Siyaset Mücadele mutabakatı

Mücadele mutabakatı

16.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erdoğan-Obama zirvesinde IŞİD terör örgütüyle mücadele konuşuldu. Erdoğan, “Stratejik ortak olarak bundan sonraki süreçte de dünya barışına bir katkıda bulunmak için Sayın Barack ile dayanışmamızı kararlılıkla devam ettireceğiz” dedi. Obama da Türkiye’nin, IŞİD’le mücadelede güçlü ortak olduğunu söyledi

Mücadele  mutabakatı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama dün Antalya’da bir araya geldi. IŞİD’e karşı baskıların artması yönünde mutabakatın çıktığı görüşmede, terörle mücadeledeki dayanışmanın artacağı vurgusu yapıldı.

Haberin Devamı

Antalya’ya dün gelen Obama, G20’deki ilk görüşmesini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptı. Erdoğan, Obama’yı görüşmenin yapılacağı otele gelişinde, kapıda karşıladı. Sıcak bir şekilde tokalaşan ikili daha sonra samimi bir şekilde içeri girdi. Regnum Otel’deki golf evinde saat 10.40’da başlayan görüşme 65 dakika sürdü.

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, AK Parti İstanbul Milletvekili Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da katıldı. Görüşmede, Amerikan tarafından da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’in yanı sıra diğer yetkililer bulundu. Erdoğan’ın heyetinde 1 Kasım’dan önce danışmanlığını yapan Yıldırım ile Albayrak’ın bulunması dikkati çekti. Bu isimlerin heyette yer alması, yeni kabinede de yer alacaklarının mesajı olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

Ortak açıklama

Erdoğan ve Obama, birlikte açıklama da yaptı. Erdoğan, “değerli dostum” diye takdim ettiği Obama ile heyetlerarası görüşmelerini bitirdiklerini belirterek, G20 Liderler Zirvesi’nin Paris’teki terör saldırılarının ardından gerçekleştirildiğini söyledi. Paris’teki terör saldırısını kınayan Erdoğan, “Dünyadaki uluslararası terörizme yönelik tavrımız G20 Zirvesi’nden çok kesin, keskin ifadelerle inanıyorum ki karşılığını bulacaktır” diye konuştu.

Kolektif bir terör

Erdoğan, “Kolektif bir terörizm anlayışıyla karşı karşıyayız. Terörün dini, ırkı, milleti, vatanı yoktur ve Fransa’da, Paris’tekinde de aynen Ankara’da, Gaziantep’te olduğu gibi, Suruç’ta, Diyarbakır’da olduğu gibi kolektif bir terörle karşı karşıya kaldık. Bu terör eylemi sadece Fransız halkına karşı değildir, tüm insanlığa karşıdır” dedi.

Dünya barışına katkı

G20 Liderler Zirvesi’nde aynı zamanda iklim değişikliği, mülteciler meselesi, dünyadaki finansal ve ekonomik gelişmelerin değerlendirileceğini belirten Erdoğan, “Sayın Barack ile aynı zamanda Suriye’de DAEŞ ile olan mücadeleyi ele alma fırsatımız oldu. Koalisyon güçleri noktasında bundan sonraki süreçte atacağımız adımları değerlendirme fırsatı bulduk. Model ortaklar olarak, stratejik ortak olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına bir katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Görüşmede neler konuşuldu?

Görüşmenin ana gündemini Suriye’de yaşanan kriz ve bunun bölgeye etkisi ele alındı. Erdoğan’ın görüşmede Suriye’de Esad’ın bir an önce gitmesi gerektiğini belirterek, halkın istediği rejim gelirse bölgenin istikrarına katkı sağlayacağını dile getirdiği öğrenildi. IŞİD’e yönelik bundan sonra neler yapılacağının da konuşulduğu görüşmede olası kara hareketinin de değerlendirildiği belirtildi. Erdoğan’ın mücadelenin sadece hava hareketiyle yeterli olmayacağına yönelik mesajlar verdiği öğrenildi.
Erdoğan’ın görüşmede ayrıca Suriye’de eğit-donat yapılması, terörden arındırılmış bölge ve uçuşa yasak bölge ilan edilmesini dile getirdiği ifade edildi. Erdoğan, özellikle terörden arındırılmış bölgenin olmasının mültecilerin birçok ülkeye gidişini de durduracağını belirtti.
Erdoğan’ın ayrıca IŞİD ile mücadele için PYD’ye destek verilmesinin sakıncalarına yönelik mesajlar verdiği de öğrenildi. Erdoğan, PYD’nin Fırat’ın batısına geçmesine izin vermeyeceklerini de görüşmede dile getirdi.
Obama: Türkiye güçlü ortak
ABD Başkanı Obama ise Türkiye’nin, Suriye ve Irak’ta DAEŞ tehdidiyle mücadelede ABD ve diğer koalisyon üyelerinin güçlü ortağı olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Antalya halkına misafirperverlikleri ve G20 Zirvesi’ne yaptıkları tüm hazırlıklar için teşekkür eden Obama, G20 Zirvesi’nde öncelikli olarak küresel ekonomi konularını ele aldıklarını ancak Erdoğan’ın da belirttiği üzere Paris’te düzenlenen saldırılar nedeniyle görüşmelere bu konuların da dahil olacağını belirtti.
Obama, “Ankara’daki korkunç terör saldırısında olduğu gibi, çarpıtılmış ideolojilerle masum insanların öldürülmesi sadece Fransa ve Türkiye’ye değil, medeni dünyaya yapılan bir saldırıdır” diye konuştu. Obama, Fransa halkının yanında durduklarını ve bu hain saldırıları düzenleyenlerle yüzleşmek için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
DAEŞ’e baskı artacak
Obama, IŞİD ile mücadele çabalarına da değinerek “Türkiye, Suriye ve Irak’ta IŞİD tehdidiyle mücadelede ABD ve diğer koalisyon üyelerinin güçlü ortağı. NATO müttefikleri olarak DAEŞ’e baskıyı artırmak ve bunun yanında Suriye’de siyasi geçişi sağlamak için birlikte çalışıyoruz” dedi.
Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmenin, Türkiye-Suriye sınırında yabancı savaşçılarla mücadele ve bu konudaki koordinasyonun devam etmesi için çok yardımcı olduğunu dile getirdi. Obama, görüşmede Suriye’de siyasi çözüme ulaşılması için diğer koalisyon ülkeleriyle çabaları iki katına çıkarma konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.
Türkiye’ye övgü
Suriye’ye barışçıl geçişi getirmek ve Paris, Ankara ve dünyanın diğer yerlerinde insanların çok fazla acı çekmesine neden olan IŞİD’in yok edilmesi için Viyana’da sağlanan diplomatik görüşmelerdeki ilerlemeler, diğer koalisyon ülkeleri ve ABD’nin Suriye’ye yardımları konularını da Erdoğan ile ele aldıklarını anlatan Obama, bunun yanında, Türkiye’nin üstlendiği ciddi sığınmacı krizini de görüştüklerini ifade etti.
Obama, ABD’nin Suriyeli sığınmacılar için önemli insani yardımlarda bulunduğuna işaret ederek şu anda ihtiyaç içinde olan mültecilere yardım konusunda Türkiye ve Avrupa ile omuz omuza durduklarının ve sığınmacı sayısını azaltmayı umduklarının altını çizdi.
Obama, Erdoğan ile görüşmesinde ayrıca iklim değişikliği, kapsayıcı büyüme gibi G20 çerçevesindeki diğer konu başlıklarını ele aldıkları söyledi.
Mücadele  mutabakatı
‘Gerçek değil göz yanılması’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Obama’nın yanağına dokunduğu izlenimi veren fotoğrafta, açıdan kaynaklanan bir göz yanılması olduğu anlaşıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlarından Mustafa Varank, Twitter’dan yaptığı açıklamada “G20 zirvesinde Cumhurbaşkanımızla Sayın Obama arasında yansıyan kare sadece açıdan kaynaklanıyor. Gerçeği yansıtmıyor” mesajı ile o anların video görüntüsünü paylaştı. Görüntülerden Erdoğan’ın elini Obama’nın omzuna koymak için kaldırdığı ve fotoğrafın bu sırada çekildiği anlaşalıyor.