09.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
ESENGÜL DEMİRBAŞ İstanbul
Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, dün İstanbul’da halkla biraraya geldi. Marmaray’a binen ve Marmaray projesine katkı veren devlet adamlarını tebrik eden İhsanoğlu, cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik ‘Monşer’ eleştirisine, “‘Monşer’ kelimesini bilmeyenlere bir ufak dipnot vereyim. Monşer demek ‘Azizim’ demek. Bana ‘Azizim’ dedilerse çok müteşekkirim” sözleriyle yanıt verdi. İhsanoğlu, Anayasa’ya göre icra yetkisinin Başbakan’a ait olduğunu hatırlattı.
İhsanoğlu, seçim çalışmaları kapsamında dün Kadıköy’deki Salı Pazarı’nı gezdi. Pazar esnafıyla selamlaşan İhsanoğlu’na CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve bazı partililer eşlik etti.
“Kadınlar duygulandırıyor”
Halkın demokratik bir alternatif arayışı içerisinde olduğunu özellikle de kadınların söylediklerinin kendisini çok duygulandırdığını belirten İhsanoğlu, “Eminim ki, kadınlarımız demokrasi imtihanında en üst sınıfa geçmişlerdir ve en yüksek puanı bizim kadınlarımız alacaklardır. Aynı şekilde gençlerimiz, çok yakından ilgileniyorlar. Bunlar beni çok mutlu ediyor” dedi.
İhsanoğlu, pazarda yanına yaklaşan bir kadının Suriyeli mültecilerden rahatsız olduğunu belirterek buna nasıl bir çözüm bulacaklarını sorması üzerine, “Vücudun tamamı hasta. Bir milyondan fazla Suriyeli mülteci girdi buraya. Türkiye’nin bunu halletmesi lazımdı. Türkiye’nin buna kapı açmaması lazımdı. Ama kapıyı açanlar, ‘Herkes gelsin’ diyenler nerede? Biz bunlara isyan ettiğimiz için yola çıktık. Biz diyoruz ki bu politikalar yanlıştır. Bunları düzeltmek lazım. Seçilecek cumhurbaşkanı bu yanlış politikaları devam ettiren bir pozisyonda olmamalı” diye konuştu.
Pazar ziyaretinin ardından Üsküdar Marmaray istasyonu’na geçen İhsanoğlu, Marmaray’a binerek Yenikapı’ya geçti. İhsanoğlu, Marmaray’la yolculuk edeceğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
“Marmaray, Türkiye’nin, İstanbul’un rüyalarından birisiydi. Bu rüya gerçekleşmiştir. Bu projeye katkısı olan devlet adamları, bürokratlar, teknokratlar, bunu yapan Türk mühendisleri ve işçileri ve İstanbul halkını tebrik ediyorum. Bu projeye katkısı olan herkese minnettarız.”
Cumhurbaşkanlığı’nın icra makamı mı yoksa temsil makamı mı olduğu şeklindeki soruyu da İhsanoğlu şöyle yanıtladı: “Anayasa’nın 104. Maddesi cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini sayar. Bu Anayasa’ya göre seçim yapılacağına göre, cumhurbaşkanı andını bu Anayasa’ya göre içeceğine göre, Anayasa’nın 104. Maddesi der ki; ‘Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ve milletinin bütünlüğünü temsil eder. Üç, anayasanın uygulanmasını gözetler. Dört, devlet kurumlarının ahenk içinde çalışmasını sağlar.’ Şimdi bunun içerisinde icra yetkisi başbakana, bakanlar kuruluna aittir. Bakanlar kurulunun ve başbakanın üstünde, cumhurbaşkanı vardır. O cumhurbaşkanının başbakanın rolünü alma yetkisi var mı o Anayasa’da?”
İstanbulkart’ını gösterdi
Basına yaptığı açıklamaların ardından Marmaray’a da basınla birlikte binen İhsanoğlu, bir ailenin yanına oturdu. Basın mensuplarının kameraları yüzünden korkan ve ağlayan küçük bir çocuğu sakinleştiren İhsanoğlu 10 dakika süren yolculuğun ardından Yenikapı istasyonunda indi. Yenikapı istasyonu çıkışında cebinden çıkardığı İstanbulkart’ı (Akbil) turnikeye basmak isteyen İhsanoğlu görevlilerin turnikeleri açmasıyla yürüyen merdivene geçti.
‘Devletin artık sopalı elini görmek istemiyoruz’
İhsanoğlu, Kürt sorununa ilişkin bir soru üzerine de, bin senelik coğrafyada beraber yaşama kültürünün halkın genlerine, kromozomlarına işlediğini kaydetti. ‘Aramızdaki farklar nedir?’ diye soran İhsanoğlu, ardından da “Dilin ötesinde siz bana bir fark gösterebilir misiniz? Daha çok insan hakları, daha çok hürriyetler sağlamamız lazım. Avrupa’nın normlarına ulaşmamız lazım. Biz devletin artık sopalı elini görmek istemiyoruz. Göstermek istemiyoruz. Devletin baba gibi herkesi kucaklaması lazım. Böylesine hassas bir konunun çözümünün Meclis çatısı altında olması gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Füsun İhsanoğlu twitter’a girdi
İhsanoğlu’nun eşi Füsun İhsanoğlu da sosyal medyayı kullanmaya başladı. Füsun İhsanoğlu, “ihsanoglufusun” adlı resmi twitter hesabından ilk tweetini de atarak, “Annelerin ve yetiştirecekleri nesillerin adil ve iyi eğitim almaları toplumun gelişim seviyesine sınırsız katkılar sunar” dedi. Füsun İhsanoğlu, birkaç saat içinde 789 takipçiye ulaştı.