Siyaset Ne var bunda korkacak?

Ne var bunda korkacak?

13.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ne var bunda korkacak?

Ne var bunda korkacak


Süheyla Gözdereliler, Fuat Kars Yalova


       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, devletin, bütün kudretiyle depremin yaralarını saracağını belirterek, "Ankara, deprem yarasını düşünüyor, hiç kimse başka birşey düşünmüyor" dedi. Demirel, Yalova'da depremzedelerin kış ayına kadar geçici konutlara yerleşeceklerini daha sonra ise kalıcı konutlara taşınmalarıyla sorunun biteceğini söyledi.
       Özel uçakla dün sabah Kocaeli'ye gelen Demirel, helikopterle Yalova'ya geçti. Demirel'e Vali Nihat Özgöl tarafından brifing verildi. Demirel, brifingde yaptığı konuşmada, bölgede meydana gelen depremin açtığı yaraları devlet olarak kapatmaya çalıştıklarını, karşı karşıya kalınan bir büyük afetin, milletin cömertliği, beraberliği ve yardımları sayesinde atlatılmaya çalışıldığını ifade etti. Demirel, dünyanın her yanından uzanan yardım ellerine devlet olarak minnettar olduklarını söyledi.
       Vali Nihat Özgöl, Demirel'in okullar ve fabrikalarla ilgili sorusu üzerine, fabrikaların işletme sahipleri tarafından onarıldığını ve okulların da yarın ikili sistem ve sınıflarda öğrenci sayısının artırılmasıyla açılacağını bildirdi. Bunun üzerine Demirel, "Bunları takdirle karşılıyorum. Üretimin devam etmesi lazım. Çalışanların işlerine dönmesi lazım. Bir yandan deprem yaralarını sararken diğer yandan depremin şokundan kurtulmak gerekecektir. Okullar, fabrikalar açılacak, çarşı pazar işleyecek, hayat normale dönecek. Bu şoku atlatmanın başka çaresi yok" dedi.
       Demirel ve beraberindekiler, daha sonra Kızılay'ın kurduğu çadırkenti ziyaret etti. Bir vatandaşın, "Ordumuzun ve Mehmetçiğin büyük katkısını gördük. Buradan gitmesini istemiyoruz. Deprem şokunu hala üzerimizden atamadık" sözleri üzerine Demirel, "Devlet, bütün kudretiyle bu yarayı saracaktır. Merak etmeyin" dedi.
       Çadırkentte incelemelerde bulunan Demirel'e çocuklar sevgi gösterisinde bulundu. Çocukları yanına çağırarak fotoğraf çektiren Demirel, üç yaşındaki Fatoş Tutar adlı çocuğu öpüp kokladı ve çadırkentte barınan çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi. "Haydi çocuklar, yarın okulunuz açılıyor. Hayırlı olsun" diyen Demirel, bazı çocukların, "Korkuyoruz. Okula gitmek istemiyoruz" demesi üzerine de, "Ne var canım bunda korkacak? Korkacak bir şey yok" dedi.
       Demirel Yalova'dan sonra Gölcük Donanma Komutanlığı'nda, Donanma Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya'dan brifing aldı.
       Cumhurbaşkanı Demirel ve beraberindekiler daha sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Gölcük'te kurduğu, Mehmetçik Çadırkenti'ni ziyaret ederek, Kaymakam Cumhur Ersoy'dan deprem sonrası bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi aldılar.
       Deprem bölgesinde evsiz kalan vatandaşların, kışın soğuğu ve yağışına terkedilmeyeceğini ifade eden Demirel, "Tebdirler işleyecek, vatandaş kışı çadırda geçirmeyecek" dedi.
       Demirel, çadırkentte bulunan çocuk yuvasını ziyaretinde, minikler tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.


Yazarlar