Siyaset Müreffeh, öncü demokratik ülke

Müreffeh, öncü demokratik ülke

12.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erdoğan İstanbul’da yaptığı cumhurbaşkanlığı seçimi vizyon belgesi toplantısında, 2023 için 4 ana hedef gösterdi, başkanlık sistemi, laiklik, yargı sistemi ve yeni anayasa konularında mesajlar verdi

Müreffeh, öncü demokratik ülke

“Yeni Türkiye Yolunda” başlığı ile hazırlanan 84 sayfalık cumhurbaşkanlığı seçimi vizyon belgesinde ana başlıklar “demokratik, müreffeh, öncü ülke” oldu. Yeni anayasa, yargıda yeniden yapılanma ve başkanlık sistemine geçişe yönelik özel mesajlar veren Erdoğan, siyasi dönüşüm bölümünde ise devlet-din ilişkisine yönelik özel vurgular yaptı. Seçimin anayasadan toplumsal barışa kadar her alanı dönüştürecek bir ‘devrim’ olduğunu vizyon belgesinde dile getiren Erdoğan, yeni Türkiye vizyonunu “hayallerim ve düşlerim” var diyerek uzun uzun anlattı.
Erdoğan vizyon belgesinde yönetim anlayışından siyasi dönüşüme, toplumsal bütünleşmeden adalet ve yargıya kadar ayrıntılı mesajlar verdi. Hoşgörüsüyle, çoğulculuğuyla büyük bir medeniyetin mirasçısı olarak dünyaya açık olmak gerektiğini dile getiren Erdoğan, 2023 yılı için de 4 ana hedef verdi. Erdoğan’ın vizyon belgesinde ayrı ayrı 4 ana bölümde anlattığı hedefler ise “demokrasiyi daha da geliştirmek”, “siyasi ve toplumsal normalleşmeyi sağlamak”, “toplumsal refahı daha da yükseltmek”, “dünyada öncü ülkeler arasına girmek” oldu. Farklılıkların zaaf değil güç olduğu bilincinin yaygınlaştığını vurgulayan Erdoğan, “yeter ki o farklılıklara saygı gösterilsin, o çeşitliliğin kıymeti bilinsin” vurgusu yaptı.

‘Hak ihlaline sıfır tolerans’
2023 yolunda hedeflerinin temel hak ve özgürlükleri her alanda geliştirmek olduğunu vizyon belgesinde vurgulayan Erdoğan, “her türlü insan hakkı ihlaline karşı sıfır tolerans politikası izlemeye devam etmeliyiz. Her türlü insan hakkı ihlalinin, ötekileştirme, ayrımcılık ve dışlama uygulamalarının sona ermesi için oluşturulan mekanizmaların daha etkili çalışmasını sağlamalıyız” görüşünü dile getirdi.

‘Millete saygı ve güven’
Yönetim anlayışına özel bölüm ayıran Erdoğan, bu konuyla ilgili de şu vurguları yaptı: “Bizim yönetim anlayışımız milletimize saygı ve güvene dayanır, millet merkezlidir, uzlaşma kültürüne dayalıdır, eski ve yeni her türlü vesayete karşıdır. Ötekileştirmeyen, ayrım yapmayan aksine birleştiren ve kucaklayan siyaset vizyonumuzu yeni aşamalara taşıyacağız.
Bizim mayamız birliktir. Biz birliğin peşindeyiz. Bizim çağrımız bir inşa davetidir. Bizim davetimiz çoğulcu, eşitlikçi, katılımcı bir demokrasi davetidir. Biz demokrasinin peşindeyiz. Her bir vatandaşımız sürecin parçasıdır ve kader ortağımızdır. Biz taş üstüne taş koyan herkesi kucaklıyoruz, kimseyi reddetmiyoruz.”

3 dönüşüm gerekli
Erdoğan, vizyon belgesinde “siyasi dönüşüm”, “toplumsal bütünleşme” ve “kurumsal dönüşüm” olmak üzere 3 dönüşümün mutlaka gerçekleşmesi gerektiğinin söyledi.
Devlet kurumlarının toplumun beklentilerine, gelişimine ve iradesine uyumlu bir değişim geçirmesi gerektiğini vizyon belgesinde vurgulayan Erdoğan, kurumsal değişimin toplumsal barış için de gerekli olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Yargı yeniden yapılanmalı
Vizyon belgesinin adalet ve yargı bölümünde ise “maalesef olumsuz örnekler yakın zamanda yaşadık. Adalete odaklanmayan yargı siyasallaşmaya başlamaktadır. Bundan siyaset kadar yargı da kaybetmektedir. Yargı teşkilatı milletin tüm farklılıklarının yansıyacağı, hukuka ve adalet idealine uygun yargılanmayı sağlayacak bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Yargının en üst mercileri TBMM üzerinden demokratik meşruiyete kavuşturulmalıdır. Bu şekilde yargı ile millet arasında bir benimseme ve katılım ilişkisi sağlanmış olacaktır. Bu şekilde çoğunluğun veya azınlığın tahakkümüne dayanan bir yargının önüne geçilmiş olur. Böylece hakem sıfatına haiz bir adalet mekanizması kurulabilir” mesajları verildi.

Haberin Devamı

Alevilerin sorunları
Vizyon belgesinde Alevilere yönelik de özel mesajlar yer aldı. Alevi vatandaşların sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Erdoğan, “bu diyalog sürecine yeni bir ivme kazandırarak devam ettirmeliyiz. Ret, inkâr ve asimilasyon politikalarını tamamen ortadan kaldırmalıyız. Bu sürecin istismar edilmesine çarpıtılmasına müsaade etmemeliyiz. Alevilerin sorunlarını karşılıklı anlayış, diyalog, ve ortak gelecek sorumluluğu ekseninde çözmeliyiz” mesajları verdi.

Eyüp’teki cumada başörtülü önlem
Cuma namazını Eyüp Sultan Camii’nde kılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. Özel harekat polisleri yüksek yerlerde görevlendirildi. Önlem alan polisler arasında 4 kadın da vardı. Eyüp İlçe Emniyet Müdürlüğü personeli kadın polisler şık giyimleriyle dikkati çekti. Kadın polislerin cami ve türbe yakınında görev alma ihtimallerine karşı başörtüleri de hazır tutuldu. Ancak kadın polisler bir mağazaya girerek kendilerine yeni başörtüsü aldı.

Vizyon toplantısında ünlüler geçidi
Toplantıya aralarında Zerrin Özer, Ecer Erken, Orhan Gencebay, Şafak Sezer, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Hande Yener, Alişan, Metin Arolat, Rıdvan Dilmen, Berksan, Kutsi, Hülya Koçyiğit, Şahan Gökbakar, Mustafa Sandal, Metin Şentürk, Uğur Işılak, Adnan Polat, Mehmet Ali Aydınlar, Berdan Mardini, Tanju Çolak, İsmail YK, İzzet Yıldızhan, Hidayet Türkoğlu ve Bülent Ersoy’un da bulunduğu çok sayıda ünlü isim katıldı.?Erdoğan kitabını imzaladıktan sonra sanatçılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.