Siyaset Nerede kalmıştık?

Nerede kalmıştık?

22.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “aşkım, sevdam” dediği Ak Parti’nin başına yeniden dönerken, konuşmasına Demirel’in siyaset literatürüne geçen ünlü sözü ‘nerede kalmıştık?’ diyerek başladı. Erdoğan konuşmasında terörle mücadelede kararlılık mesajları verdi, önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmaların ana hatlarını anlattı

Nerede kalmıştık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ağustos 2014’te Ahmet Davutoğlu’na devrettiği Ak Parti Genel Başkanlığı görevini 998 gün sonra Başbakan Binali Yıldırım’dan devraldı. “998 gün sonra yine aynı salonda, ‘Evet, nerede kalmıştık?’ diyerek konuşmasına başlayan Erdoğan’ın bu sözleri Süleyman Demirel’in 1987’deki referandumda siyasi yasağının kalkmasının ardından DYP Genel Başkanı seçildiği kongrede söylediği ve siyaset literatürüne geçen ünlü “Nerede kalmıştık” sözünü hatırlattı. Erdoğan 1.5 saati aşan konuşmasında terörle mücadeleye yönelik mesajlar verdi. Erdoğan, “Kendi milletine karşı ihanete giren kim olursa olsun gereğini yerine getirmek sorumluluğumuzun icabıdır. İsterse babamın oğlu olsun kimin böyle bir yanlış varsa onun karşısında yer alırız” dedi. Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

Haberin Devamı

BİR KEZ DAHA BESMELE: 3 yıl önce, ‘Her bitiş, yeni bir başlangıçtır’ demiştim. Hatırlayın o günü. Tabii bu sadece hukuki bir ayrılıktı, gönüllerimiz hiçbir zaman ayrı düşmedi. Şimdi 998 gün sonra yine aynı salonda, ‘Evet, nerede kalmıştık’ diyerek yeniden bir aradayız. Cumhurbaşkanlığına aday olurken bunun bir hatime değil Fatiha olduğunu, yeni bir başlangıç olduğunu ifade etmiştik. Bugün bir kez daha besmelemizi çekiyor, Fatihamızı okuyor, daha büyük hedefler için, daha çok çalışmak üzere yeni bir başlangıç yapıyoruz.

BİZ DÖNMEYİZ YOLDAN: Ak Parti değişimin teminatıdır, Ak Parti reformun adresidir. Bu uzun, meşakkatli, sabır gerektiren yolculukta elbette yorulanlar oldu, elbette yolunu kaybedenler oldu, çeşitli sebeplerle geride kalanlar oldu ama Ak Parti olarak bizim ne menzilimiz değişti ne kararlılığımız eksildi ne de milletimizle aramızdaki rabıta zayıfladı. Rabbim ömür ve imkân verdikçe milletimize hizmet yolunda hep birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. Çünkü bu kutlu bir yoldur, çünkü bu hayırlı bir yoldur, çünkü bu kendimizle birlikte çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini de şekillendirecek bir yoldur. Onun için kim dönerse dönsün biz dönmeyiz bu yoldan. İster 3 Kasım 2002’de olduğu gibi meclise sokmasınlar, ister 2008’de olduğu gibi partimizi kapatmaya çalışsınlar, ister 2013’te olduğu gibi sokakların altını üstüne getirsinler, ister 15 Temmuz’da olduğu gibi darbe yapıp canımıza kast etsinler ne yaparlarsa yapsınlar biz bu yoldan dönmeyeceğiz. Allah’a can, millete hizmet borcundan başka kimseye eyvallahımız yok ve olmayacak. Yarın milletimizin karşısında boynumuz bükük, mahcup durmaktansa bugün içerideki ve dışarıdaki alçakların karşısına dimdik dikilir, kaderimize rıza gösteririz. Ölümde öte yol yok.

Haberin Devamı

HELALLİK İSTİYORUM: Şu saatten sonra da ülkem, milletim için, ümmetimiz için, insanlık için hayırlı olmayan hiçbir şeyin bizim nezdimizde yeri yoktur, olamaz. Buradan milletime sesleniyorum, eğer bu kardeşiniz Tayyip Erdoğan’ın ülkesinin ve milletinin hayrına olmayan en küçük bir tavrını, davranışını, icraatını, sözünü duyarsanız, bugüne kadar yaptığı her şeyi bir kenara bırakın ve gereğini yapın. Yanlışın içine düşen Tayyip Erdoğan’ın tüm hakları size helaldir. Ben de şimdiden helallik istiyorum. 40 yıllık siyasi hayatımızda inançlara ve millete ihanet noktasına hiç düşmedik. Eksiklerimiz, hatalarımız elbette olmuştur ama ihanetimiz asla vaki değildir.

Haberin Devamı

‘MİLLETİN MESAJINI ALDIK’

Erdoğan, genel başkan seçilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, şu mesajları verdi:

SIÇRAMA DÖNEMİ: Yeni bir döneme giriyoruz. Her bakımdan çok daha büyük işler başarma mücadelesi vereceğiz. Terörle mücadeleden, hak ve özgürlüklerin genişletilmesine, yatırımlara kadar her alanda sıçrama dönemi olacaktır. Türkiye’yi değiştirmenin kendimizi değiştirmekten geçtiği bilincinde olarak daha büyük reformları hayata geçireceğiz.

TAKVİME BAĞLADIK: 2019 sonra 2023 çalışmalarını takvime bağlamış durumdayız. Bu yıl sonuna kadar teşkilatlarımızı tümüyle elden geçirmek suretiyle, bir yapılanmanın adımlarını atacağız. Bu arada da hükümetimizin yıl sonuna kadar atacağıadımları hep birlikte ele alıp neleri yapacağız bunun çalışmalarını yürüteceğiz. Bundan sonraki dönem icraatta da sıçrama dönemi olacaktır. Tempomuzu daha da yükselterek çalışmayı sürdüreceğiz. 16 Nisan için MHP ve genel başkanı Bahçeli büyük gayret gösterdi. BBP, HÜDAPAR destek veren partilerden oldu, teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

MİLLETLE ZITLAŞILMAZ: Her birinizi yol arkadaşları, gönüldaşlarım olarak görüyorum. Milletimiz herhangi bir eksiklik aksaklık gördüğünde bize mesajını veriyor. Milletle zıtlaşılmayacağının bilinciyle bu mesajın gereğini yerine getirdik. 2019 için daha fazla çalışmamız gerektiği mesajını verdi. Milletin bu mesajını aldık.

ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI OTURMAYIZ: Terör örgütlerini bizi telin etmek için sopa olarak kullananlar girdikleri yanlış yolu kısa sürede fark edecekler. Sorunları dostlarımızla çözmekten memnuniyet duyarız ama bu imkan ortadan kalktığında elimiz kolumuz bağlı yerimizde de oturmayız.

Haberin Devamı

MEVLAM ŞAŞIRTMASIN: Partimizin çeşitli faaliyetlerinde daha fazla birlikte olacağız. Rabbim bizi nereden geldiğini unutup nereye gideceğini unutanlardan eylemesin. Mevlam bize yolumuzu şaşırtmasın. Allah’tan başka zafer sahibi yoktur. Türkiye kendisiyle birlikte Alemi İslam’ın geleceği için de yürüttüğü mücadeleyi başarı ile sonuçlandırmak zorundadır.

1414 oyla seçildi

Kongrenin açıldığı saat 10.05’te salonda olan 1370 delegenin tamamının imzası ile genel başkan adayı olan Erdoğan, 1414 oy ile genel başkan seçildi. Kongre Divan Başkanı Hayati Yazıcı, kayıtlı bin 470 delegeden bin 417’sinin oy kullandığını, bin 414 oyun geçerli, 3 oyun geçersiz sayıldığını bildirdi.

YÜZDE 50 ARTI 1

Ak Parti olarak artık işimiz daha zor. Daha önce olduğu gibi yüzde 34 ile yüzde 40 ile hatta yüzde 49.5 ile iktidara gelme imkânımız kalmadı. Artık çıta yüzde 50 artı 1’dir, yüzde 50’nin üzerinde oy almanın ne demek olduğunu, ne kadar zor olduğunu önce 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminde en son da 16 Nisan halk oylamasında hep birlikte gördük, tecrübe ettik. Bunun için 2019 seçimlerinde netice almak istiyorsak hemen kolları sıvamalı, çalışmaya başlamalıyız.

Nerede kalmıştık


‘Babamın oğlu da olsa gözünün yaşına bakmam’

FETÖ, PKK, DEAŞ, diğer terör örgütleri ve çeşitli güçlerle mücadele ediyoruz. Kendi ülkesine, milletine karşı ihanet eden kim olursa olsun gözünün yaşına bakmadan gereğini yerine getireceğiz. İsterse babamın oğlu olsun. Kimin böyle bir yanlışı varsa onun karşısında yer alırım. Kimseye karşı peşin husumetimiz olmadığı gibi kimseye diyet borcumuz da bulunmuyor.

SULANDIRMAYA İZİN YOK: FETÖ ile mücadele kapsamında kamuda yapılan ihraçlar, gözaltılar, tutuklamalar, soruşturmalar ve diğer tedbirler bir mecburiyet. Türkiye’nin ve Türk milletinin bu örgütün bir başka ihanet teşebbüsüne daha tahammülü yoktur. Eğer bu mücadele gerektiği gibi güçlü şekilde yürütülmezse, ülkemiz çok daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalacaktır. Avukatlar aracılığıyla yürütülen kirli pazarlıklarla, göz boyamaya yönelik itirafçılık oyunlarıyla bu mücadelenin sulandırılmasına izin vermeyeceğiz. FETÖ ile mücadelenin sürdürülmesi şarttır. Önümüzdeki dönemde çok daha hassas, dikkatli aynı zamanda çok daha kararlı bir mücadele yürütülmesini temin edeceğiz.

NAMERT KAÇAR, MERT DÖVÜŞÜR: Terör örgütü ağır darbeler aldı. Türkiye, ayağındaki bu bölücü terör prangasından kurtulma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Türkiye’de başaramadıkları ihaneti komşu ülkelerde hayata geçirmenin çabası içerisinde olanların heveslerini inşallah oralarda da kursaklarında bırakacağız. Evet, şu anda inlerine girdik, giriyoruz. Bundan sonraki süreç tamamıyla bunları yok etme sürecidir... Unutmayın namert kaçar, mert dövüşür. Biz hiçbir zaman kaçanlardan olmadık. FETÖ, PKK ve DEAŞ kadar terör örgütlerinin, ihanet çetelerin hiçbiriyle meselem şahsi değildir.

OHAL KALKMAYACAK: OHAL ne zaman kalkacak sorusu yöneltiliyor. Kalkmayacak. Ne zamana kadar? Huzura, refaha kavuştuğumuz ana kadar. Neyiniz eksik? Neden OHAL kalksın? Göreve geldiğimizde ülkede OHAL vardı. Geldiğimizde, Abdullah Bey’in başbakanlık dönemiydi, bir ayda OHAL’i kaldırdık ama ortada öyle bir sıkıntı vardı. Şimdi ise daha dün bir, bugün iki. Biz OHAL’i ülkemizin huzuru için şu anda uzattık, uzatıyoruz.

İNİM İNİM İNLETTİLER: Kat sayı adaletsizliğini kaldırdık. Çocuklarımız arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırdık. Başı açık, başı örtülü, isteyen istediği üniversiteye girme hakkına sahip oldu. Çıkıp da meydanlarda özgürlük narası atanlar, önce bunu çözsünler. İkna odalarında, kızlarımızı inim inim inletenler, hüngür hüngür ağlatanlar, biz sizi unutmuyoruz. Eğitime adaletsizliği getirdiniz. Şimdi, sahip çıkınca sizler bağırıp çağırmaya başladınız. Neymiş? Özgürlük yokmuş. Eğer buysa özgürlüğün önüne geçmek, kusura bakma sen önce git şöyle ansiklopedileri bir karıştır.

TEŞVİK EDENİ DE: Bu ülkeye, bu millete silah doğrultan, silah doğrultanları teşvik eden hiç kimseye karşı en küçük bir müsamahamız olamaz. Sözün bittiği, sadece ve sadece icraatın konuşulduğu bir döneme girdik.

AB’YE AÇIK MESAJ

AB’nin artık ülkemizin ve milletimizin onurunu hiçe sayma noktasına gelen ikiyüzlü tavrına daha fazla tahammül etmek zorunda da değiliz. Avrupa Birliği ya bize verdiği sözleri tutar, serbest dolaşımı getirir, sığınmacılar için taahhüt ettiği yardımları gönderir, fasılların açılıp kapanması önündeki engelleri kaldırır ya da herkes kendi bildiğini yapar. Bizim tercihimiz yolumuza AB ile devam etmektir. Karar Avrupa Birliği’nindir.

Rabia tüzüğe girdi MKYK yetkisi arttı

Kongrede, Tüzük Değişikliği Komisyonu’nca hazırlanan parti tüzüğünün 11 maddesine ilişkin değişiklik teklifi de oylamayla kabul edildi. Düzenlemeler özetle şöyle:

TEMEL AMAÇLAR: Tüzüğün “Temel Amaçlar” başlıklı 4. maddesine, “AK Parti, köklü devlet geleneğimizin üzerine bina edildiği ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesini siyasetinin merkezi olarak görür. Milletin tüm fertleri, hiçbir ayrım gözetilmeksizin ülkemizin birinci sınıf vatandaşlarıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşları tek bir milleti teşkil eder. Bayrağımız bağımsızlığımızın ortak sembolüdür. Şehitlerimizin emaneti olan, milletimizin üzerinde yaşadığı, bayrağımızın özgürce dalgalandığı toprak, vatanımızdır. Devlet, milletimizin ortak eseridir. AK Parti, yukarıda belirtilen temel amaç ve hedefler doğrultusunda, ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ anlayışını sarsılmaz bir ilke olarak kabul eder” fıkrası eklendi.

İKİ SEÇİM TEK SANDIK: Büyük kongrede genel başkan seçimi hariç, diğer bütün seçimler aynı anda yapılacak. Bu değişikliğin ilk uygulaması dünkü kongrede yapıldı.

YILDIRIM’A ÖZEL STATÜ: Tüzüğe “Genel Başkan Vekili” başlıklı “77/A” sayılı yeni madde eklendi. Buna göre, Genel başkan vekili MKYK üyeleri arasından genel başkan tarafından belirlenecek. Genel başkan vekili, genel başkanın verdiği görevleri yapacak. Yıldırım’ın MYK’da yer alabilmesi için ilgili maddeye “Genel Başkanvekili” ifadesi de eklendi. Bir başka değişiklik uyarınca, Genel Başkan Vekili yani Başbakan Yıldırım dışında bir kişi hem kabinede hem de MYK’da aynı anda görev alamayacak.

MKYK YETKİLERİ: Tüzüğün MKYK’nın yetki ve görevlerini düzenleyen 74. maddesinde yapılan değişiklik ile de kurula “teşkilat kurma”nın yanı sıra “teşkilat kaldırma” yetkisi de verildi. Ayrıca MKYK, Genel Başkan’ın teklifi üzerine alt kademe yürütme organlarının üye sayısını da belirlemeye yetkili olacak.

‘ÜÇ DÖNEM’ ESNETİLECEK: 74. maddede yapılan bir başka değişiklik uyarınca ise, MKYK, 3 dönem kuralı korunmasına karşın, gerekmesi halinde bu konuda istisnai nitelikte karar verebilecek. ŞEBNEM HOŞGÖR Ankara

İHRAÇ KAPSAMI GENİŞLEDİ

“Seçimlerde, partiden olur almadan bağımsız aday olmak, diğer partilerin veya bağımsız adayların propagandalarını yapmak yahut parti adayları aleyhine çalışmak”, “partiyi ve parti çalışmalarını alet ederek çıkar sağlamak, partili olmayı nüfuz sayarak kötüye kullanmak” ve “usulüne uygun olarak alınmış grup kararlarına uymamak” fiilleri, tüzüğün kesin ihraç eylemlerini düzenleyen maddesine aktarıldı.

YILDIRIM BAŞKANLIK EDECEK

Tüzüğün 73 maddesinin “Parti Genel Başkanı MKYK’nın başkanıdır. Genel Başkan’ın yokluğunda, MYK’nın protokol sırasındaki Genel Başkan Yardımcısı başkanlık eder” şeklindeki 3. fıkrasına “Genel Başkan” ifadesinden sonra gelmek üzere “veya Genel Başkanvekilinin” ifadesi eklendi. Buna göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yokluğunda toplantılara Binali Yıldırım başkanlık edecek.