Siyaset Nefes nefese mücadele

Nefes nefese mücadele

01.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım ve Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu’nun yarıştığı İstanbul’da tansiyon yükseldi. Kesin sonuçların bir türlü ilan edilemediği megakentte ilçelerde de sürprizler yaşandı.

Nefes nefese mücadele

Türkiye’nin kalbi megakent İstanbul’da sandıkların açılıp oyların sayılmaya başlanmasıyla heyecan doruğa çıktı. İstanbul son 25 yıllık dönemde en çekişmeli seçimlere sahne oldu. CHP adayı Ekrem İmamoğlu, saat başı kameraların karşısına geçerek yarışı önde götürdüklerine dair açıklamalarda bulundu. Gazetemiz baskıya girdiği sıralarda İstanbul’da hangi adayın kazandığı halen belirsizliğini korurken, iki aday arasındaki oy farkı 1500’e kadar düşmüştü. Binali Yıldırım, 23.20 sıralarında kameraların karşısına geçerek, İstanbul’da seçimi kazandıklarını duyurdu. Ekrem İmamoğlu ise, Yıldırım’ın açıklamasını eleştirdi. Anadolu Ajansı’nın aktardığı verilere göre saat 23.45 itibarıyla AK Parti adayı Binali Yıldırım ile CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun oy oranları neredeyse eşitti.


48.70-48.65

Toplam 10 milyon 560 bin seçmen ve 31 bin 124 sandığın olduğu İstanbul’da, büyük sürprizler de yaşandı. 2014 yerel seçimlerinde AK Parti yüzde 47.95, MHP yüzde 3.97 oy alırken iki partinin oy toplamı 51.92 olmuştu. 31 Mart gecesi gazetemizin baskıya girdiği saatlerde ise Yıldırım’ın oy oranı 48.70, İmamoğlu’nun oy oranı 48.65 oldu. 2014 seçimlerinde CHP İstanbul genelinde yüzde 40.08 oy alırken, Millet İttifakı dışında yer alan HDP yüzde 4.84, Saadet Partisi ise ise yüzde 1.44’te kalmıştı. CHP, dünkü seçimlerde megakent genelinde oylarını yüzde 8’in üzerinde arttırdı.

Anadolu Ajansı’nın duyurduğu oranlara göre 2014 yerel seçimlerinde AK Parti ve MHP oy toplamının yüzde 52.93 olduğu Esenyurt’ta kazanan Millet ittifakının adayı CHP’li Kemal Deniz Bozkurt oldu. Bozkurt, yüzde 51.51 oy alarak ipi göğüslemeyi başardı. CHP 2014 seçimlerinde Esenyurt’ta yüzde 34.75 oy almıştı. Esenyurt’ta HDP seçmenlerinden büyük oranda CHP adayına oy kaydığı anlaşılırken, İYİ Partililer de ittifak adayına oy verdiler.

Çatalca’da ise Ak Parti lehinde sürpriz yaşanırken, belediye başkanlığı da el değiştirdi. 2014’de yüzde 35.75 oy alan AK Parti, MHP’nin de desteğiyle bu ilçedeki oy oranını yüzde 51.56’ya çıkardı. Millet ittifakının CHP’li adayı Cem Kara ise yüzde 46.39 oy oranında kaldı.

Sürpriz yaşanan ilçelerden biri diğeri de Küçükçekmece oldu. 2014 yılında AK Parti ve MHP’nin oy toplamının yüzde 50.50 olduğu ilçede, CHP adayı Kemal Çebi oyların yüzde 50.94’ünü alarak belediye başkanı seçildi. Cumhur ittifakı adayı Temel Karadeniz, MHP’nin desteğine rağmen yüzde 45.64 oy oranında kaldı.

Şişli’de Keskin

İlginç sonuçlardan biri de Şişli’de ortaya çıktı. Şişli’de iddialı bir şekilde seçimlere giren DSP adayı Mustafa Sarıgül, beklediği oy oranına ulaşamazken, ilçede seçimi kazanan isim CHP adayı Muammer Keskin oldu. Baskıya girdiğimiz saatlerde Anadolu Ajansı tarafından açıklanan oy oranlarına göre Keskin yüzde 48.62 oy oranına ulaşırken, Sarıgül ise ancak yüzde 28 oy alabildi. AK Parti adayı Nihal Yıldırım ise yüzde 21.09’luk oy oranının üzerine çıkamadı.

İstanbul’un 39 ilçesi arasında AK Parti en yüksek oy oranına Esenler ilçesinde ulaştı. AK Parti Esenler’de MHP’nin de desteği ile yüzde 66.41 oy oranına ulaştı. Sultangazi’de Cumhur ittifakı adına yarışa katılan AK Parti adayı Abdurrahman Dursun oyların yüzde 61.55’ini alırken, Sultanbeyli’de yarışı kazanan Hüseyin Keskin ise ilçedeki oyların yüzde 60.85’ini almayı başardı.

CHP ise en yüksek oyu Beşiktaş’ta aldı. İYİ Parti’li Affan Keçeci’nin aday olduğu ilçede CHP adayı Ali Rıza Akpolat oyların yüzde 73.65’ini almayı başardı. Cumhur İttifakı’nın MHP’li adayı Serkan Toper ise yüzde 16.21 oy oranında kaldı. İYİ Parti’nin de aday çıkardığı Kadıköy’de ise yüzde 66.13 oy alan Şerdil Dara Odabaşı, CHP adına İstanbul’daki en yüksek oy oranına ulaşan ikinci isim oldu. CHP Beylikdüzü’nde yüzde 56.22, Bakırköy’de 56.93 oy alırken, Sarıyer adayı Şükrü Genç ise yüzde 53.62 oy alan diğer aday olarak seçimi yeniden kazandı.

Silivri’de sürpriz

İstanbul’da sürprizlerden biri de Silivri’de yaşandı. CHP’nin kalelerinden Silivri’de yarışı kazanan isim Cumhur ittifakının MHP’li adayı Volkan Yılmaz oldu. MHP tarihinde ilk kez İstangul’un bir ilçesinde seçimi kazanmayı başardı. Cumhur İttifakı’Nın MHP’li adayı Volkan Yılmaz yüzde 47.12, CHP’nin adayı Özcan Işıklar ise yüzde 43.76 oy aldı. DSP’den aday olan Silivri eski belediye başkanı Selami Değirmenci yüzde 6.80 oy aldı.

Esenyurt ve Küçükçekmece’de Millet İttifakı kazandı

Cumhur İttifakı’nın İstanbul’da kazandığı ilçeler Arnavutköy, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Bayrampaşa, Beyoğlu, Beykoz, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Pendik, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu oldu. Millet İttifakı’nın CHP’li adayları ise Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenyurt, Kadıköy,Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sarıyer, Şişli’de kazanırken, İYİ Partili adaylardan kazanan olmadı. Cumhur İttifakı İstanbul’da Silivri, Çatalca’yı CHP’den alırken, Millet İttifakı’nın CHP’li adayları ise Küçükçekmece ve Esenyurt’ta kazananlar oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışına kendi adayı ile katılan Saadet Partisi 102 bin 135 oy alırken, DSP ise kent genelinde 38 bin 698 oy aldı. Bağımsız Türkiye Partisi’ne 5 bin 432, Vatan Partisi’ne 5 bin 248, Demorat Parti ise 4 bin 443 oy alabildi.