zeka oyunları ve satrancın gençler arasında ön plana çıkartılmasını istedi.

MHP: 20 YILLIK HEDEF

       MHP'li Mehmet Arslan, yolsuzluk ile mücadelenin milli siyaset konusu haline getirilmesi gerektiğini belirtti. Mihrali Aksu, tarım alanındaki sıkıntıların çözülmesi gerektiğini söyledi. MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse de, yeni plan ile Türkiye'nin 20 yıllık hedefinin belirlendiğini, planda din ve vicdan özgürlüğünün önemsendiğini söyledi.