Siyaset Necip Fazıl’lı, Nâzım’lı start

Necip Fazıl’lı, Nâzım’lı start

26.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti, referanduma 50 gün kala, kampanyasını dün Ankara Arena’dan başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Başbakan Binali Yıldırım aracılığıyla “selamını” gönderdiği toplantıya, Başbakan’ın bizzat arayarak davet ettiği belirtilen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski Başbakan Ak Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu katılmadı.

Necip Fazıl’lı, Nâzım’lı start

Kampanyasında “Gücümüz millet, kararımız evet”, “Daima millet, kararımız evet” ana sloganlarını kullanacak olan Ak Parti’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması Kampanya Tanıtım Toplantısı’ndan belli başlı notlar şöyle:
Salonda Ak Parti logosu göze batmayacak şekilde kullanılırken, tüm katılımcılara Türk bayrakları dağıtıldı.
Bahçeli de filmde
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından katılımcılara “Daima Millet” adlı kısa tanıtım filmi gösterildi. Filmde, 15 Temmuz gecesinden görüntüler ile Erdoğan ve Yıldırım’ın millete yönelik meydan çağrılarına ilişkin görüntüler de yer aldı. Filmde miting görüntüsü ve Yıldırım ile Çankaya Köşkü’ndeki görüşmesi sırasında birlikte poz verirken olmak üzere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de iki kez ekranda görüldü.
Yıldırım “Evet ile Güçlü Türkiye” adlı tanıtım parçasında bir bölümü seslendiren 8 yaşındaki Azra Ecemsu Gümüş’ü yanına alarak sahneye çıktı. Yıldırım, Necip Fazıl Kısakürek’in “Çocuk” şiirinden ve Nâzım Hikmet’in “Dünyayı çocuklara verilim” şiirinden dizeler okudu.
Erdoğan’dan selam
Yıldırım “Üzerimde bir selam var, üzerimde bir emanet var” diyerek, Erdoğan’ın selamını iletti.
Bazı partililer eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal, eski Başbakan Necmettin Erbakan,
MHP kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş, BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 15 Temmuz’un kahramanlık sembollerinden Ömer Halisdemir ile PKK’nın İzmir Adliyesi’ne yönelik saldırısında şehit düşen polis memuru Fethi Sekin’in posterlerini taşıdı.
Partililere, Ak Parti Gençlik Kolları’nca hazırlanan yeni sistemin anlatıldığı 5 milyon adet bastırılan ve 24 sayfadan oluşan “evet” gazetesi dağıtıldı.
Kürtçe şarkı sitede
Yıldırım, selamlama turunun ardından eski TBMM Başkanları Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin ve Cemil Çiçek’in bulunduğu bölümde yerini aldı.
Toplantıda 3 yeni kampanya şarkısı da kamuoyu ile paylaşıldı. Uğur Işılak’ın “Evet diyoruz”; Alper Kış’ın “Milyonlarca evet”; Ümit Yılmaz’ın da “Evet ile güçlü Türkiye” şarkıları da çalındı. Ak Parti tarafından hazırlanan Kürtçe, “Ben evet diyorum” şarkısı ise internet sitesinden paylaşıldı.
Ak Parti kampanyası kapsamında “kararimizevet.com” adlı web sitesi kurdu. Sitede vatandaşları bilgilendiren, parti teşkilatının da kampanya sürecinde kullanacağı kitapçık, broşür, afişler ve materyallere ilişkin görsellere yer verildi.
Sitenin “Miting duyuruları” başlıklı kısmında, Yıldırım’ın, 20 Mart’ta, “Başbakan geliyor, İzmir evet diyor” başlıklı mitingde, Gündoğdu Meydanı’nda İzmirlilere hitap edeceği bildirildi.

Olçok ve oğlu unutulmadı

Necip Fazıl’lı, Nâzım’lı start
Necip Fazıl’lı, Nâzım’lı start


Salonda Atatürk, Türk bayrağı, Erdoğan ve Yıldırım’ın fotoğrafları yan yana yer aldı. Ak Parti’nin tüm kampanyalarını yürüten ve 15 Temmuz’da şehit olan reklamcı Erol Olçok da unutulmadı. Salonda Olçok ve babasıyla birlikte şehit olan oğlu Abdullah Tayyip’in üstünde “Vatan size minnetar” yazılı büyük boy posterleri asıldı. Yıldırım da “bir eksikliği hissediyoruz” diyerek Olçok ve oğlunu andı.

‘Aramızda nifak değil, bayrak yarışı vardır’

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, referandum çalışmaları için partinin emektarlarından destek istedi. Yıldırım partisinin referamdum kampanyasının startını verdiği toplantının ardından Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nu (MKYK) topladı. Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından Yıldırım, Ak Parti’de görev yapmış milletvekilleri ve il başkanlarıyla akşam yemeği yedi.
‘Görev vermemizi beklemeyin’
Yemekte Bülent Arınç, Ali Coşkun, Selma Aliye Kavaf, Atilla Koç, Vecdi Gönül, Suat Kılıç’ın da bulunduğu çok sayıda eski bakan da hazır bulundu. Milliyet’in Ak Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre Yıldırım yemekte yaptığı konuşmada “Bizim görev vermemizi beklemeyin. Evet için aktif biçimde çalışın, kampanyamaza destek verin” verin diyerek, “tarihi bir fırsat” olarak nitelendirdiği referanduma yönelik kampanyalarına partinin emektarlarından destek istedi. Ak Parti’nin bir vefa hareketi olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bizde eski-yeni yoktur. Ak Parti’de nöbet değişimi vardır, bayrak yarışı vardır. Aramızda nifak yoktur” ifadelerini kullandı. l ŞEBNEM HOŞGÖR Ankara