Siyaset Muhalefetin ‘Anayasa ittifakı’ Meclis’te toplandı

Muhalefetin ‘Anayasa ittifakı’ Meclis’te toplandı

06.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ile DEVA Partisi’nin, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasının üçüncü toplantısı TBMM’de gerçekleştirildi.

Muhalefetin ‘Anayasa ittifakı’ Meclis’te toplandı

 

BAHAR ATAKAN, MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - TBMM Halkla İlişkiler binasında gerçekleşen toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu katıldı. Edinilen bilgiye göre; toplantıda partilerin kamuoyuna açıkladıkları anayasa değişikliği öngören teklifleri tarandı. Her partinin teklifi ayrı başlıklarda özetlendi. Bundan sonraki toplantılarda, partilerin ayrı ayrı açıkladıkları metinlerdeki ortak ilkeler öne çıkarılarak ilkelerin yazımı aşamasına geçilecek. Çalışmalar sonunda ortaya çıkacak sonuç metninde ise kuvvetler ayrılığının olduğu, Meclis’in yürütme üzerindeki denetiminin tam olarak sağlandığı sisteme ve tarafsız cumhurbaşkanına vurgu yapılacak.

Haberin Devamı

‘İlkeler ortak’

Bahadır Erdem, “Bundan sonra her salı TBMM’de toplanmaya devam edeceğiz. Ana başlıklarımızın ne olduğuna baktık. Ortak ilkelerde aynı şeyleri düşünüyoruz. Ortak ilkelerin içindeki en önemli başlıkları, bütün olarak hazırlayıp Genel Başkanların önüne sunacağız. 6 parti de yaptığımız işten son derece memnunuz. Diğer partiler de bize katılabilir” dedi. Erdem, sonuç metninin yıl başını bulabileceğini söyledi. Muharrem Erkek de çalışmaların son derece verimli geçtiğini belirterek, “Bugün güçlendirilmiş parlamenter sistemin temel ilkelerini görüştük” diye konuştu.

Bülent Şahinalp de “Ana prensiplerde mutabık olduğumuzu gördük. Millet İttifakı’nda olmayan partileri de aramızda görmek isteriz ayrıca” dedi. Bülent Kaya ise “Seçim iş birliği gibi gündelik tartışmanın çok ötesinde demokrasi ittifakı içerisinde bir araya gelmek istiyoruz” dedi. Mustafa Yeneroğlu ise şunları kaydetti: “Birbirimizin önerilerini analiz ettik, mutabakat olasılığının yüksek olduğunu tespit ettik.”

Yazarlar