Siyaset Mustafa Balbay'ın çarpraz sorgusu devam ediyor

Mustafa Balbay'ın çarpraz sorgusu devam ediyor

24.11.2009 - 16:33 | Son Güncellenme:

.

Mustafa Balbayın çarpraz sorgusu devam ediyor

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın çapraz sorgusuna devam edildi. Savcıların sorularına sık sık "Daha önce açıkladım"’ diye karşılık veririken, Cumhuriyet savcısı Mehmet Ali Pekgüzel’in darbe çalışmaları içinde yer alıp almadığını sorusuna Balbay, böyle bir çalışmada yer almadığını belirtirken, Mahkeme Başkanı Köksal Şengün de savcıya ‘’Sorduğunuz soruyla ilgili bir tahkikat var mı?’’ diye sordu.

İŞTE O DİYALOG

Haberin Devamı

Savcı: Siz böyle bir darbe çalışması içinde yer almadınız mı? Balbay: Kesinlikle yer almadım.

Mahkeme Başkanı: Sorduğunuz soruyla ilgili bir tahkikat var mı? Savcı: Bu davanın özü. Sarıkız, Ayışığı, Eldiven gibi darbe planları.

Balbay: Gazeteci darbeyi isteyecek en son kişidir. Darbe ortamında kamuoyu önünde mesleğini nasıl yapacak. Eğer bu davada o dönem yargılanacaksa Türkiye’nin o dönemi daha iyi bilmesi gerekir. Ben o dönemin tanığıyım. Ama benim tanıklığım Hilmi Özkök kadar, Recep Tayyip Erdoğan, Aytaç Yalman ve Özden Örnek kadar güçlü değildir.

‘EHLİ DİL’ TOPLANTILARINA YARGITAY ÜYELERİ KATILIRDI

Pekgüzel'in 'Ehli Dil' grubunun kimlerden oluştuğuna ilişkin sorusuna karşılık Balbay, bu toplantılara Danıştay ve Yargıtay üyeleri, müsteşarlar ve bürokratların da katıldığını söyledi.

Pekgüzel'in "28 Şubat'ta bu işi bitirecektik. Bu işi 3 kişi planladık. Bir, Fevzi ve ben. Karadayı bizi uyuttu. 'Hükümet devrilsin ondan sonra' dedi. Bir numara teslim oldu. Bugün durum çok kötü" şeklindeki notları okuyarak, notların kendisine ait olup olmadığını,bu sözleri kimin söylediğini sordu. Balbay'ın bu notların değiştirildiğini öne sürdü.

Pekgüzel, "Bozulan yerleri gösterir misiniz?" dedi. Balbay da anlamın bozulduğunu, bunları tek tek çıkaramayacağını dile getirdi.

‘SUÇ OLUŞTURACAK FAALİYETLER NEDEN SİZİNLE PAYLAŞILDI’

Haberin Devamı

Pekgüzel, Balbay’a ait bir notu okuyarak "Yazıdaki yeni oluşum nedir? Tuncer Kılınç, bu AK Parti'yi yasal yollardan durdurmak mümkün değil, diyerek neyi kast ediyor? Görüşmelerde muhatabınız size ne şekilde karşılık veriyor? Suç oluşturacak faaliyetlerin sizinle paylaşılmasının nedeni nedir? Samimiyet ve güven nereden kaynaklanıyor? Kılınç ile olan görüşmeyi haber yaptınız mı?" diye sordu. Balbay, bunları daha önce yanıtladığını söyledi.

‘MECAZİ ANLAMDA FİTİLİ ATEŞLEMEK LAZIM DEDİM’

Pekgüzel, İlhan Selçuk ile yapılan bir görüşmeye ilişkin Balbay'ın notlar aldığını belirterek, "9 Mart, 12 Mart açısından bakılan olay nedir?" diye sordu. İlhan Selçuk ile ilişkisini daha önceden anlattığını vurgulayan Balbay, Selçuk ile gazeteyle ve ülkeyle ilgili konuları konuştuklarını kaydetti. Pekgüzel'in notlarda yer alan "Fitili ateşlemek ne demektir?" açıklar mısınız? sorusuna Balbay, mecazi anlamda söylenmiş bir söz olduğunu belirterek, "Yoksa bombayı ateşleyip beklemedim. İnsanlar ne oluyor ne bitiyor farkında olsun o anlamda söylenmiş bir şeydir" şeklinde konuştu.

MİT: "İP/KARARGAH EVLERİNE İLŞKİN BİLGİLER BAŞBAKAN VE GENELKURMAY BAŞKANINA 2007'DE ELDEN SUNULDU"

Haberin Devamı

Öte yandan tutuklu sanık Cengiz Köylü'nün taleplerine ilişkin olarak MİT ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı'ndan İP/Karargah Evleri soruşturmasıyla ilgili cevabi yazılar mahkemeye ulaştı. Askeri savcılıktan gelen cevaba göre, İP/Karargah evleri konulu belgenin içeriği ve sızdırılması olayıyla ilgili soruşturmanın devam ettiği ve Köylü'nün de yürütülen aynı soruşturmada şüpheli olarak yer aldığı belirtildi.

Ayrıca MİT'ten gelen yazıda, İP/Karargah Evlerine ilişkin bilgilerin "Haftalık Arz" sırasında 29 Mart 2007 tarihinde Genelkurmay Başkanı'na, hassasiyeti nedeniyle de 30 Mart 2007 tarihinde Başbakan Erdoğan'a MİT Müsteşarı tarafından elden sunulduğu ifade edildi. Yazıda ayrıca, konuya ilişkin ellerindeki bilginin 7 Haziran 2007'de Sefaköy'den posta kanalıyla MİT'e gönderilen ihbar mektubu ve ekindeki DVD'den ibaret olduğu bu bilgilerinde 21 Haziran 2007'de Başbakan'a 22 Haziran 2007'de ise Genelkurmay Başkanı'na intikal ettirildiği belirtildi.